ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΥΓΕΙΑ
Featured_middle-aged_woman

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης δεν αποτελούν προγνωστικό παράγοντα εγκεφαλικού στις γυναίκες, σύμφωνα με Δανούς ερευνητές. Εντόπισαν αυξημένο κίνδυνο στους άντρες, αλλά μόνο όταν το επίπεδο της χοληστερόλης ήταν σχεδόν διπλάσιο από το μέσο.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Annals of Neurology’, συνιστά τη χρήση διαφορετικού είδους λιπιδίου στο αίμα, τα μεταγευματικά επίπεδα τριγλυκεριδίων, για τη μέτρηση του κινδύνου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 13.951 άντρες και γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που διήρκεσε 33 χρόνια, 837 άντρες και 837 γυναίκες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης στις γυναίκες δεν συνδέονταν με το εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ υπήρχε μόνο σχέση στους άντρες με επίπεδα μεγαλύτερα του 9mmol/litre.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης δήλωσαν ότι ήταν δύσκολο να εξηγηθεί, καθώς η χοληστερόλη LDL, είναι γνωστό πως προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση που μπορεί να μπλοκάρει τις αρτηρίες.

Παρατήρησαν σχέση σε άντρες και γυναίκες, μεταξύ του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και των μεταγευματικών τριγλυκεριδίων.

Ο Dr Peter Coleman, ερευνητής στο The Stroke Association, δήλωσε ότι είναι γνωστό πως υψηλά επίπεδα λιπιδίων, όπως η χοληστερόλη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει τη σημασία μέτρησης των τριγλυκεριδίων, καθώς και της χοληστερόλης.

Πηγές: ‘Annals of Neurology’.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Επιστήμη & Υγεία

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Προστατεύω τον εαυτό μου .. τι σημαίνει αυτό για τις ημέρες που διανύουμε;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα