ΟΜΟΡΦΙΑ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Featured_fb_post2

Ακούγεται σαν  μια λέξη μαγική, που παραπέμπει στην αιώνια νεότητα, σε εκείνο το μαγικό φίλτρο που ψάχνουν και αναζητούν από τα βάθη των αιώνων, επιστήμονες και μη, έως σήμερα.  Δεδομένου ότι ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και μαζί με αυτόν, και  η ανάγκη να παρατείνουμε την νεότητά μας, παρόλο που τα μυστικά της δεν έχουν αποκωδικοποιηθεί ακόμα,  ωστόσο έχουμε πλέον στη διάθεσή μας περισσότερα όπλα για να την εξασφαλίσουμε!

Το δέρμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και γερνά όπως και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Η γήρανσή του ωστόσο διαφέρει από αυτή των υπόλοιπων οργάνων γιατί είναι πιο άμεση και εμφανής. Η ‘’αποστολή’’ του δέρματος είναι να προστατεύει όλα τα όργανα του σώματος από το οξειδωτικό περιβάλλον ακτινοβολία του ήλιου. Έτσι, υφίσταται χημειογήρανση και φωτογήρανση.

Με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα γίνεται λεπτότερο, πιο κουρασμένο, άτονο, ρυτιδωμένο και με σημάδια χαλάρωσης. Επίσης, παρατηρείται μειωμένο κολλαγόνο και ελαστίνη, οπότε ελαττώνεται και η παραγωγή νέων κυττάρων, με αποτέλεσμα την πιο γηρασμένη όψη.

Πολλά από τα αίτια που συντελούν στην πρόωρη γήρανση του δέρματος έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά μας, όπως:

 • κάπνισμα
 • αλκοόλ
 • κακή διατροφή
 • κακή χρήση καλλυντικών
 • μη χρήση αντηλιακού
 • φαρμακευτικές αγωγές
 • και το στρες, το οποίο είναι ο χειρότερος εχθρός για το πνεύμα αλλά και το σώμα μας!

Συμβουλές για αποτρέψουμε την πρόωρη γήρανση!

  Διατροφή

Ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί βοηθά το δέρμα μας να διατηρείται ζωντανό και φρέσκο. Ιδιαίτερα ευεργετική είναι η μεσογειακή διατροδή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, λαχανικά και όσπρια. Αυτές οι τροφές μπλοκάρον τη δημιουργία ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται από τη μολυσμένη ατμόσφαρια του περιβάλλοντος.

  Άσκηση

Κατά το γνωστό ρητό ‘’Νους υγιής εν σώματι υγιή’’, η συστηματική άσκηση βοηθά να ξεμπλοκάρει τον οργανισμός μας και προσφέρει κατάσταση ευφορίας, σωματικής και ψυχικής!

Περιποίηση προσώπου

Καλό είναι να προλαμβάνουμε και όχι να θεραπεύουμε τις ‘’βλάβες’’ του δέρματός μας Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να του προσφέρουμε την απαραίτητ φροντίδα και περιποίηση, πρωί και βράδυ . Σημαντικό ρόλο έχει η ‘’τροφοδοσία’’ του δέρματός μας, με συστατικά που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει, όπως για παράδειγμα η βιταμίνη Α (ρετινόλη) και τα Ωμέγα 3, που πλέον, εκτός από τα λιπαρά ψάρια,  μπορούμε να τα βρούμε και σε επιλεγμένα καλλυντικά.

Ύπνος

Προσφέρετε στον οργανισμός σας επαρκείς ώρες ύπνου, για ξεκούραση σωματική αλλά και εγκεφαλική.

Κάπνισμα

Έχει παρατηρηθεί ότι οι μη καπνίζοντες έχουν καλύτερη ποιότητα δέρματος, και ζουν και περισσότερο!

Κατανάλωση υγρών

Η πόση νερού και άφθονων υγρών π.χ. χυμοί φρούτων, βοηθούν στην αντιγήρανση του δέρματος κάνοντάς το να φαίνεται πιο δροσερό και νεανικό. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι το νερό έχει θαυματουργά αποτελέσματα στην αποτοξίνωση του οργανισμού, αφού βοηθά στο να έχουμε λεία και πιο σφριγηλή επιδερμίδα, χωρίς την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Κάντε σεξ

Μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που κάνουν έρωτα 2-3 φορές τη βδομάδα ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τα αποτελέσματα είναι εμφανή και στη διάθεσή τους αλλά και στο δέρμα τους.

Κάντε φίλους

Η κοινωνικοποίηση με άλλους ανθρώπους βοηθάς στην επιβράδυνση του γήρατος. Μιλήστε και γελάστε με τους φίλους σας, είναι το καλύτερο αντιγηραντικό!

Ξεκινήστε από τα 20!

Μπορεί να σας φανεί υπερβολικό, αλλά η γήρανση ξεκινά από μικρή ηλικία και για αυτό είναι προτιμότερο να λάβουμε μέτρα για να την ‘’καθυστερήσουμε’’. Βέβαια, ποτέ δεν είναι αργά, αλλά όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε, τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχουμε.

Μαγικά ελιξήρια  για την αιώνια νεότητα δεν υπάρχουν, για αυτό… ξεκινήστε τη μέρα σας δυνατά, οπλιστείτε με το πιο όμορφο χαμόγελό σας και γίνετε εσείς το ελιξίριο της αντιγήρανσης και της ομορφιάς σας!

Κείμενο: Φωτεινή Ψυχογιού, αισθητικός φαρμακείου μέλους Δικτύου Advance, Νικολοπούλου Ιωάννα, Αθήνα

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ομορφιά & Διατροφή

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα