Π
Featured_16602757-abstract-word-cloud-for-parkinson-s-disease

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια πάθηση κατά την οποία ένα μέρος του εγκεφάλου γίνεται προοδευτικά πιο αδρανές με την πάροδο των χρόνων (μια προοδευτική νευρολογική πάθηση).

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Π

Τα τρία κύρια συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, σχετίζονται με την κίνηση:

ακούσιο τρέμουλο συγκεκριμένων μερών του σώματος
δυσκαμψία των μυών που δυσκολεύουν τις καθημερινές κινήσεις, όπως το να σηκωθείτε από την καρέκλα
οι καθημερινές κινήσεις γίνονται πολύ αργές (βραδυκινησία)

Ένα άτομο με νόσο του Πάρκινσον μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που δεν σχετίζονται με την κίνηση (μη κινητικά συμπτώματα), όπως:

κατάθλιψη
υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση)

Τι προκαλεί τη νόσο του Πάρκινσον;

Η νόσος του Πάρκινσον προκαλείται από την απώλεια νευρικών κυττάρων στο μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία. Αυτό οδηγεί σε μείωση της ποσότητας μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου, που ονομάζεται ντοπαμίνη.
Η ντοπαμίνη παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της κίνησης του σώματος και αυτή η μείωση της ντοπαμίνης είναι υπεύθυνη για πολλά από τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον.
Ακριβώς αυτό που προκαλεί την απώλεια των νευρικών κυττάρων, δεν έχει αποσαφηνιστεί. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι ευθύνεται ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Τα συμπτώματα ξεκινούν σε άτομα ηλικίας περίπου 60 ετών και άνω, αν και υπάρχουν περιπτώσεις (περίπου 1 στις 20) που αναπτύσσουν το σύνδρομο σε ηλικία κάτω των 50 ετών.
Οι άνδρες, είναι μιάμιση φορά πιο πιθανό να εμφανίσουν τη νόσο του Parkinson από τις γυναίκες.


Η νόσος του Πάρκινσον δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά στρεσάρει ιδιαίτερα τον οργανισμό.

Μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά στις θεραπείες και βιώνουν ήπια έως μέτρια προβλήματα, ενώ άλλοι εμφανίζουν σοβαρή αναπηρία. Λόγω των προόδων στις θεραπείες, τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον έχουν τώρα μια φυσιολογική ζωή ή σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.

Θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον

Σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, αν και υπάρχει ένα φάρμακο που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Υπάρχουν επίσης μια σειρά από μη φαρμακευτικές θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, όπως η λογοθεραπεία και η φυσιοθεραπεία.


Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα