ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ
Featured_fb_post12

Ας ξεκινήσουμε με μια γενική ομολογία, δηλαδή ότι είναι υπέροχο να περνάμε χρόνο μαζί με αυτούς που αγαπάμε και μας αγαπούν. Νομίζουμε ότι είναι πέρα από τη φαντασία, ότι μπορεί να υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα, μίας ενήλικης με ένα νεογέννητο, ή με ένα μωρό ή ένα παιδί νηπιακής ηλικίας.

Μια μαμά συνήθως δεν βρίσκει εύκολα προσωπικό χρόνο. Να όμως που μπορεί να βρει χρόνο για προσωπικό της όφελος. Ποιος είναι αυτός ; Ο χρόνος που θα αφιερώσει με τα παιδιά της…. στη γιόγκα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα στην μεταξύ τους σχέση αλλά και στη σωματική και ψυχική ανάπτυξη του καθενός;

Η γιόγκα, δεν ασκεί μόνο το σώμα αλλά πριν από όλα, τον νου. Στην γιόγκα παρακολουθούμε την αναπνοή μας η οποία, όταν ρυθμίζεται σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του σώματος και της ψυχής, μας βοηθά να είμαστε ήρεμοι, ήσυχοι και με θετική εικόνα για τον εαυτό μας.

Πιο συγκεκριμένα: Κατά τη διάρκεια της γιόγκα μαμάς και παιδιού, η μαμά μπορεί να αναλογιστεί  «τι ωραίο που είναι το σώμα μου όπως είναι, γιατί έφερα στον κόσμο μια ψυχή, γιατί μπορώ και κάνω όλες τις κινήσεις, γιατί είμαι χαρούμενη που περνώ δημιουργικό χρόνο με το παιδί μου».

Το παιδί θα νιώσει κι αυτό με τη σειρά του, «είμαι σημαντική/ός για τη μαμά μου αφού επιλέγει να κάνουμε πράγματα μαζί». Έτσι το παιδί θα έχει κάθε λόγο να έχει θετική εικόνα για τον εαυτό του, αφού η αγαπημένη του μαμά επιθυμεί να περνά χρόνο μαζί του, όπου και οι δύο κάνουν πράγματα που τους αναπτύσσουν.Έτσι η γιόγκα γίνεται μια ευκαιρία συνύπαρξης.

Οι περισσότερες στάσεις είναι μίμηση ενός ζώου ή μέρος της φύσης και αποδεκτές από τους γονείς, όπου και οι δύο περνούν καλά ενώ και οι δύο αναπτύσσονται, επειδή το χαρακτηριστικό της Himalayan yoga είναι όχι μόνο η άσκηση του σώματος, αλλά η πρόθεση να αναπτύξουμε μια φιλοσοφία ζωής γεμάτης με αγάπη και ηθικές αξίες που διευκολύνουν τη ζωή και μας οδηγούν στην έννοια της έμφυτης, αληθινής χαράς της ζωής.

Και δεν ξεχνάμε και τον άνθρωπο που η μάμα επέλεξε σαν σύν-τροφο στη ζωή της. Τον άνθρωπο που επέλεξε για να έχει μαζί του την πιο κοντινή σχέση.

Ο σύντροφος θα περνά καλύτερα όταν το μωρό θα είναι χορτάτο από σχέση, από επαφή και δεν θα ζητά επίμονα από την μάμα του την προσοχή της, την ώρα που θα θέλει το ζευγάρι να μοιραστεί στιγμές. Κατά την συνάντηση της γιόγκα:

  • Αναγνωρίζουμε ότι τα παιδιά μας διδάσκουν πολλά πράγματα και όπως λέει ο Swami Rama των Ιμαλαΐων, «αρκεί να είμαστε προετοιμασμένοι να μάθουμε κάτι από αυτά.» Είμαστε ανοιχτοί να «ακούσουμε» τα μηνύματα που μας έρχονται από αυτά, γιατί σίγουρα έχουν να μας μάθουν, με τρόπο ανεπαίσθητο, όπως όλοι οι μεγάλοι δάσκαλοι.
  • Η μαμά «ξεκουράζεται» για λίγο από το ρόλο του «δάσκαλου» και μαθαίνει να είναι ταπεινή καθώς παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει τα πάντα και μαθαίνει όπως και το παιδί της. Γίνεται το παιδί της δασκάλου, ταπεινή και ανοιχτή να μαθαίνει από κάποιον άλλον.
  • Το παιδί χαίρεται την παρουσία της μάμας και αγαπά να την μιμείται. Η μίμηση είναι έμφυτη λειτουργία. Το παιδί επαναλαμβάνει χωρίς προτροπή κάτι που του είναι ευχάριστο και μαθαίνει άκοπα.
  • Μαμά και παιδί, ηρεμούν και οι δύο σε πιο αργούς και χαλαρούς ρυθμούς και απολαμβάνουν οτιδήποτε κάνουν στη διάρκεια της πνευματικής και της σωματικής άσκησης.
  • Πίσω από κάθε άσκηση υπάρχει η έννοια της εξισορρόπησης της θηλυκής και της αρσενικής ενέργειας, μέσω της αναπνοής, χωρίς να είναι απαραίτητο να γίνεται αυτό συνειδητά.  Επίσης οι γονείς διαπιστώνουν πως η γνώση, δεν βρίσκεται  έξω από αυτούς αλλά μέσα από αυτούς.  Σύμφωνα με μαρτυρίες γονιών τα αποτελέσματα στη ζωή της οικογένειας είναι πραγματικά συγκινητικά,  συχνά απίστευτα και απρόβλεπτα ωραία.

«Είμαι δυνατός, δεν φοβάμαι τίποτα, επειδή αγαπώ όλους και δεν εξαιρώ κανέναν. Ο σκοπός της ζωής μου είναι να υπηρετώ τους άλλους, να βοηθώ τους άλλους και να τους αγαπώ.» (SwamiRamaoftheHimalayas).

Κείμενο: Σοφία Φώτεινα, Yoga Instructor (RYT 500) Himalayan Yoga Tradition, Certified by Yoga Alliance, www.cafecole.gr

Η Σοφία Φώτεινα δούλεψε για οκτώ χρόνια ως νηπιαγωγός, με τη μέθοδο του Καφέ Σχολειού, όταν κατάλαβε ότι οι μεγάλοι δάσκαλοι των παιδιών είναι οι γονείς τους. Διέκοψε τη λειτουργία του παιδικού σταθμού και δημιούργησε Σχολή Γονιών μέσα στο Καφέ Σχολειό και λειτούργησε για 38 χρόνια σαν ολιστική οικογενειακή θεραπεύτρια (για το σώμα, το ψυχο-διανοητικό και το πνευματικό επίπεδο). Από το 2010 μυήθηκε στην Himalayan Yoga  και σήμερα είναι Yoga Instructor (RYT 500) Himalayan Yoga Tradition, Certified by Yoga Alliance. Από τέλη Σεπτεμβρίου 2018 ξεκινούν στο Καφέ Σχολειό τα καινούρια τμήματα γιόγκα για ενήλικες, παιδιά, γονείς και μωρά. Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια αλλά και το Καφέ Σχολειό μπορείτε να βρείτε στο: www.cafecole.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Υγεία και Ευεξία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα