ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_urinary-tract-infection

 

 

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύ συχνές. Μπορούν να είναι επώδυνες και δυσάρεστες, αλλά συνήθως περνούν μέσα σε λίγες ημέρες ή μπορεί να αντιμετωπιστούν εύκολα με τη λήψη αντιβιοτικών.
Οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι το ήμισυ όλων των γυναικών, θα πάθει ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

 

Τα παιδιά μπορούν επίσης να πάθουν ουρολοιμώξεις, αν και αυτό είναι λιγότερο συχνό.

Τι είναι το ουροποιητικό σύστημα;

Το ουροποιητικό σύστημα είναι αυτό που παράγει, αλλά και αποβάλλει τα ούρα από τον οργανισμό μας. Αποτελείται από:

τα νεφρά - είναι δύο όργανα σε σχήμα φασολιού που καθαρίζουν το αίμα από τις άχρηστες ουσίες και τις μετατρέπουν σε ούρα
οι ουρητήρες - οι σωλήνες που φτάνουν από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη
η κύστη - εκεί τα ούρα αποθηκεύονται μέχρι να πάμε στην τουαλέτα
η ουρήθρα - ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη στην τρύπα, όπου αποβάλλονται από τον οργανισμό

Διαφορετικοί τύποι ουρολοίμωξης

Μπορεί να πάθετε μόλυνση στο κάτω (ουροδόχος κύστη και ουρήθρα) ή στο ανώτερο (νεφροί και ουρητήρες) μέρος του ουροποιητικού συστήματος.

Οι άνω ουρολοιμώξεις είναι δυνητικά πιο σοβαρές απ’ ότι οι κάτω ουρολοιμώξεις, διότι υπάρχει ο κίνδυνος βλάβης των νεφρών.
Μια μόλυνση της ουροδόχου κύστης ονομάζεται κυστίτιδα, ενώ μια λοίμωξη της ουρήθρας είναι γνωστή ως ουρηθρίτιδα.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω


Εάν έχετε αναπτύξει μια ουρολοίμωξη, είναι πιθανόν να αισθάνεστε:

πόνο ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση (οι γιατροί αναφέρονται σε αυτό ως δυσουρία)
ανάγκη να ουρήσετε συχνά
πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα

Τι προκαλεί μια ουρολοίμωξη;


Μια ουρολοίμωξη αναπτύσσεται όταν ένα τμήμα του ουροποιητικού συστήματος μολύνεται, συνήθως από βακτήρια. Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα, μέσω της ουρήθρας ή, σπανιότερα, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Δεν υπάρχει κάποια προφανής αιτία που να οδηγεί σε μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος, αν και μερικές γυναίκες θεωρούν ότι μπορεί να αναπτύξουν ουρολοίμωξη μετά το σεξ. Η ουρολοίμωξη δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά μπορεί να προκληθεί από κάποιον ερεθισμό από το σεξ.

Η εμφάνιση ουρολοιμώξεων στους άνδρες είναι λιγότερο συχνές απ’ ότι στις γυναίκες, γι’ αυτό και όταν συμβαίνουν, υπάρχει η ανάγκη διερεύνησης κάποιας υποκείμενης αιτίας. Οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν στένωση της ουρήθρας, ένα παλιότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, μια πέτρα της ουροδόχου κύστης ή ένα πρόβλημα με τον προστάτη.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τι προκαλεί μια ουρολοίμωξη

Η κένωση της κύστης σας μετά το σεξ, το να σκουπίζεστε από εμπρός προς τα πίσω μετά την τουαλέτα και η κατανάλωση χυμού cranberry, πιστεύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.

 

Πότε πρέπει να δείτε τον γιατρό σας;

Αν έχετε ήπια συμπτώματα ουρολοίμωξης, αυτά θα περάσουν μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, αν τα συμπτώματά σας είναι έντονα και διαρκούν για περισσότερο από πέντε ημέρες, τότε πρέπει να δείτε το γιατρό σας.

Επίσης, δείτε το γιατρό σας εάν έχετε μια λοίμωξη του ουροποιητικού και:

έχετε υψηλό πυρετό
τα συμπτώματά σας ξαφνικά να επιδεινώνονται
είστε έγκυος
έχετε διαβήτη

Θεραπεία

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος συνήθως περνούν από μόνες τους μέσα σε τέσσερις ή πέντε ημέρες. Τα αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του χρόνου αποκατάστασης και συνήθως συνιστώνται για τις γυναίκες που έχουν συχνά ουρολοιμώξεις.

Οι επιπλοκές από μια ουρολοίμωξη δεν είναι συχνές, αλλά μπορεί να είναι σοβαρές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια ή δηλητηρίαση του αίματος.
Αυτές οι επιπλοκές συνήθως επηρεάζουν μόνο τα άτομα με προυπάρχον πρόβλημα υγείας, όπως ο διαβήτης ή το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (τη φυσική άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων).

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα