ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_leg-cramps

 

Οι κράμπες στα πόδια είναι μια συνήθης πάθηση, κατά την οποία οι μύες στο πόδι σας ξαφνικά σφίγγουν, με αποτέλεσμα τον έντονο πόνο.
Συνήθως συμβαίνει στους μύες της γάμπας, παρόλο που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του ποδιού σας , όπως οι πατούσες και οι μηροί.
Αφού η κράμπα έχει περάσει, μπορεί να έχετε πόνο και ευαισθησία στο πόδι σας για αρκετές ώρες.
Τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις, συμβαίνουν τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Τι προκαλεί κράμπες στα πόδια;

Οι κράμπες ποδιών μπορεί να συμβούν χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος και οι οποίες είναι γνωστές ως ιδιοπαθής κράμπες στα πόδια, ή ως σύμπτωμα κάποιας επιπλοκής του οργανισμού, γνωστές ως δευτεροπαθής κράμπες στα πόδια.

Αιτίες της δευτεροπαθούς κράμπας:

εγκυμοσύνη
άσκηση
ορισμένα είδη φαρμάκων , όπως οι στατίνες (φάρμακα που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης)
ηπατική νόσος

Κατά τη διάρκεια μιας κράμπας, οι μύες σας ξαφνικά συσπώνται, προκαλώντας πόνο στο πόδι σας. Αυτό είναι γνωστό ως σπασμός, και δεν μπορείτε να ελέγξετε το προσβεβλημένο μυ.

Η κράμπα μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα έως 10 λεπτά. Όταν ο σπασμός περάσει, θα είστε ξανά σε θέση να ελέγξετε τον μυ.

 

Πότε πρέπει να δείτε το γιατρό σας

Μιλήστε με τον γιατρό σας αν οι κράμπες στα πόδια σας επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής σας. Για παράδειγμα, αν έχετε συχνά κράμπες στα πόδια ή αν συμβαίνουν στον ύπνο σας.
Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα εξετάσει τα πόδια και τα πέλματά σας. Μπορεί επίσης να ρωτήσει αν έχετε άλλα συμπτώματα, όπως μούδιασμα ή πρήξιμο, το οποίο μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε δευτεροπαθείς κράμπες στα πόδια, που προκαλούνται από μια υποκείμενη πάθηση.
Σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος και ούρων, για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις.

Θεραπεία.

Οι περισσότερες περιπτώσεις κράμπας στα πόδια, μπορούν να ανακουφιστούν με την άσκηση των προσβεβλημένων μυών. Η άσκηση των ποδιών σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, συχνά θα βοηθήσει στο να μειωθεί η συχνότητα των επεισοδίων.

Για να τεντώσετε τους μύες της γάμπας σας, σταθείτε όρθιοι με το μπροστινό μέρος του πέλματος, σηκώνοντας τις φτέρνες σας. Χαμηλώστε αργά τις φτέρνες σας, έτσι ώστε να απέχουν ένα εκατοστό από το έδαφος. Κρατήστε για μερικά δευτερόλεπτα, πριν σηκώσετε ξανά τις φτέρνες σας. Επαναλάβετε αρκετές φορές.
Η φαρμακευτική αγωγή είναι συνήθως απαραίτητη μόνο στις πιο επίμονες περιπτώσεις όπου οι κράμπες δεν σταματούν με την άσκηση.

Εάν έχετε δευτεροπαθής κράμπες στα πόδια, η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας .

Κράμπες στα πόδια που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα περάσουν μετά τη γέννηση του μωρού.

Πιο δύσκολη είναι η θεραπεία σε κράμπες που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της σοβαρής ηπατικής νόσου. Το σχέδιο θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων, όπως τα μυοχαλαρωτικά .

Πρόληψη

Αν έχετε συχνά κράμπες στα πόδια, το να τεντώνετε τους μυς που βρίσκονται στο κάτω μέρος των ποδιών σας, μπορεί να τις αποτρέψει ή να μειώσει τη συχνότητά τους.
Μια χρήσιμη συμβουλή, είναι να τεντώσετε τις γάμπες σας πριν πάτε για ύπνο κάθε βράδυ.

 

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα