Α
Featured_arthritida

 

 

Η αρθρίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που προκαλεί πόνο και φλεγμονή σε μια άρθρωση. Μπορεί να προσβάλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας που προκαλούν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Δύο από τα πιο κοινά, είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

 

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Σε ανθρώπους που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος (συνδετικός ιστός) μεταξύ των οστών τους αποβάλλεται σταδιακά, οδηγώντας σε οδυνηρή τριβή των οστών στις αρθρώσεις. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συχνότερα είναι τα χέρια, η σπονδυλική στήλη, τα γόνατα και τα ισχία.

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται συχνά σε άτομα που είναι άνω των 50 ετών. Ωστόσο, μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ως αποτέλεσμα ενός τραυματισμού ή άλλης πάθησης που σχετίζεται με τις αρθρώσεις.

Τι είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια πιο σοβαρή, αλλά λιγότερο κοινή μορφή αρθρίτιδας από την οστεοαρθρίτιδα. Αυτό συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται και καταστρέφει τις προσβεβλημένες αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ικανότητας κίνησης και την αποδόμηση των οστών και των χόνδρων.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συχνά εμφανίζεται σε άτομα μεταξύ των ηλικιών 40 και 50 ετών. Οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να επηρεαστούν από την πάθηση απ’ ότι οι άνδρες.

 

 

Αρθρίτιδα και παιδιά

Αν και η αρθρίτιδα είναι συχνά συνδεδεμένη με τους ηλικιωμένους, μπορεί να επηρεάσει μερικές φορές και τα παιδιά.

Οι περισσότεροι τύποι αρθρίτιδας της παιδικής ηλικίας αναφέρονται συνήθως με την ονομασία Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα (ΝΙΑ). Η ΝΙΑ προκαλεί πόνο και φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Αν και η ακριβής αιτία της ΝΙΑ είναι άγνωστη, τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται καθώς το παιδί μεγαλώνει, επιτρέποντάς του να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Οι κύριοι τύποι ΝΙΑ αναφέρονται παρακάτω.


Ολιγοαρθρική ΝΙΑ

Ολιγοαρθρική ΝΙΑ είναι ο πιο κοινός τύπος της ΝΙΑ. Επηρεάζει τέσσερις ή λιγότερες αρθρώσεις του σώματος, συνηθέστερα τους αστραγάλους, τα γόνατα και τους καρπούς.

Η ολιγοαρθρική ΝΙΑ έχει καλά ποσοστά θεραπείας και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι σπάνιες. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος ότι τα παιδιά με την πάθηση μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα στα μάτια, γι' αυτό συνιστάται να έχουν τακτικούς ελέγχους των ματιών από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο.

Πολυαρθρική ΝΙΑ (πολυαρθρίτιδα)

Η πολυαρθρική ΝΙΑ, ή πολυαρθρίτιδα, επηρεάζει πέντε ή περισσότερες αρθρώσεις. Μπορεί να αναπτυχθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά την παιδική ηλικία.

Τα συμπτώματα της πολυαρθρικής ΝΙΑ είναι παρόμοια με εκείνα των ενηλίκων πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η πάθηση συχνά συνοδεύεται από εμφάνιση εξανθήματος και υψηλό πυρετό (38C και άνω).

Συστημική εκδήλωση ΝΙΑ

Η συστημική εκδήλωση ΝΙΑ αρχίζει με συμπτώματα όπως πυρετό, εξάνθημα, λήθαργο (έλλειψη ενέργειας) και διογκωμένους αδένες. Αργότερα, οι αρθρώσεις μπορεί να πρηστούν και να εμφανίσουν φλεγμονή.

Όπως η πολυαρθρική ΝΙΑ, έτσι και η συστημική εκδήλωση ΝΙΑ, μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά κάθε ηλικίας.

Ενθεσίτιδα

Η ενθεσίτιδα είναι ένας τύπος νεανικής αρθρίτιδας που επηρεάζει τα μεγαλύτερα παιδιά ή τους εφήβους. Η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πέλματα, αλλά και γύρω από τις αρθρώσεις του γόνατος και του ισχίου, όπου οι σύνδεσμοι συνδέονται με το οστό.

 

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Α

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα της αρθρίτιδας και τα συμπτώματα που βιώνουν οι πάσχοντες, ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια κοινά:

πόνοι στις αρθρώσεις και δυσκαμψία
φλεγμονή μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις
περιορισμένη κίνηση των αρθρώσεων
ερυθρότητα του δέρματος πάνω από την προσβεβλημένη άρθρωση
αδυναμία και απώλεια μυϊκής μάζας

Θεραπεία αρθρίτιδας

Δεν υπάρχει θεραπεία για την αρθρίτιδα, αλλά υπάρχουν μια σειρά από θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στο να επιβραδυνθεί η πρόοδος της ασθένειας.
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συστηθεί η χειρουργική επέμβαση.

Για την οστεοαρθρίτιδα, συχνά συνταγογραφούνται αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και κορτικοστεροειδή.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται κάποια χειρουργική επέμβαση, όπως:


αρθροπλαστική (αντικατάσταση της άρθρωσης)
αρθρόδεση
οστεοτομία

Ο στόχος της θεραπείας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι η επιβράδυνση της προόδου της πάθησης και η ελαχιστοποίηση της βλάβης των αρθρώσεων.

Οι συνιστώμενες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

αναλγητικά (παυσίπονα)
αντιρευματικά φάρμακα
φυσιοθεραπεία
τακτική άσκηση

 

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα