ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_myth-2--only-women-get-osteoporosis

 

 

 

 

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που επηρεάζει τα οστά, κάνοντάς τα να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα.
Τα κατάγματα συμβαίνουν πιο συχνά στην σπονδυλική στήλη, τον καρπό και τα ισχία, αλλά μπορεί να επηρεάσουν και άλλα οστά, όπως τον βραχίονα ή την πύελο.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης

Συχνά δεν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια για την οστεοπόρωση, έως ότου κάποιος βιώνει ένα κάταγμα, συχνά μετά από μια ελαφριά πτώση.
Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί σε άτομα με οστεοπόρωση είναι τα κατάγματα καρπού, ισχίου ή σπονδυλικής στήλης (σπόνδυλοι).
Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε οστεοπόρωση ή ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να κάνετε εξέταση μέτρησης οστικής πυκνότητας. Αυτή είναι μια σύντομη και ανώδυνη διαδικασία, ώστε να αξιολογηθεί ο κίνδυνος κατάγματος.Τι προκαλεί την οστεοπόρωση;

Στην παιδική ηλικία, τα οστά αναπτύσσονται και αναδομούνται πολύ γρήγορα, αλλά αυτή η διαδικασία επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνετε. Τα οστά σταματούν να μεγαλώνουν σε μήκος μεταξύ των ηλικιών 16 και 18, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται σε πυκνότητα μέχρι και το εικοστό έτος της ηλικίας. Από την ηλικία των 35, θα αρχίσουν να χάνουν σταδιακά την οστική πυκνότητα. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της γήρανσης, αλλά για μερικούς ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Άλλα πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης περιλαμβάνουν:

παθήσεις των αδένων που παράγουν ορμόνες – όπως ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας (υπερθυρεοειδισμός)
το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης
μακροχρόνια χρήση ορισμένων φαρμάκων που επηρεάζουν την αντοχή των οστών ή τα επίπεδα των ορμονών, για παράδειγμα, πρεδνιζολόνη
μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα

Θεραπεία της οστεοπόρωσης

Η θεραπεία για την οστεοπόρωση βασίζεται στην θεραπεία και την πρόληψη των καταγμάτων, καθώς και στη λήψη φαρμάκων για την ενίσχυση των οστών.
Ωστόσο, η απόφαση για το τι θεραπεία θα ακολουθήσετε, θα εξαρτηθεί από τον κίνδυνο κατάγματος και θα βασίζεται σε μια σειρά από πράγματα, όπως τα αποτελέσματα των εξετάσεων και την ηλικία σας.

Πρόληψη της οστεοπόρωσης

Είναι σημαντικό, οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση, να λάβουν μέτρα για να κρατήσουν τα οστά τους υγιή και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

τακτική άσκηση
υγιεινή διατροφή
αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ

Ζώντας με οστεοπόρωση

Εάν έχετε διαγνωστεί με οστεοπόρωση, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τις πιθανότητες κάποιας πτώσης, όπως το να απομακρύνετε καθημερινά εμπόδια και κινδύνους από το σπίτι σας και να κάνετε τακτικά εξετάσεις για την όραση και την ακοή.


Υπάρχουν τρόποι που θα βοηθήσουν να αναρρώσετε από ένα κάταγμα, όπως:


θεραπείες, με ζεστά μπάνια ή κρύα επιθέματα
χρήση ηλεκτρικής συσκευής για νευρική διέγερση, η οποία θεωρείται ότι μειώνει τον πόνο διεγείροντας τα νεύρα
τεχνικές χαλάρωσης

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα