ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_pills

Περισσότεροι από ένας στους τρεις πάσχοντες από αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα δεν παίρνουν τα φάρμακά τους, με συνέπεια να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Online δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) αποκάλυψε ότι το 36% των ερωτηθέντων δεν παίρνουν τα φάρμακά τους, γεγονός που σημαίνει ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος.

Επιπλέον, το 28% είπαν ότι διακόπτουν κάποια στιγμή τα φάρμακα από μόνοι τους διότι δεν έχουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα και συνεπώς πιστεύουν ότι δεν τα χρειάζονται, ενώ το 23% είπαν πως ενοχλούνται από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που αναπτύσσουν.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 45% των εμφραγμάτων στην Δυτική Ευρώπη προκαλούνται από την υψηλή χοληστερόλη, ενώ το 22% από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα κύρια φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης είναι οι στατίνες.

Το BHF έδωσε τα στοιχεία στη δημοσιότητα με αφορμή ενημερωιτκή εκστρατεία που άρχισε για να πείσει τους ασθενείς να παίρνουν με συνέπεια τα φάρμακα που τους έχει χορηγήσει ο γιατρός.

«Η υψηλή χοληστερόλη και η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελούν δύο από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων, τα οποία αποτελούν τους μεγαλύτερους “φονιάδες” στη Δύση», δήλωσε ο δρ Μάικ Κνάπτον, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής του BHF.

«Δυστυχώς τα στοιχεία μας αποδεικνύουν ότι οι πάσχοντες από αυτά τα νοσήματα συχνά δεν τα συσχετίζουν με κάτι απειλητικό για τη ζωή τους. Θέλουμε να τους θυμίσουμε ότι τα φάρμακά τους έχουν ζωτική σημασία γι’ αυτούς - ακόμα κι αν οι ίδιοι αισθάνονται καλά και δεν έχουν εμφανή συμπτώματα».

Η δημοσκόπηση δίνεται στη δημοσιότητα τη στιγμή που μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», αποκαλύπτει ότι τα ίδια αντιχοληστερολαιμικά φάρμακα μπορούν να προστατεύσουν και τους υγιείς από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.Πηγή : Web Only, www.tanea.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα