ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_kidneys

 

 

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια μακροχρόνια πάθηση, όπου οι νεφροί δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να ανιχνευθεί με εξετάσεις αίματος και ούρων.


Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη χρόνιας νεφρικής νόσου, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις σε ετήσια βάση.

 

Οι εξετάσεις συνιστώνται εάν έχετε:

υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
διαβήτη
οικογενειακό ιστορικό χρόνιας νεφρικής νόσου

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Κύρια συμπτώματα της νόσου σε προχωρημένο στάδιο, περιλαμβάνουν :

κούραση
πρησμένους αστραγάλους, πόδια ή χέρια (λόγω κατακράτησης υγρών)
δύσπνοια
ναυτία
αίμα στα ούρα

Γιατί συμβαίνει?

Οι νεφροί είναι δύο όργανα σε σχήμα φασολιού που βρίσκονται σε κάθε πλευρά του σώματος, ακριβώς κάτω από το θώρακα. Ο κύριος ρόλος των νεφρών είναι να φιλτράρουν το αίμα από άχρηστες ουσίες και να τις αποβάλλουν μέσω των ούρων.

Τα νεφρά επίσης:

βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης
διατηρούν τα σωστά επίπεδα των χημικών ουσιών στο σώμα σας, βοηθώντας την καρδιά και τους μύες να λειτουργούν σωστά
παράγουν ένα είδος βιταμίνης D, που διατηρεί τα οστά υγιή
παράγουν μια ουσία που ονομάζεται ερυθροποιητίνη, η οποία βοηθά στην τόνωση της παραγωγής των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Χρόνια νεφρική νόσος είναι η μειωμένη ικανότητα των νεφρών να πραγματοποιήσουν αυτές τις λειτουργίες μακροπρόθεσμα. Αυτό συχνά προκαλείται από την πίεση που υφίστανται οι νεφροί από άλλες συνθήκες, πιο συχνές από τις οποίες είναι ο διαβήτης και η υψηλή πίεση του αίματος.
Η χρόνια νεφρική νόσος συνδέεται κυρίως με τη γήρανση. Όσο μεγαλώνετε σε ηλικία, τόσο πιο πιθανό είναι να αποκτήσετε κάποιο βαθμό νεφρικής νόσου.
Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους πέντε άνδρες και μία στις τέσσερις γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 65 και 74 ετών, έχει κάποια δυσλειτουργία των νεφρών.

 

Θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη χρόνια νεφρική νόσο, αν και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου και μπορεί να αποτρέψει άλλες σοβαρές αναπτυσσόμενες παθήσεις.
Οι άνθρωποι με αυτή την πάθηση είναι γνωστό ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής, λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε μερικούς ανθρώπους, η χρόνια νεφρική νόσος, μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, επίσης γνωστή ως καθιερωμένη νεφρική ανεπάρκεια ή τελικού σταδίου νεφρική νόσο. Σε αυτήν την κατάσταση, συνήθως παύουν οι λειτουργίες του νεφρού.

Προκειμένου να επιβιώσουν οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια, χρειάζεται να υποβάλλονται τακτικά σε αιμοκάθαρση, σε μονάδα τεχνητού νεφρού.

Πρόληψη χρόνιας νεφρικής νόσου

Ο κύριος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου, είναι η τακτική παρακολούθηση άλλων υφιστάμενων παθήσεων, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου:

υγιεινή διατροφή
αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
τακτική άσκηση

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα