Υ
Featured_ypotasi

 

 

Χαμηλή αρτηριακή πίεση, επίσης γνωστή ως υπόταση, έχετε όταν η πίεση του αίματος στις αρτηρίες σας είναι ασυνήθιστα χαμηλή.
Συνήθως, η χαμηλή πίεση του αίματος είναι απίθανο να προκαλέσει οποιαδήποτε συμπτώματα και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ωστόσο, αν η αρτηριακή σας πίεση πέσει πολύ χαμηλά, μπορεί να περιορίσει την ποσότητα του αίματος που ρέει προς τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια, ζάλη ή και λιποθυμία.
Όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση τουλάχιστον ανά πενταετία. Αν δεν έχετε ελέγξει τη δική σας, ζητήστε από το γιατρό σας να το κάνει.

 

Τι είναι η χαμηλή αρτηριακή πίεση;

Η καρδιά αντλεί μια σταθερή παροχή αίματος σε όλο το σώμα μέσω των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων. Η αρτηριακή πίεση μετρά πόσο έντονα πιέζει το αίμα τα τοιχώματα των αρτηριών σας, καθώς αντλείται από την καρδιά σε όλο το σώμα.
Μετριέται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mmHg) και καταγράφεται ως δύο μετρήσεις:

συστολική πίεση - η πίεση του αίματος όταν η καρδιά σας κτυπά για να αντλεί το αίμα
διαστολική πίεση - η πίεση του αίματος όταν η καρδιά σας βρίσκεται μεταξύ των κτύπων

Για παράδειγμα, εάν η συστολική σας πίεση είναι 120 mmHg και διαστολική σας πίεση είναι 80 mmHg, η αρτηριακή σας πίεση είναι 120 με 80, η οποία συνήθως γράφεται ως 120/80.

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι μεταξύ 90/60 και 140 /90. Εάν έχετε μια μέτρηση του 140/ 90 ή περισσότερο, έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), η οποία σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι άνθρωποι με αρτηριακή πίεση περίπου 90/60 ή λιγότερο, συνήθως θεωρούνται ότι έχουν υπόταση.

Γιατί έχω χαμηλή αρτηριακή πίεση;

Μπορείτε να έχετε χαμηλή πίεση του αίματος για πολλούς λόγους, όπως:

η ώρα της ημέρας, η ηλικία σας, η θερμοκρασία , το οποιοδήποτε φάρμακο που μπορεί να λαμβάνετε, κάποιος τραυματισμός, ή και ορισμένες ασθένειες.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Υ

Θεραπεία

Συνήθως, η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν απαιτεί θεραπεία, εκτός αν προκαλεί συμπτώματα όπως ζάλη ή συνεχείς λιποθυμίες. Αν σας προκαλεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ο γιατρός σας θα εξετάσει ποια είναι η αιτία και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Υπάρχουν επίσης διάφορα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαττώσετε τα συμπτώματα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, όπως:

να σηκώνεστε αργά από το κάθισμά σας ή το κρεβάτι

αποφύγετε να στέκεστε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα
να πίνετε πολλά υγρά
αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης το βράδυ

περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
βάλτε περισσότερο αλάτι στη διατροφή σας
τρώτε μικρότερα γεύματα, πιο συχνά

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα