ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_gastrenteritida

 

 

 

 

 

Γαστρεντερίτιδα είναι η λοίμωξη του στομάχου και του εντέρου (παχύ έντερο).
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο έμετος και τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια διάρροιας (τρία ή περισσότερα επεισόδια μέσα σε 24 ώρες).

Οι αιτίες και η θεραπεία της γαστρεντερίτιδας μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των παιδιών και των ενηλίκων.

 

 

Πώς μεταδίδεται η γαστρεντερίτιδα;

Οι περισσότεροι τύποι της γαστρεντερίτιδας είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί. Η νόσος μεταδίδεται πιο εύκολα, κυρίως όταν τα βακτηρίδια που βρίσκονται στα κόπρανα μεταφέρονται στο στόμα σας.
Τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν μέσω της κακής υγιεινής. Για παράδειγμα, αν κάποιος δεν πλένει τα χέρια του αφού πάει στην τουαλέτα, τυχόν ιοί ή βακτήρια στα χέρια, θα μεταφερθούν σε οτιδήποτε έρθει σε επαφή, όπως ένα ποτήρι, σκεύη κουζίνας ή τα τρόφιμα.
Αν αγγίξετε το μολυσμένο αντικείμενο και στη συνέχεια αγγίξετε το πρόσωπό σας, ή καταναλώσετε μολυσμένα τρόφιμα, μπορεί να μολυνθείτε από τον ιό.

Αν έχετε γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει να απέχετε από την εργασία σας για 24 έως 48 ώρες. 

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Τι προκαλεί γαστρεντερίτιδα σε ενήλικες;

Οι δύο πιο κοινές αιτίες της γαστρεντερίτιδας σε ενήλικες είναι ο ιός της γαστρεντερίτιδας και η τροφική δηλητηρίαση.

 

Πότε πρέπει να δείτε το γιατρό σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γαστρεντερίτιδα δεν χρειάζεται ιατρική διάγνωση, επειδή θεραπεύεται χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Αν όμως τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή επιμένουν, ο παθολόγος σας μπορεί να πάρει ένα δείγμα κοπράνων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθούν για συγκεκριμένα βακτήρια ή παράσιτα. Εάν βρεθεί κάποιο βακτήριο ή παράσιτο, θα πρέπει να ακολουθήσετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά εάν τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από το συνηθισμένο, οι εξετάσεις αίματος και ούρων, μπορεί να διαγνώσουν εάν πρόκειται για μια πιο πολύπλοκη πάθηση.

 

Θεραπεία της γαστρεντερίτιδας

Οι περισσότεροι άνθρωποι με γαστρεντερίτιδα έχουν μόνο ήπια συμπτώματα και η λοίμωξη περνά μετά από λίγες ημέρες, χωρίς την ανάγκη για θεραπεία.
Ωστόσο, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά, ή αν ο οργανισμός είναι ευάλωτος λόγω της ηλικίας ή κάποιας άλλης ασθένειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διάρροια μπορεί γρήγορα να προκαλέσει αφυδάτωση που, αν είναι σοβαρή, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ο κίνδυνος της αφυδάτωσης είναι μεγάλος και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνετε μέσω του εμετού και της διάρροιας. Θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, συν 200 ml νερού μετά από κάθε επεισόδιο διάρροιας.

Ένα πόσιμο διάλυμα ενυδάτωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις συνέπειες της αφυδάτωσης, όπως είναι οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με άλλη υπάρχουσα πάθηση.

Σε σοβαρές περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας, μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή κατά της διάρροιας ή αντιεμετικά.

Πρόληψη

Εφόσον η γαστρεντερίτιδα είναι ιδιαίτερα μολυσματική, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για να προλάβουμε την εξάπλωσή της σε άλλους ανθρώπους. Αυτά περιλαμβάνουν:


πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά μετά την τουαλέτα και πριν από το φαγητό ή την προετοιμασία των τροφίμων
καθαρίζετε την τουαλέτα με απολυμαντικό, μετά από κάθε επεισόδιο εμετού ή διάρροιας
μην μοιράζεστε πετσέτες, πετσετάκια, μαχαιροπίρουνα και σκεύη με τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας
απέχετε από την εργασία σας έως 48 ώρες μετά από το τελευταίο επεισόδιο εμετού ή διάρροιας

 

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα