ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η σημερινή κοινωνία αποτελείται από ανθρώπους που συχνά δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι και συνειδητοποιημένοι για τον τρόπο που επηρεάζουν μέσω της συμπεριφοράς τους το περιβάλλον. Η αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αφορούν το περιβάλλον αποτελεί θέμα ενημέρωσης όλων μας. Κάθε στιγμή είναι κατάλληλη για να κάνεις κάτι και εσύ για το περιβάλλον. Αν ο καθένας από μας υιοθετήσει έστω και μια από τις παρακάτω συμβουλές το συνολικό αντίκτυπο στο περιβάλλον θα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι συμβουλές βασίζονται στην τρίπτυχη αρχή που διέπει τη βιώσιμη κοινωνία.

  • Μείωση
  • Επαναχρησιμοποίηση
  • Ανακύκλωση

Δεν πετάμε στα σκουπίδια τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες από ρολόγια, κινητά τηλέφωνα κ.α. Αντίθετα τα ρίχνουμε σε ειδικές θήκες που υπάρχουν σε καταστήματα και στο γερμανό.

Δεν πετάμε ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα και ρούχα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, τα δωρίζουμε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Χρησιμοποιούμε μαγειρικά σκεύη που εφαρμόζουν πλήρως στις ηλεκτρικές εστίες για να μην σπαταλάμε ενέργεια. Ένα σκεύος με βάση 1-2 cm μικρότερη από την εστία της κουζίνας μας κοστίζει μέχρι 30% περισσότερη θερμότητα και ρεύμα.

Επισκευάζουμε κάθε βρύση που εμφανίζει διαρροή. 1 σταγόνα ανά δευτερόλεπτο μας στοιχίζει περισσότερο από 4 λίτρα νερό την ημέρα ή 1500 λίτρα ετησίως.

Δεν αφήνουμε ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής. Στην Ελλάδα το 1,5% της ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή. Η ενέργεια αυτή αντιστοιχεί σε 600.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες κλείνουμε τα παντζούρια των παραθύρων και τις κουρτίνες για να διατηρείται η ζέστη μέσα στο σπίτι.

Χαμηλώνουμε το θερμοστάτη του καλοριφέρ, όταν είναι εφικτό. Ένας βαθμός λιγότερο μεταφράζεται σε μείωση κατά 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης.

Στη κουζίνα την περισσότερη ενέργεια την καταναλώνει το ψυγείο μας αφού λειτουργεί όλο το 24ωρό. Γι'αυτό πρέπει να φροντίζουμε να είναι τελευταίας τεχνολογίας και να ελέγχουμε την ενεργειακή του κατάσταση. Ένα καινούργιο ψυγείο καταναλώνει 600-900 kwh το χρόνο. Ένα ψυγείο δεκαετίας καταναλώνει την διπλάσια ποσότητα.

Αποφεύγουμε να ανοίγουμε άσκοπα και για πολύ ώρα το ψυγείο. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ανακτήσει την καθορισμένη θερμοκρασία είναι 3-4 λεπτά.

Δημιουργούμε το δικό μας γενικό καθαριστικό. Μισό φλιτζάνι ξύδι και μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε 2 λίτρα νερό. Το διάλυμα είναι κατάλληλο για τζάμια, καθρέφτες, άλατα σε βρύσες και κεραμικά πλακάκια.

Δεν αφήνουμε τα φώτα ανοιχτά όλη τη νύχτα, σπαταλάμε ενέργεια που θα έβραζε 1000 φλιτζάνια καφέ.

Μια τηλεσύσκεψη δεν εξοικονομεί μόνο το χρόνο μας, αλλά αποφεύγουμε και ένα ταξίδι, άρα και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Επιλέγουμε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, η οποία χρησιμοποιεί πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον.

Επιλέγουμε φυσικά προϊόντα για την προσωπική περιποίηση και υγεία μας, αφού περιέχουν φυσικά συστατικά που αφομοιώνονται από το περιβάλλον.

Αποφεύγουμε τα χημικά αποσμητικά εσωτερικού χώρου. Αγοράζουμε φυτά για το σπίτι που αρωματίζουν φυσικά και αφαιρούν το 87% της ρύπανσης σε 24 ώρες.

Ελέγχουμε τακτικά τον αέρα στα λάστιχα. Όταν το αυτοκίνητο έχει λάστιχα που δεν είναι επαρκώς φουσκωμένα, καταναλώνει περισσότερα καύσιμα και φυσικά μολύνει περισσότερο το περιβάλλον. Αν η πίεση είναι κατά 25% λιγότερη από το προβλεπόμενο όριο, η κατανάλωση καυσίμων αυξάνεται κατά 2-4%.

Κάνουμε κομποστοποίηση για να μειώσουμε τα οικιακά απορρίμματα μας κατά το ήμισυ. Γι' αυτή τη διαδικασία χρειαζόμαστε έναν κάδο κομποστοποίησης, λίγο χώμα κήπου, λίγους γαιοσκώληκες-μόνο για τη πρώτη φορά (που μπορεί να μας προμηθεύσει η οικολογική εταιρεία ανακύκλωσης)-ένα ξύλο για ανακάτεμα και ένα μικρό κάδο για τη συλλογή σκουπιδιών στη κουζίνα. Ρίχνουμε στο κάδο τα οργανικά υλικά της κουζίνας(φρούτα, λαχανικά κ.α) και προσθέτουμε φύλλα και κλαδιά με λίγο χώμα. Φροντίζουμε το μείγμα να περιέχει διάφορα υλικά ώστε να αποτελέσει τροφή για τους γαιοσκώληκες που αναλαμβάνουν την αποσύνθεση των οργανικών υλικών. Το πρώτο κομμάτι ωριμάζει σε 2-3 μήνες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο, σε γλάστρες και παρτέρια.

Αυτές είναι λίγες από τις συμβουλές που χρειαζόμαστε για να κάνουμε κάτι και εμείς για το περιβάλλον. Γιατί τη γη δεν την κληρονομούμε από τους προγόνους μας αλλά την δανειζόμαστε από τα παιδιά μας...

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Περιβάλλον

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα