ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_cysticfibrosis

 

Η κυστική ίνωση είναι μια γενετική κατάσταση κατά την οποία οι πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα φράζουν από παχιά κολλώδη βλέννα.


Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν στην πρώιμη παιδική ηλικία και περιλαμβάνουν:

επίμονο βήχα
επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των πνευμόνων
ελλιπές σωματικό βάρους

Τα συμπτώματα της κυστικής ίνωσης συνήθως γίνονται εμφανή κατά το πρώτο έτος της ζωής. Ένα πρώιμο σημάδι, είναι ότι ο ιδρώτας ενός πάσχοντος παιδιού είναι ασυνήθιστα αλμυρός, το οποίο μπορείτε να το καταλάβετε όταν φιλάτε το παιδί σας.

Τι προκαλεί την κυστική ίνωση;

Η κυστική ίνωση προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο, η οποία επιτρέπει την είσοδο μεγάλης ποσότητας από αλάτι και νερό μέσα στα κύτταρα. Αυτό οδηγεί στη συσσώρευση παχιάς, κολλώδους βλέννας στους αγωγούς του οργανισμού. Αυτά τα μπλοκαρίσματα βλάπτουν τους πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα και άλλα όργανα, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα της κυστικής ίνωσης.
Η ασθένεια πλήττει πολλά άλλα όργανα του σώματος, όπως το ήπαρ με τη δημιουργία κίρρωσης, τους παραρρίνιους κόλπους με την εμφάνιση πολυπόδων και παραρρινοκολπίτιδας από πολύ μικρή ηλικία, τα οστά και τις αρθρώσεις με την ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οστεοπενίας  και οστεοπόρωσης, το γεννητικό σύστημα στους άνδρες οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, τα έντερα  με τη δημιουργία ειλεού και τους ιδρωτοποιούς αδένες. Λόγω της παγκρεατικής ανεπάρκειας, οι ασθενείς, δύσκολα βάζουν βάρος, ενώ συχνά εμφανίζουν και σακχαρώδη διαβήτη. Οι ασθενείς είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αναπνευστικές λοιμώξεις για τις οποίες υποβάλλονται καθημερινά σε φυσιοθεραπεία και σε διάφορες θεραπευτικές αγωγές, με σκοπό την αντιμετώπιση της χρόνιας  λοίμωξης του αναπνευστικού και την μείωση της καταστροφής των πνευμόνων η οποία οδηγεί και στον θάνατο των ασθενών.

 

Θεραπεία της κυστικής ίνωσης

Δεν υπάρχει θεραπεία για την κυστική ίνωση. Έτσι, ο στόχος της θεραπείας είναι να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Η θεραπεία μπορεί επίσης να αποτρέψει ή να μειώσει τις μακροπρόθεσμες βλάβες που προκαλούνται από λοιμώξεις και άλλες επιπλοκές.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

βρογχοδιασταλτικά - είναι ένας τύπος φαρμακευτικής αγωγής που βοηθά να ανοίξουν οι αεραγωγοί, ώστε να γίνει πιο εύκολη η αναπνοή

αντιβιοτικά – για την αντιμετώπιση της λοίμωξης των πνευμόνων
κινησιοθεραπεία - υπάρχουν μια σειρά από ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της βλέννας από τους πνεύμονες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μεταμόσχευση μπορεί να απαιτείται, εάν οι πνεύμονες έχουν καταστραφεί.

 

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα