ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_painkiller

 

 

Όταν κάτι «δεν πάει καλά» στον οργανισμό, ο πόνος είναι το μήνυμα που μας δίνει εντολή να αναζητήσουμε τη βλάβη, την αιτία και τέλος τη θεραπεία της.

Βέβαια, η ένταση του πόνου δεν είναι ανάλογη με τη βαρύτητα της βλάβης.

Ο πόνος, αν και είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα, αποτελεί προστατευτικό μηχανισμό, που λειτουργεί σαν συναγερμός του οργανισμού και προειδοποιεί για θεραπεία ή ξεκούραση. Για παράδειγμα, ένας πονοκέφαλος μας προτρέπει να μειώσουμε τους ρυθμούς μας και να ηρεμίσουμε. Ακόμη, ο πόνος συμβάλει στην αποφυγή κινδύνου. Όταν ένα μικρό παιδί πλησιάζει το χέρι του στη φωτιά, ο πόνος που προκαλείται από το κάψιμο το αναγκάζει να αντιδράσει και να απομακρύνει το χέρι του, προστατεύοντάς το από περαιτέρω έγκαυμα. Με αυτό τον τρόπο, ο πόνος μας διδάσκει να αποφεύγουμε κάποιους κινδύνους στο μέλλον.

Ο πόνος που νιώθουμε μπορεί να είναι:

- Σωματικός (μυς, οστά, δόντια, κρανίο, αρθρώσεις)

- Σπλαχνικός (στομάχι, έντερο, κύστη)

- Νευραλγία(ακολουθεί την πορεία ενός νεύρου)

- Νευρίτιδα (φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων νεύρων)

Πως αντιλαμβανόμαστε τον πόνο;

Όλα μας το σώμα έχει νεύρα με απολήξεις ευαίσθητες στον πόνο, οι οποίες όταν ερεθίζονται στέλνουν μήνυμα στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος μεταφράζει αυτό το μήνυμα και μας ενημερώνει ότι πονάμε. Έτσι, εάν τρυπήσουμε το δάχτυλό μας, οι απολήξεις στον τραυματισμένο ιστό στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο που μας ενημερώνει ότι πονάμε.

Ψυχολογικές επιρροές

Η διάθεσή μας μπορεί να επηρεάσει την αντίληψή μας για τον πόνο. Έχει αποδειχθεί ότι σχεδόν το 60% των στρατιωτών που τραυματίστηκαν σε σημαντική μάχη, δεν αντιλήφθηκαν πόνο τη στιγμή του τραυματισμού. Κατά παρόμοιο τρόπο, οι αθλητές που τραυματίζονται κατά τη διάρκεια κάποιου ενός αγώνα, δεν αντιλαμβάνονται πόνο κι έτσι διαπιστώνουν τον τραυματισμό τους μετά τη λήξη του αγώνα, χωρίς να έχουν μειώσει την απόδοσή τους. Τέτοιες περιπτώσεις δεικνύουν ότι υπάρχει κάποια ενδογενής αναλγησία που δραστηριοποιείται σε στιγμές πίεσης ή ενθουσιασμού.

Επιπλέον, το άγχος και η στεναχώρια ανυψώνουν την αντίληψη του πόνου, και αντίστροφα, ο πόνος προάγει συναισθήματα άγχους και στεναχώριας.

 

Η ανοχή στον πόνο είναι γένους θηλυκού

 

Η ανοχή στον πόνο διαφέρει από άτομο σε άτομο, ενώ συχνά ακούγεται ότι οι γυναίκες είναι πιο δυνατές στον πόνο για να αντέχουν την επώδυνη εμπειρία του τοκετού. Αυτό αληθεύει και η εξήγηση βρίσκεται στις γυναικείες ορμόνες , τα οιστρογόνα. Οι ωοθήκες παράγουν οιστρογόνα σε μεγάλες ποσότητες κατά την ηλικία της αναπαραγωγής και σε μικρότερες μετά την εμμηνόπαυση. Τα οιστρογόνα, εκτός από το σημαντικό τους ρόλο στην αναπαραγωγή, επιδρούν και στα κέντρα που αντιλαμβάνονται τον πόνο στον εγκέφαλο, με τον εξής τρόπο: όταν τα οιστρογόνα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα, ο εγκέφαλο παράγει και αποθηκεύει σε μεγαλύτερο βαθμό τις χημικές ουσίες «ενδορφίνες». Οι ενδορφίνες έχουν ανάλογη δράση με τα οπιοειδή, (όπως η μορφίνη). Άρα ο πόνος μειώνεται και το άτομο νιώθει καλύτερα.

 

Τι μας κάνει να πονάμε πιο συχνά;

Οι συχνότεροι πόνοι είναι:

Πονοκέφαλος, ένα από τα δέκα συχνότερα προβλήματα υγείας, είτε είναι περιστασιακός είτε χρόνιος

Πόνοι εμμηνορρυσίας (περιόδου), στο 65% των κοριτσιών παρουσιάζονται πόνοι στην κοιλιακή χώρα

Πόνος στη μέση, η πιο συχνή αιτία απουσίας από την εργασία σε ηλικίες μικρότερες των 45 ετών

Πόνος στην πλάτη, συχνό πρόβλημα με αρνητικές επιπτώσεις για την παραγωγικότητα των ατόμων στην εργασία τους

Εκτιμάται ότι το 3%-7% των ενηλίκων στην Ευρώπη υποφέρει από πόνους στη μέση και την πλάτη.

 

 

 

Είτε είναι γνωστή η αιτία που προκαλεί πόνο, είτε όχι, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η δυσάρεστη κατάσταση του πόνου. Έτσι, ανάλογα με την περίσταση και την ένταση του πόνου, συνήθως χορηγούνται αναλγητικά για (παυσίπονα), τα οποία απαλύνουν τον πόνο, μολονότι εξακολουθεί να υφίσταται η αιτία που τον προκαλεί.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν τη λήψη αναλγητικού.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι ο πόνος είναι ο συναγερμός του οργανισμού που επισημαίνει ότι κάτι «δεν πάει καλά» και θα πρέπει να αναζητήσετε την αιτία.

 

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα