ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured__

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα ζωικά και φυτικά λίπη που προσφέρουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας, αλλά και σημαντικές βιολογικές δράσεις για τον οργανισμό.

Τα πιο διαδεδομένα λιπαρά οξέα είναι:

  • Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (με πιο κοινά τα παλμιτικό και το στεατικό οξύ) που βρίσκονται σε μεγάλη αναλογία στα ημιστερεά ζωικά λίπη. Συνιστάται να μην αντιπροσωπεύουν πάνω από 11% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων, γιατί αυξάνουν τη χοληστερίνη και τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία χωρίζονται σε Μονοακόρεστα, με πιο κοινό το ελαϊκό οξύ και σε Πολυακόρεστα, με πιο κοινά το λινελαϊκό οξύ και α-λινολενικό τα οποία βρίσκονται κυρίως στα φυτικά έλαια και στα ιχθυέλαια.

Με βάση τη χημική τους δομή θα λέγαμε ότι το ελαϊκό οξύ είναι ω-9 λιπαρό οξύ και βρίσκεται σε μεγαλύτερη αναλογία σε φυτικά έλαια, το λινελαϊκό οξύ είναι ω-6 λιπαρό οξύ και βρίσκεται σε μεγαλύτερη αναλογία σε φυτικά έλαια, κυρίως στο λινέλαιο και το α-λινολενικό οξύ είναι ω-3 λιπαρό οξύ και βρίσκεται κυρίως στα φυτικά έλαια, αλλά και στα ιχθυέλαια.

Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα ονομάζονται απαραίτητα, γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να τα βιοσυνθέσει, αλλά τα λαμβάνει αποκλειστικά από την τροφή.

Οι κυριότεροι εκπρόσωποι των ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα EPA και τα DHA, τα οποία συνθέτονται από το μεταβολισμό του α-λινολενικού οξέος. Μετά από πολλές μελέτες, βρέθηκε ότι τα δύο αυτά λιπαρά οξέα θεωρούνται ευεργετικά για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση, γι’ αυτό χρησιμοποιούνται σε αυτοάνοσες παθήσεις, όπως νόσοι του εντέρου (νόσος Crohn), ρευματοειδής αρθρίτιδα, κ.α.

Επίσης, χρησιμοποιούνται στην οστεοπόρωση, γιατί προάγουν την απορρόφηση του ασβεστίου, μειώνουν τη νεφρική απέκκρισή του και αυξάνουν την εναπόθεσή του στα οστά.

Παρουσιάζουν έντονους προστατευτικούς μηχανισμούς στο καρδιαγγειακό σύστημα, μειώνοντας τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, έχουν αντιθρομβωτική δράση, αυξάνουν την καλή χοληστερόλη και τέλος, παρουσιάζουν ανασταλτικά αποτελέσματα στην αρτηριοσκλήρυνση.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί μια μεγάλη γκάμα ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Και ενώ τα ω-6 προέρχονται αποκλειστικά από φυτικά έλαια, τα ω-3 (αν εξαιρέσει κανείς το α-λινολενικό οξύ που προέρχεται από τον λιναρόσπορο) προέρχονται αποκλειστικά από ιχθυέλαια. Η επεξεργασία και η συσκευασία τους είναι κρίσιμες στον καθορισμό της ποιότητάς τους. Έλαια χαμηλής ποιότητας μπορεί να είναι  ασταθή και να περιέχουν σημαντικές ποσότητες υδραργύρου, φυτοφαρμάκων διοξίνες και ανεπιθύμητα προϊόντα οξείδωσης.

 Ευχαριστούμε την κα Ανεστοπούλου Δήμητρα, Φαρμακείο Μιρέλλας Κωτσόγιαννη, Πεντέλη

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα