ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_red_meat_1600x1200

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιολογικών προβλημάτων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που κατέληξε ωστόσο στο συμπέρασμα ότι η αντικατάστασή του με ψάρι, πουλερικά, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς περιορίζει τον κίνδυνο.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ Φρανκ Χου, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μιας μερίδας κατεργασμένου κόκκινου κρέατος καθημερινά αυξάνει έως 20% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

«Η μελέτη παρέχει σαφή στοιχεία ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ιδίως του κατεργασμένου, συμβάλλει σημαντικά στον πρόωρο θάνατο», δήλωσε ο Δρ Χου.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για περίπου 37.700 άνδρες επί 22 χρόνια και για 83.600 γυναίκες επί 28 χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ανά τετραετία ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους και οι ερευνητές τα συσχέτισαν με την κατάσταση της υγείας τους.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε καθημερινά φρέσκο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, έχουν κατά μέσο όρο, αυξημένο κατά 13% κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία) σε σχέση με όσους δεν τρώνε κόκκινο κρέας τόσο συχνά. Επίσης κατά 18% αυξημένος είναι ο κίνδυνος μοιραίου καρδιαγγειακού επεισοδίου και κατά 10% ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο.

Αν μάλιστα το κόκκινο κρέας είναι κατεργασμένο (λουκάνικα, μπέικον, χάμπουργκερ κ.α.), τότε αντίστοιχα ο κίνδυνος γενικώς πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 20%, ενώ ειδικότερα του θανάτου από καρδιά κατά 21% και του θανάτου από καρκίνο κατά 16%.

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 19%, η αντικατάσταση με κρέας πουλερικών ή πλήρη δημητριακά μειώνει τον κίνδυνο κατά 14%, ενώ με ψάρι κατά 7%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 7% έως 9% των πρόωρων θανάτων όσων συμμετείχαν στην μελέτη, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο κρέας, το οποίο περιέχει ορισμένα συστατικά, όπως κορεσμένα λίπη, νάτριο και μερικές άλλες καρκινογόνες ουσίες, με τελική συνέπεια την πιθανή βλάβη της καρδιάς και την ανάπτυξη καρκίνου.

Μια ξεχωριστή μελέτη, με επικεφαλής και πάλι τον Δρ Φρανκ Χου, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation, διαπίστωσε ότι όσοι άνδρες πίνουν κάθε μέρα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, έχουν 20% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιολογικού προβλήματος.

Πηγές: www.pathfinder.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα