ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Featured_vitc

Η βιταμίνη C είναι από τις σημαντικότερες βιταμίνες του οργανισμού. Συμμετέχει σε τουλάχιστον 300 βιοχημικές αντιδράσεις. Αποτελεί υδατοδιαλυτή βιταμίνη και καθώς δεν συντίθεται από το οργανισμό, είναι απαραίτητη η πρόσληψή της μέσω διατροφικών πηγών.

Η βιταμίνη C συμβάλλει:

-          Στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

-          Στο σχηματισμό του κολλαγόνου για τη φυσιολογική λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, των οστών, των χόνδρων, των ούλων, των δοντιών και του δέρματος.

-          Στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας.

-          Στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτικό στρες.

-          Στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.

-          Στην αύξηση της απορρόφησης σιδήρου.

-          Στη σύνθεση ορμονών από τα επινεφρίδια.

-          Στην προστασία των λιποδιαλυτών βιταμινών Α & Ε.

Ασερόλα: φυσική πηγή βιταμίνη C, προέρχεται από ένα είδος κερασιού που ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και συνήθως αναφέρεται ως «κεράσι των Αντιλλών». Θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα φρούτα σε βιταμίνη C, με περιεκτικότητα 100 φορές μεγαλύτερη από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Έχει όλες τις ιδιότητες της βιταμίνης C, δηλαδή, ενισχύει με φυσικό τρόπο το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς επίσης διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Η Ester C είναι μια πρωτοποριακή μορφή βιταμίνης C, καθώς δεν βρίσκεται με τη μορφή ασκορβικού οξέως αλλά ως ασκορβικό ασβέστιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η βιταμίνη να μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος πιο γρήγορα, σε μεγαλύτερες ποσότητες και να αποβάλλεται από τα νεφρά με μικρότερο ρυθμό. Επίσης, αυτή η μορφή δεν είναι καθόλου όξινη, ιδανική για όσους έχουν υπερευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα.

Vit C με βιοφλαβονοειδή (ρουτίνη και εσπεριδίνη).

Τα βιοφλαβονοειιδή συνοδεύουν την βιταμίνη C και εκτός από την αντιοξειδωτική τους δράση είναι γνωστά για την ικανότητά τους να δυναμώνουν τα τριχοειδή αγγεία και να βελτιώνουν την κυκλοφορία. Είναι επίσης, χρήσιμα σε περιπτώσεις μωλώπων, κιρσωδών φλεβών, αιμορραγούντων ουλών και αιμορραγιών της ρινός.

Κείμενο:Δήμητρα Ανεστοπούλου & Εμμανουέλα Τριδήμα, Φαρμακείο Μιρέλλλας Κωτσόγιαννη, Πεντέλη @mirellafarmakeio

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ειδικό Αφιέρωμα

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα