ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_sklirinsi

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νόσος που επηρεάζει τα νεύρα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, προκαλώντας προβλήματα στην κίνηση των μυών, στην ισορροπία και την όραση.
Κάθε νεύρο στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, περιβάλλεται από ένα στρώμα πρωτεΐνης που ονομάζεται μυελίνη, η οποία προστατεύει το νεύρο και βοηθά τα ηλεκτρικά σήματα να φτάσουν από τον  εγκέφαλο στο υπόλοιπο του σώμα. Στην σκλήρυνση κατά πλάκας, η μυελίνη έχει καταστραφεί.


Τύποι της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Περίπου 8 στους 10 ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας, παθαίνουν υποτροπιάζουσα - διαλείπουσα σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Κάποιος με υποτροπιάζουσα - διαλείπουσα σκλήρυνση θα βιώνει χρονικές περιόδους, όπου τα συμπτώματα θα είναι ήπια ή θα έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Αυτό είναι γνωστό ως ύφεση και μπορεί να διαρκέσει για μέρες, εβδομάδες ή μερικές φορές μήνες.
Η ύφεση συνήθως ακολουθείται από μια ξαφνική έξαρση των συμπτωμάτων, που είναι γνωστή ως υποτροπή. Οι υποτροπές μπορεί να διαρκέσουν από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες.
Συνήθως μετά από περίπου 10 χρόνια, σχεδόν το ήμισυ των ατόμων με υποτροπιάζουσα - διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας θα αναπτύξει δευτερογενή προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας, όπου τα συμπτώματα επιδεινώνονται σταδιακά και υπάρχουν λιγότερες περίοδοι ύφεσης.
Η λιγότερο κοινή μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας, είναι η κύρια προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε αυτό το είδος, τα συμπτώματα σταδιακά επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Αυτό διαταράσσει την μεταφορά αυτών των νευρικών σημάτων, προκαλώντας ένα ευρύ φάσμα πιθανών συμπτωμάτων, όπως:

απώλεια της όρασης - συνήθως μόνο στο ένα μάτι
δυσκαμψία των μυών, που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες κινήσεις
δυσκολίες με την ισορροπία και το συντονισμό
αίσθημα έντονης κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αιτίες

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι γνωστή ως μια αυτοάνοση πάθηση. Αυτό σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά με το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο επιτίθεται σε υγιείς ιστούς και κύτταρα του σώματος – στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιτίθεται στη μυελίνη.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε πολλαπλά τμήματα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης και έτσι διαταράσσονται τα νευρικά σήματα που διέρχονται μέσα από αυτές τις περιοχές. Η ακριβής αιτία είναι ασαφής, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται πρώτα μεταξύ των ηλικιών 15 και 45, με τη μέση ηλικία κατά τη διάγνωση είναι περίπου 30.

Για λόγους που δεν είναι σαφείς, η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες, ενώ είναι πιο κοινή σε λευκούς ανθρώπους.


Η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να είναι μια δύσκολη και απογοητευτική πάθηση, αλλά οι νέες θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί κατά τα τελευταία 20 χρόνια, έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ατόμων με τη νόσο.

Θεραπεία

Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά υπάρχουν μια σειρά από θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η υποτροπιάζουσα - διαλείπουσα σκλήρυνση και η δευτερογενής προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και τη μείωση του αριθμού των υποτροπών. Αλλά αυτά δεν είναι κατάλληλα για όλους τους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία που να μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της πρωτογενούς προοδευτικής σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Υπάρχει, επίσης, ένα ευρύ φάσμα από θεραπείες, όπως ενέσεις στεροειδών και κινησιοθεραπεία, που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και να κάνει την καθημερινή ζωή ευκολότερη.


 

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα