ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_doctor-test-petri

Προκαταρκτική έρευνα ανακάλυψε ότι ασθενείς εμφάνιζαν χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL, χρόνια πριν τη διάγνωση του καρκίνου.

Μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης LDL και αυξημένου κινδύνου για καρκίνο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.

Στην έρευνα, επιστήμονες εξέτασαν 201 καρκινοπαθείς και 402 ανθρώπους που δεν έπασχαν από καρκίνο. Ανακάλυψε ότι καρκινοπαθείς που ποτέ δεν έλαβαν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης είχαν χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL για 19 χρόνια κατά μέσον όρο πριν τη διάγνωση του καρκίνου.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει κάποιος μηχανισμός που επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης LDL και τον κίνδυνο καρκίνου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και η μείωση της χοληστερόλης LDL είναι γνωστό πως περιορίζει τις πιθανότητες για καρδιοπάθεια.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο του American College of Cardiology στο Σικάγο.

Προηγούμενες έρευνες σε φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη υπέδειξαν ισχυρή σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης LDL και του κινδύνου για καρκίνο. Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που ερευνά τη σχέση μεταξύ της χαμηλής χοληστερόλης LDL και του κινδύνου για καρκίνο σε εκτεταμένο διάστημα μόνο σε καρκινοπαθείς που ποτέ δεν έλαβαν φάρμακα κατά της χοληστερόλης, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο Dr. Paul Michael Lavigne, από το Tufts Medical Center στη Βοστόνη, δήλωσε ότι υπάρχει κάποια διαμάχη σχετικά με το αν ή όχι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης μπορούν να συμβάλλουν στον καρκίνο αλλά οι μέχρι τώρα ενδείξεις υποδεικνύουν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Επιθυμούσε να αποκλείσει από την εξίσωση τα συγκεκριμένα φάρμακα και να εστιάσει στη σχέση καρκίνου και χαμηλής χοληστερόλης LDL σε ανθρώπους που ποτέ δεν έλαβαν στατίνες ή άλλα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης.

Αν και η έρευνα αποκάλυψε σχέση μεταξύ χαμηλής χοληστερόλης LDL και αυξημένου κινδύνου δεν παρουσίασε αιτιατή σχέση.

Ο Καρδιολόγος Dr. Jeffrey Berger, του NYU Langone Medical Center και του NYU School of Medicine, πιστεύει ότι η μείωση της χοληστερόλης LDL περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αλλά η σχέση μεταξύ χαμηλής χοληστερόλης LDL και καρκίνου παραμένει υπόθεση που απαιτεί περαιτέρω εξέταση. Πρόσθεσε ότι η σχέση μεταξύ χαμηλής χοληστερόλης LDL και του κινδύνου για καρκίνο έγινε θέμα αυξημένου ενδιαφέροντος αλλά δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα από αυτή την έρευνα. Η έρευνα, συνέχισε ο ειδικός, υποδεικνύει ότι μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει κάποιου είδους μοναδικό χαρακτηριστικό στους συμμετέχοντες που ήδη έχουν χαμηλή χοληστερόλη LDL, που μπορεί ενδεχομένως να τους καθιστά ευάλωτους στον καρκίνο, αλλά μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν την αιτία.

Ο Lavigne δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν υποδεικνύουν ότι η χαμηλή χοληστερόλη LDL οδηγεί με κάποιον τρόπο στην εμφάνιση καρκίνου και προτρέπει ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη LDL να συνεχίσουν την αγωγή για τη μείωση των επιπέδων της ώστε να αποφευχθεί η καρδιοπάθεια. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδεικνύουν ότι η μείωση της χοληστερόλης με φάρμακα προδιαθέτει σε παράγοντα κινδύνου για καρκίνο. Υποψιάζεται ότι μπορεί ενδεχομένως να υποκρύπτεται κάποιος παράγοντας που να επηρεάζει τον καρκίνο και τα χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL, αλλά μπορούμε μόνο να πούμε ότι η σχέση μεταξύ των δυο υπάρχει πολλά χρόνια πριν τη διάγνωση για καρκίνο και υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω εξέτασης.

Άλλος ειδικός συμφώνησε ότι ασθενείς δεν θα πρέπει να εγκαταλείπουν αλλαγές τρόπου ζωής για τη μείωση της χοληστερόλης ή φάρμακα με βάση τα νέα ευρήματα.

Ο καρδιολόγος Dr. David Friedman, του North Shore Plainview Hospital της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι οι στατίνες που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης LDL δεν θα πρέπει να σταματήσουν αν υπάρχει κατάλληλη χρήση για τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Επειδή η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο τα στοιχεία θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.

Πηγές: www.iatronet.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα