ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_hepatitis

Η ηπατίτιδα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή (οίδημα) του ήπατος. Μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης ή επειδή το ήπαρ είναι εκτεθειμένο σε επιβλαβείς ουσίες όπως το αλκοόλ.

Ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας θεραπεύονται χωρίς να προκληθεί μόνιμη βλάβη στο ήπαρ. Άλλοι τύποι μπορεί να παραμείνουν για πολλά χρόνια και να προκαλέσουν ουλές του ήπατος (κίρρωση) και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, απώλεια της λειτουργίας του ήπατος (ηπατική ανεπάρκεια), η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Αυτοί οι τύποι είναι γνωστοί ως χρόνιες ηπατίτιδες.

 

 

Τύποι ηπατίτιδας

Οι πιο κοινοί τύποι ηπατίτιδας περιγράφονται παρακάτω.

Ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α, που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α, είναι ο πιο κοινός τύπος της ιογενούς ηπατίτιδας.

Είναι συνήθως μια βραχυπρόθεσμη οξεία μόλυνση και τα συμπτώματα θα περάσουν μέσα σε τρεις μήνες. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ηπατίτιδα Α, εκτός από τη χρήση φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη (παυσίπονο) για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Ο εμβολιασμός μπορεί να σας προστατεύσει από την ηπατίτιδας Α, ενώ συνιστάται αν ταξιδεύετε σε χώρες όπου ο ιός είναι συνηθισμένος, όπως η Ινδία, η Αφρική, η Κεντρική και η Νότια Αμερική, η Άπω Ανατολή και η Ανατολική Ευρώπη.

Ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα Β προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β. Αυτό μπορεί να βρεθεί στο αίμα και τα σωματικά υγρά, όπως είναι το σπέρμα και τα κολπικά υγρά και μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, εάν δεν παίρνονται προφυλάξεις, ή μέσω της χρήσης της ίδιας βελόνας, όταν γίνεται χρήση ναρκωτικών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με ηπατίτιδα Β, είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τον ιό και να ανακάμψουν πλήρως από τη μόλυνση μέσα σε δύο μήνες.
Ωστόσο, μια μικρή μειοψηφία των ανθρώπων, αναπτύσσουν μια μακροχρόνια λοίμωξη, η οποία είναι γνωστή ως χρόνια ηπατίτιδα Β.

Ο εμβολιασμός είναι διαθέσιμος για την ηπατίτιδα Β, η οποία συνιστάται για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών.


 

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Τα αρχικά συμπτώματα της ηπατίτιδας που προκαλείται από λοίμωξη είναι παρόμοια με της γρίπης και περιλαμβάνουν:


πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις
υψηλός πυρετός

αδιαθεσία
πονοκέφαλος
περιστασιακό κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος (ίκτερος)

Τα συμπτώματα της χρόνιας ηπατίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

ασυνήθιστη αίσθηση κόπωσης όλη την ώρα
κατάθλιψη
ίκτερος
μια γενική αίσθηση αδιαθεσίας

Σε πολλές περιπτώσεις, η ηπατίτιδα δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα, έτσι ώστε όταν η ηπατίτιδα που προκαλείται από έναν ιό, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί.

Ομοίως, πολλοί άνθρωποι με ηπατίτιδα που προκαλείται από το αλκοόλ δεν γνωρίζουν ότι η κατανάλωση βλάπτει το ήπαρ τους.

 

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα