ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_aids_ribbon

 

 

Ο HIV είναι ένας ιός που συνήθως μεταδίδεται από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή κοινή χρήση μολυσμένων βελόνων και άλλα σύνεργα ενέσιμης χορήγησης ναρκωτικών. Θεωρείται ο ιός της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας. Ο ιός προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποδυναμώνει την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τις ασθένειες.
Το AIDS είναι το τελικό στάδιο της λοίμωξης από
HIV, όπου ο οργανισμός δεν μπορεί πλέον να καταπολεμήσει απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό HIV, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τους περισσότερους ανθρώπους που πάσχουν από τον ιό, να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή.

Πώς γίνεται η μετάδοση του ιού;

Ο HIV δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο κάποιοι άλλοι ιοί, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη. Βρίσκεται στα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου, όπως το σπέρμα και τα κολπικά υγρά, το αίμα και το μητρικό γάλα. Δεν μπορεί να μεταδοθεί με το σάλιο και μόνο, αλλά το σάλιο ενός ατόμου με HIV μπορεί να είναι μολυσματικό εάν περιέχει αίμα ή άλλα σωματικά υγρά.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης του ιού HIV, είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με ένα άτομο που έχει τον ιό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία , το 95 % από αυτούς που διαγιγνώσκονται με
HIV, έχουν κολλήσει τον ιό μέσω σεξουαλικής επαφής.

Άλλοι τρόποι μετάδοσης του ιού:

χρήση μολυσμένης βελόνας, σύριγγας ή άλλου αντικειμένου ενέσιμης χορήγησης ναρκωτικών
μετάδοση από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια της κύησης ή της γέννας, ή μέσω του θηλασμού

Ζώντας με τον HIV

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό HIV, τα σύγχρονα φάρμακα είναι πολύ πιο επιτυχή απ’ ότι ήταν στο παρελθόν, επιτρέποντας στους ανθρώπους με τον ιό να ζήσουν όσο το δυνατόν μια φυσιολογική ζωή, μειώνοντας τη ζημιά που προκαλείται στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι πάσχοντες θα πρέπει να ασκούνται τακτικά, να ακολουθούν υγιεινή διατροφή, να σταματήσουν το κάπνισμα και να κάνουν κάθε χρόνο το εμβόλιο για τη γρίπη, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

Κάποιος με HIV λέγεται ότι έχει AIDS, όταν οι εξετάσεις δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει σταματήσει να λειτουργεί και το άτομο αναπτύσσει απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, όπως ο καρκίνος ή σοβαρές λοιμώξεις.

Η πρόληψη του ιού HIV

Ο ιός HIV μπορεί να μεταδοθεί στον οποιονδήποτε.
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του ιού, είναι οι προφυλάξεις στο σεξ και η χρήση ατομικής σύριγγας και άλλων αντικειμένων, αν γίνεται χρήση ναρκωτικών.

 

 

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Διαγνωστικές εξετάσεις

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε αν έχετε τον ιό HIV είναι να κάνετε άμεσα την ειδική εξέταση. Όσο νωρίτερα ανιχνεύεται ο ιός, τόσο πιο πιθανό είναι ότι η θεραπεία θα είναι επιτυχής.
Υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή, που ονομάζεται PEP (προφύλαξη μετά την έκθεση), η οποία μπορεί να σταματήσει τη μόλυνση. Πρέπει όμως να αρχίσει να λαμβάνεται εντός τριών ημερών από την επαφή με τον ιό.
Μπορεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση ώστε ο ιός να μπορεί να ανιχνευθεί στις εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι μετά την αρχική σας εξέταση, θα πρέπει να κάνετε και μια επαναληπτική μετά από μερικές εβδομάδες.
Εάν το τεστ είναι θετικό, θα πρέπει να παραπεμφθείτε σε ειδική κλινική όπου θα υποβληθείτε σε περαιτέρω εξετάσεις αίματος για να δείτε ποια είναι η επίδραση του ιού στο ανοσοποιητικό σας σύστημα και να επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία.

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα