ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_myopia

Η μυωπία είναι μια πολύ συχνή πάθηση των ματιών που κάνει τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά, ενώ τα κοντινά φαίνονται καθαρά.

Οι περιπτώσεις της μυωπίας μπορεί να είναι από ήπιες, όπου η θεραπεία δεν απαιτείται, έως πολύ σοβαρές, όπου μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την όραση.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Τα συμπτώματα της μυωπίας συχνά ξεκινούν στην εφηβεία και σταδιακά χειροτερεύουν, μέχρι το μάτι να έχει αναπτυχθεί πλήρως. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κάνουμε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις.
Εάν παρατηρήσετε ότι τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά ή το παιδί σας δυσκολεύεται να δει μακριά, όπως π.χ. το μαυροπίνακα στο σχολείο, θα πρέπει να μεριμνήσετε για ένα τεστ όρασης.

Τι προκαλεί την μυωπία;

Μυωπία είναι μια διαθλαστική πάθηση των ματιών. Οι διαθλαστικές παθήσεις των ματιών που προκαλούνται όταν τα προβλήματα με τη δομή του ματιού επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι ακτίνες του φωτός μπαίνουν στα μάτια σας.
Όταν ένα παιδί γεννιέται, τα μάτια του δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και έτσι βλέπει πιο θολά τα κοντινά αντικείμενα. Στη συνέχεια, τα μάτια μεγαλώνουν και το άτομο βλέπει κανονικά.
Γενικώς, η μυωπία συμβαίνει όταν το μάτι συνεχίζει να αναπτύσσεται περισσότερο από το κανονικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ακτίνες του φωτός να μην φθάνουν στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού. Αυτό σημαίνει ότι τα μακρινά αντικείμενα φαίνονται θολά.
Οι περισσότερες περιπτώσεις της μυωπίας, προκαλούνται από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που διαταράσσουν την κανονική ανάπτυξη του οφθαλμού.

Θεραπεία της μυωπίας

Υπάρχουν τρεις κύριες επιλογές θεραπείας για τη μυωπία. Αυτές είναι:

χρήση διορθωτικών φακών, όπως γυαλιά ή φακούς επαφής, για να αντισταθμίσουν το ελάττωμα στον κερατοειδή
χειρουργική επέμβαση με λέιζερ - για να διορθώσει το ελάττωμα (χειρουργική επέμβαση με λέιζερ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά επειδή τα μάτια τους είναι ακόμα υπό ανάπτυξη)

εμφύτευση ενός τεχνητού φακού μέσα στο μάτι για να αντισταθμίσει το μεγαλύτερο μήκος οφθαλμού.

Η μυωπία εκτιμάται ότι είναι ελαφρώς πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα