ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_heart-failure

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή πάθηση που προκαλείται όταν η καρδιά δεν μπορεί να στείλει αρκετό αίμα σε όλο το σώμα, με τη σωστή πίεση. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή ο καρδιακός μυς έχει γίνει πολύ αδύναμος ή δύσκαμπτος για να λειτουργήσει σωστά.

Εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, αυτό δεν σημαίνει ότι η καρδιά σας θα σταματήσει να λειτουργεί, αλλά ότι χρειάζεται κάποια υποστήριξη για να κάνει τη δουλειά της, συνήθως με τη μορφή των φαρμάκων .
Δύσπνοια, αίσθημα κούρασης και πρήξιμο των αστραγάλων είναι τα κύρια συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας. Ωστόσο, όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έχουν άλλες αιτίες, μόνο ορισμένες από τις οποίες είναι σοβαρές.

Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας συνήθως αναπτύσσονται γρήγορα (οξεία καρδιακή ανεπάρκεια), αλλά μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σταδιακά (χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια).

Τύποι της καρδιακής ανεπάρκειας

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτοί είναι:

καρδιακή ανεπάρκεια λόγω συστολικής δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας - το τμήμα της καρδιάς που αντλεί το αίμα σε όλο σας το σώμα, γίνεται αδύναμο

 

καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης - συνήθως οφείλεται στο ότι η αριστερή κοιλία γίνεται σκληρή, προκαλώντας δυσκολία στην πλήρωση με αίμα


καρδιακή ανεπάρκεια που οφείλεται σε νόσο των βαλβίδων

Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί το είδος της καρδιακής ανεπάρκειας που έχετε, διότι θα επηρεάσει το είδος της θεραπείας που θα σας προσφερθεί. Θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα ή / και υπερηχοκαρδιογράφημα. Αυτά χρησιμοποιούνται για να διερευνήσει ο γιατρός την καρδιά σας και να ελέγξει πόσο καλά λειτουργεί.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Τι προκαλεί την καρδιακή ανεπάρκεια;

Η καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως δεν έχει μια συγκεκριμένη αιτία. Μια σειρά από προβλήματα συσσωρεύονται στην καρδιά, με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια.

Υπάρχουν μια σειρά από παθήσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες για ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας, όπως οι εξής:

υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) - μπορεί να θέσει επιπλέον πίεση για την καρδιά που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια
στεφανιαία νόσος - όταν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, φράζουν από λιπαρές ουσίες (αθηροσκλήρωση) και αυτό μπορεί να προκαλέσει στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή
καρδιακή αδυναμία των μυών (μυοκαρδιοπάθεια)

καρδιακή διαταραχή ρυθμού (κολπική μαρμαρυγή)
πρόβλημα καρδιακής βαλβίδας

Μερικές φορές, η αναιμία, ο υπερθυρεοειδισμός, ή η υψηλή πίεση στους πνεύμονες (πνευμονική υπέρταση), μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια .

 

Θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια ισόβια πάθηση που δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ως εκ τούτου, η θεραπεία έχει ως στόχο να βρείτε ένα συνδυασμό μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τρόπο ζωής, των φαρμάκων, ή μια χειρουργική επέμβαση, που θα βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς.
Σε περιπτώσεις όπου η καρδιακή ανεπάρκεια έχει μια συγκεκριμένη αιτία, η θεραπεία μπορεί να είναι δυνατή. Για παράδειγμα, εάν είναι κατεστραμμένες οι βαλβίδες της καρδιάς σας, μπορεί να είναι δυνατό να αντικατασταθούν χειρουργικά, κάτι το οποίο μπορεί να θεραπεύσει την καρδιακή ανεπάρκεια.
Καθώς η θεραπεία συνήθως είναι ισόβια, εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να βρείτε μια ισορροπία αποτελεσματικών θεραπειών, που να μπορείτε να διαχειριστείτε μακροπρόθεσμα, έτσι ώστε να έχετε τον καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων και της ποιότητας της ζωής σας, είναι δυνατόν.

Η αποτελεσματική θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

βοηθά να κάνει την καρδιά πιο δυνατή
βελτιώνει τα συμπτώματά σας
μειώνει τον κίνδυνο μιας έξαρσης
επιτρέπει στους ανθρώπους με αυτή την πάθηση, να ζήσουν περισσότερο και να έχουν καλύτερη ζωή


Πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας

Πολλοί από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να μειωθούν, είτε κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής σας είτε με τη λήψη φαρμάκων.

Για παράδειγμα, όσον αφορά στους παράγοντες του τρόπου ζωής, θα πρέπει :

να σταματήσετε το κάπνισμα
να κρατήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε ένα υγιές επίπεδο
να κρατήσετε το επίπεδο της χοληστερόλης σας υπό έλεγχο
να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος
να τρώτε υγιεινά, αποφεύγοντας μεταξύ άλλων το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή σας

να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε αρκετό σίδηρο από τη διατροφή σας (το κόκκινο κρέας ή τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό)
να ασκείστε τακτικά
να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ


Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα σας έχουν συνταγογραφηθεί, ακόμη και αν αισθανθείτε καλύτερα. Μερικά φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν την καρδιά σας. Αν δεν τα πάρετε, δεν μπορούν να σας βοηθήσουν και το πρόβλημα ίσως επιδεινωθεί. Τα φάρμακα μπορεί να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν το πρόβλημα με την καρδιά σας, καθώς και να αποτρέψουν τα συμπτώματά από το να γίνουν χειρότερα.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες ή ανησυχίες σχετικά με τα φάρμακα που παίρνετε ή οποιεσδήποτε παρενέργειες.

 

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα