Ε
Featured_menopause

 

 

Η εμμηνόπαυση είναι το τέλος της έμμηνου ρύσεως. Αυτό σημαίνει ότι οι ωοθήκες της γυναίκας σταματούν να παράγουν ένα ωάριο κάθε τέσσερις εβδομάδες.
Εάν μια γυναίκα βιώνει την εμμηνόπαυση, όταν αυτή είναι κάτω των 45 ετών, αυτό είναι γνωστό ως πρόωρη εμμηνόπαυση.

Η έμμηνος ρύση μπορεί μερικές φορές να σταματήσει ξαφνικά, όταν φτάσετε στην εμμηνόπαυση. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό ότι η περίοδός σας θα γίνει λιγότερο συχνή, με μεγαλύτερα διαστήματα ανάμεσα σε κάθε μία, πριν σταματήσει εντελώς.

 

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ε


Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων προκαλεί επίσης, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά συμπτώματα, όπως:

εξάψεις
νυχτερινές εφιδρώσεις
εναλλαγές της διάθεσης
κολπική ξηρότητα

Τι προκαλεί την εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση προκαλείται από μια αλλαγή στην ισορροπία των ορμονών του σώματος.
Στο διάστημα που προηγείται της εμμηνόπαυσης, η παραγωγή οιστρογόνων σταδιακά μειώνεται και έτσι σταματά η μηνιαία ωορρηξία. Τα οιστρογόνα είναι η γυναικεία ορμόνη που ρυθμίζει την έμμηνο ρύση της γυναίκας.


 

Θα πρέπει να επισκεφτώ τον γυναικολόγο μου;

Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που σας ενοχλούν.

Αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση για τη διάγνωση της εμμηνόπαυσης, μια εξέταση αίματος για τη μέτρηση του επιπέδου της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) μπορεί μερικές φορές να συνιστάται.

Θεραπεία της εμμηνόπαυσης

Οι περισσότερες γυναίκες δεν χρειάζονται θεραπεία για την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, οι θεραπείες είναι διαθέσιμες, εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και δυσκολεύουν την καθημερινότητα της γυναίκας.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι μία από τις κύριες θεραπείες για την εμμηνόπαυση. Βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης με την αντικατάσταση των οιστρογόνων.Αυτοθεραπεία

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι αν κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή τους, βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η τακτική άσκηση, η μείωση των επιπέδων άγχους και η αποφυγή ορισμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

 

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα