Α
Featured_chickenpox

 

 

Η ανεμοβλογιά είναι μια ήπια και κοινή παιδική ασθένεια που τα περισσότερα παιδιά θα κολλήσουν κάποια στιγμή.

Προκαλεί εξάνθημα, φαγούρα, κηλίδες, και φουσκάλες.


Μερικά παιδιά έχουν μόνο σε μερικά σημεία, αλλά σε άλλους που μπορεί να καλύψει ολόκληρο το σώμα. Οι κηλίδες είναι πιο πιθανό να εμφανίζονται στα αυτιά, στο πρόσωπο και στο τριχωτό της κεφαλής, στα χέρια, στο στήθος και την κοιλιά, αλλά και στα πόδια.

Η ανεμοβλογιά προκαλείται από έναν ιό που ονομάζεται ιός της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα. Μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα και εύκολα μέσω του βήχα, αλλά και από το φτάρνισμα κάποιου που έχει μολυνθεί.

Η ανεμοβλογιά είναι πιο συχνή σε παιδιά κάτω των 10. Στην πραγματικότητα, η ανεμοβλογιά είναι τόσο συχνή στην παιδική ηλικία, που το 90% των ενηλίκων είναι απρόσβλητοι από την ασθένεια, διότι την έχουν περάσει μικροί.
Τα παιδιά κολλούν συνήθως ανεμοβλογιά το χειμώνα και την άνοιξη, ιδίως μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.


Εάν το παιδί σας έχει ανεμοβλογιά, προσπαθήστε να το κρατήσετε μακριά από δημόσιους χώρους για να αποφύγετε την μετάδοση της νόσου, ειδικά σε νεογέννητα μωρά, έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ( για παράδειγμα, όσοι κάνουν θεραπεία για τον καρκίνο)

Η ανεμοβλογιά: θεραπεία

Η ανεμοβλογιά στα παιδιά θεωρείται μια ήπια ασθένεια, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι το παιδί σας θα αισθάνεται δυσφορία και θα είναι οξύθυμο, μέχρι να γίνει καλά.
Είναι πιθανό να έχει πυρετό, τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες της ασθένειας, ενώ τα σπυράκια μπορεί να προκαλέσουν έντονη φαγούρα.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ανεμοβλογιά, αλλά υπάρχουν θεραπείες στο φαρμακείο που μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, όπως η παρακεταμόλη για την ανακούφιση από τον πυρετό και λοσιόν καλαμίνας για την φαγούρα.

Στα περισσότερα παιδιά, τα σπυράκια και οι φουσκάλες, περνούν από μόνα τους μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Για τα περισσότερα παιδιά, η ανεμοβλογιά είναι μια ήπια ασθένεια που περνάει καλύτερα από μόνη της.

Κάποια παιδιά όμως, μπορεί να αρρωστήσουν πιο σοβαρά με ανεμοβλογιά και τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας.
Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως εάν το παιδί σας εμφανίσει οποιαδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα, όπως για παράδειγμα:

Αν οι φουσκάλες στο δέρμα μολυνθούν.
Αν το παιδί σας έχει πόνο στο στήθος ή έχει δυσκολία στην αναπνοή.

Η ανεμοβλογιά σε ενήλικες

Η ανεμοβλογιά μπορεί να είναι μια παιδική ασθένεια, αλλά και οι ενήλικες μπορεί να νοσήσουν. Τείνει να είναι πιο σοβαρή σε ενήλικες από ότι σε παιδιά, διότι οι ενήλικες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

Όπως και με τα παιδιά, οι ενήλικες με ανεμοβλογιά, θα πρέπει να ζητούν ιατρική συμβουλή εάν αναπτύξουν οποιαδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα, όπως μολυσμένες φλύκταινες.

Ποιοί είναι σε ιδιαίτερο κίνδυνο;

Σε ιδιαίτερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων από την ανεμοβλογιά, είναι:

Οι έγκυες γυναίκες
Τα νεογέννητα μωρά
Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή αμέσως μόλις εκτεθούν στον ιό της ανεμοβλογιάς ή αναπτύξουν τα συμπτώματα.


Ανεμοβλογιά και έρπητας ζωστήρας

Ένα έχετε περάσει ανεμοβλογιά, έχετε αναπτύξει τα αντισώματα, οπότε δεν θα νοσήσετε ξανά. Ωστόσο, ο ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά, παραμένει αδρανής στους ιστούς του σώματός σας και μπορεί να επιστρέψει αργότερα στη ζωή ως μια ασθένεια που ονομάζεται έρπητας ζωστήρας.

Υπάρχει εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς;

Υπάρχει εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς, αλλά δεν είναι μέρος των απαραίτητων και υποχρεωτικών εμβολίων της παιδικής ηλικίας.

 

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Α

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα