ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_strawberries

Γιατί θεωρείται το ιδανικό φρούτο για το καλοκαίρι και που μπορεί να σας βοηθήσει; Ανακαλύψτε 4 σημαντικούς λόγους να το «ρίξετε» στις φράουλες και απολαύστε το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού ωφελώντας την υγεία σας.

1. Καταπολεμούν τη χοληστερίνη

Οι φράουλες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη αμερικανών ειδικών.

Από τη μελέτη που συμμετείχαν 60 υπέρβαροι εθελοντές, από 40 έως 60 ετών, προέκυψε ότι ένα ποτήρι χυμός φράουλας σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερόλη και την «κακή» χοληστερόλη. Οι ερευνητές χώρισαν σε ομάδες τους εθελοντές τους, και τους έδιναν καθημερινά να πίνουν χυμό από φράουλες ή έναν χυμό που έμοιαζε με φράουλα.

Στην ομάδα των εθελοντών που έπιναν χυμό φράουλας, σε κάποιους χορήγησαν έναν υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά συστατικά (ανθοκυανίνες) χυμό και στους υπόλοιπους έναν χυμό χαμηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Οι ειδικοί υπέβαλαν τους εθελοντές σε αιματολογικές εξετάσεις πριν την έναρξη της μελέτης και μετά από 3 μήνες. Όσοι έπιναν τον χυμό με την υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες παρουσίασαν σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης (κατά 27 έως 39 mg/dl) και της LDL χοληστερόλης (κατά 21 μέχρι 35 mg/dl).

Πάντως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτούνται κι άλλες, μεγαλύτερες μελέτες ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition».

2. Προστατεύουν τα δόντια και μας ηρεμούν

Οι φράουλες έχουν ακόμη υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την υγεία του ιστού των ούλων, επειδή βοηθά στην πρόληψη της φθοράς του κολλαγόνου. Χωρίς το κολλαγόνο, τα ούλα γίνονται πιο ευάλωτα στην περιοδοντική νόσο. Η βιταμίνη C, προλαμβάνει επίσης την υπερβολική έκκριση των ορμονών του στρες και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Επίσης, βοηθά στην παραγωγή αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του στρες.

3. Το ιδανικό φρούτο για το καλοκαίρι

Η φράουλα αποτελείται κατά 93% από νερό, ενώ τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει συμβάλλουν στην αναγέννηση του κολλαγόνου του δέρματος, αλλά και του συνδετικού ιστού που καταστρέφεται από την υπεριώδη ακτινοβολία και συμβάλει  στη δημιουργία ρυτίδων.

4. Και κατά της πολυαρθρίτιδας

Σε άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Annals of the Rheumatic Diseases», στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση φρούτων, όπως η φράουλα, που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, μειώνουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης  πολυαρθρίτιδας, μιας μορφής ρευματοειδούς αρθρίτιδας που εκδηλώνεται σε περισσότερες από δύο αρθρώσεις

Πηγή: pathfinder.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα