Ι
Featured_vertigo

Ο ίλιγγος μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ως σύμπτωμα, παρά ως πάθηση. Είναι η αίσθηση που έχετε , ότι εσείς ή το περιβάλλον γύρω σας, κινείται ή περιστρέφεται.
Αυτή η αίσθηση μπορεί να είναι ακόμη και ελάχιστα αντιληπτή, μπορεί όμως να είναι τόσο σοβαρή ώστε να είναι δύσκολο να κρατήσετε την ισορροπία σας και να κάνετε τις καθημερινές σας εργασίες.
Τα περιστατικά του ιλίγγου μπορεί να αναπτυχθούν ξαφνικά και να διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα ή μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Εάν έχετε σοβαρό ίλιγγο, τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι σταθερά και να διαρκούν για αρκετές ημέρες, κάνοντας τη φυσιολογική ζωή πολύ δύσκολη .

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ι

Συμπτώματα που σχετίζονται με τον ίλιγγο μπορεί να είναι:

απώλεια της ισορροπίας

ναυτία (αίσθημα αδιαθεσίας) ή έμετος
ζαλάδα

Τι προκαλεί ίλιγγο;

Ο ίλιγγος προκαλείται συνήθως από ένα πρόβλημα με τους μηχανισμούς ισορροπίας στο εσωτερικό του αυτιού. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκληθεί από προβλήματα σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου.


Συνήθεις αιτίες του ιλίγγου μπορεί να είναι:

καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως - όπου ορισμένες κινήσεις του κεφαλιού προκαλούν τον ίλιγγο
νόσος του Meniere - μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει το εσωτερικό του αυτιού
ημικρανίες - σοβαρές κεφαλαλγίες

Ανάλογα με το τι προκαλεί ίλιγγο, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε επιπλέον συμπτώματα , όπως πυρετό, εμβοή (βούισμα στα αυτιά σας) και απώλεια ακοής.

Αναζητώντας ιατρική βοήθεια

Θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας, αν έχετε επαναλαμβανόμενα ή επίμονα συμπτώματα ιλίγγου.

Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσει μια απλή εξέταση για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν έχετε βιώσει ίλιγγο.

Μπορεί επίσης να σας παραπέμψει για περαιτέρω εξετάσεις.

 

Πώς αντιμετωπίζεται ο ίλιγγος;

Ορισμένες περιπτώσεις ιλίγγου θα βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου χωρίς θεραπεία, όπως ο ίλιγγος που προκαλείται από μια ιογενή λοίμωξη του αυτιού. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια για πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια, όπως είναι τα άτομα με νόσο του Meniere .
Υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των περισσότερων επεισοδίων ιλίγγου, όπως τα αντιισταμινικά. Ωστόσο, αυτά είναι κυρίως χρήσιμα κατά τα πρώτα στάδια και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μακροπρόθεσμα.

Αυτοβοήθεια

Ανάλογα με το τι είναι αυτό που τον προκαλεί ίλιγγό σας, ρωτήστε τον οικογενειακό σας γιατρό ή τον ειδικό που σας περιθάλπει, ο οποίος είναι σε θέση να σας δώσει μερικές συμβουλές, για να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε ή να αποτρέψετε τα συμπτώματα.

Μπορεί να σας συμβουλεύσει τα εξής:

να είστε προσεκτικοί, ενώ κατεβαίνετε κάποια σκάλα ή τις κυλιόμενες ή σε χώρους με κακό φωτισμό, ώστε να αποφύγετε τις πτώσεις
κοιμηθείτε με το κεφάλι σας ελαφρώς ανασηκωμένο σε δύο ή περισσότερα μαξιλάρια
σηκωθείτε αργά από το κρεβάτι και καθίστε στην άκρη του κρεβατιού για ένα λεπτό πριν σταθείτε όρθιοι
αποφύγετε να σκύβετε
αποφύγετε την έντονη επέκταση στο λαιμό σας - για παράδειγμα, το να φτάσετε μέχρι ένα ψηλό ράφι
μετακινήστε το κεφάλι σας προσεκτικά και σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα