Ε
Featured_herpes

 

Ο έρπης γεννητικών οργάνων είναι μια συνηθισμένη λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV). Προκαλεί επώδυνες φουσκάλες στα γεννητικά όργανα και τις γύρω περιοχές, ενώ συχνά αναφέρεται ως ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ).

Ο έρπης μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε βλεννογόνο μεμβράνη, όπως αυτές που βρίσκονται στο στόμα (επιχείλιος έρπης).

Ο γεννητικός έρπης είναι μια χρόνια πάθηση. Ο ιός παραμένει στο σώμα σας και μπορεί να γίνει και πάλι ενεργός. Το μέσο ποσοστό της υποτροπής είναι τέσσερις με πέντε φορές κατά τα πρώτα δύο χρόνια μετά τη μόλυνση. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, γίνεται ενεργός λιγότερο συχνά και κάθε ξέσπασμα γίνεται λιγότερο σοβαρό.

Ο ιός του απλού έρπητα (HSV)

Υπάρχουν δύο τύποι του ιού του απλού έρπητα (HSV), έρπης τύπου 1 και έρπης τύπου 2. Και οι δύο τύποι είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί και μπορεί να περάσουν εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο με άμεση επαφή. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων συνήθως μεταδίδεται με το σεξ με ένα μολυσμένο άτομο. Ακόμα κι αν κάποιος με έρπητα των γεννητικών οργάνων δεν έχει συμπτώματα, είναι δυνατόν να μεταδώσει την πάθηση σε ένα σεξουαλικό σύντροφο.

Τουλάχιστον 8 στους 10 ανθρώπους που είναι φορείς του ιού δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί, επειδή συχνά υπάρχουν ελάχιστα ή καθόλου, αρχικά συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένα ερεθίσματα μπορούν να ενεργοποιήσουν τον ιό, προκαλώντας ένα ξέσπασμα του έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ε

Θεραπεία έρπητα των γεννητικών οργάνων

Αν και δεν υπάρχει καμία θεραπεία για έρπητα των γεννητικών οργάνων, τα συμπτώματα μπορεί συνήθως να ελέγχονται με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποτραπεί η εξάπλωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων με την αποφυγή της σεξουαλικής επαφής, μέχρι τα συμπτώματα να έχουν υποχωρήσει.

Εγκυμοσύνη

Έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι πιο σοβαρές ανάλογα με το αν έχετε ήδη έρπητα των γεννητικών οργάνων, ή αν αναπτυχθεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα