Θ
Featured_thromvosi

 

 

Κάθε χρόνο, περισσότερα από ένα στα 1.000 άτομα αναπτύσσουν έναν θρόμβο αίματος σε μία φλέβα. Είναι μια πάθηση γνωστή ως, φλεβική θρομβοεμβολή και είναι μια σοβαρή, πιθανώς θανατηφόρα, ιατρική πάθηση.

Παρόλο που πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση, οι περισσότεροι θρόμβοι αίματος μπορεί να αποφευχθούν εντελώς. Το θέμα είναι να γνωρίζετε αν ανήκετε σε ομάδα κινδύνου και να πάρετε μερικά απλά προληπτικά μέτρα.

Ποιοι κινδυνεύουν;

Αν και αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα, βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο όσα άτομα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακινησίας ή έχουν περιορισμένες δυνατότητες κίνησης.


Πιθανόν να έχετε ακούσει για θρόμβους αίματος που συνδέονται με μακρινά ταξίδια με αεροπλάνο ή θρόμβους που προκαλούνται από τη λήψη αντισυλληπτικών, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό κάποιος να αναπτύξει έναν θρόμβο μετά από νοσηλεία στο νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα, περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου των θρόμβων εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά από μια παραμονή στο νοσοκομείο.
Ο κίνδυνος μιας θρόμβωσης είναι πιθανό να είναι υψηλότερος, αν για παράδειγμα πρόκειται να κάνετε μια μεγάλη εγχείρηση, αν πρόκειται να μείνετε στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή είστε υπέρβαρος.

Μην φοβάστε να ρωτήσετε το προσωπικό του νοσοκομείου για τη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης του αίματος - θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;

Μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας πριν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο:

χάστε το περιττό βάρος
σταματήστε το κάπνισμα
συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παίρνετε αντισυλληπτικό χάπι - μπορεί να χρειαστεί να το σταματήσετε λίγες εβδομάδες πριν από την επέμβαση

Ενώ είστε στο νοσοκομείο, θα μειώσετε τις πιθανότητές εμφάνισης θρόμβου εάν:

πίνετε άφθονα υγρά
φοράτε κάλτσες συμπίεσης μέρα και νύχτα
λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα
όταν σας επιτραπεί, σηκωθείτε και περπατήστε

Τύποι θρόμβωσης


Ο όρος φλεβική θρομβοεμβολή περιλαμβάνει δύο είδη των θρόμβων:

εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
πνευμονικής εμβολής

Μια εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση είναι ένας θρόμβος αίματος σε μια βαθιά φλέβα, συνήθως στο πόδι. Μπορεί να μην έχετε καθόλου συμπτώματα, ή μπορείτε να έχετε κράμπες, πόνο, ερυθρότητα ή οίδημα στο πόδι.

Πολλές φορές, ένας θρόμβος μετακινείται προς τους πνεύμονες, κάτι που είναι γνωστό ως πνευμονική εμβολή, μια πάθηση γνωστή ως «ξαφνική δολοφόνος» διότι μπορεί να χτυπήσει πολύ γρήγορα, προκαλώντας δύσπνοια, πόνο στο στήθος και ξαφνική λιποθυμία.

Εάν, αφού έχετε φύγει από το νοσοκομείο, αναπτύξετε κάποια από τα συμπτώματα της θρόμβωσης, δείτε τον γιατρό σας ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό. Οι θρόμβοι αίματος μπορεί να αντιμετωπιστούν αν εντοπιστούν έγκαιρα.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Θ

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα