ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_endomitriosi

 

Η ενδομητρίωση είναι μια συνήθης πάθηση κατά την οποία τα μικρά κομμάτια του εσωτερικού της μήτρας (ενδομήτριο), βρίσκονται έξω από τη μήτρα, όπως: στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες, στην ουροδόχο κύστη, στον κόλπο ή το ορθό.


Η ενδομητρίωση επηρεάζει συνήθως γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 25 και 40.

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί επώδυνες περιόδους. Συχνά προκαλεί πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα, στην πύελο ή χαμηλά στη μέση. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας, κατάθλιψη και προβλήματα γονιμότητας.
Ωστόσο, τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να ποικίλουν και μερικές γυναίκες έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα.

Ο γυναικολόγος σας μπορεί να προβεί σε εξέταση των σαλπίγγων, των ωοθηκών και της μήτρας σας, για να ελέγξει για ίχνη ενδομητρίωσης.Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Τι προκαλεί την ενδομητρίωση;

Οι αιτίες της ενδομητρίωσης δεν είναι πλήρως γνωστές, αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Η πιο κοινή θεωρία είναι ότι το ενδομήτριο δεν αποβάλλεται σωστά από το σώμα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου και ενσωματώνεται επί των οργάνων της πυέλου. Οι γιατροί αναφέρονται σε αυτό ως οπισθοδρομική εμμηνόρροια.
Κανονικά, πριν από μια περίοδο, τα οιστρογόνα προκαλούν πάχυνση του ενδομητρίου προκειμένου να δεχθεί ένα γονιμοποιημένο ωάριο. Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, το ενδομήτριο πέφτει και αποβάλλεται από το σώμα μαζί με το αίμα της περιόδου.
Σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος υπάρχουν ιστοί ενδομητρίου, θα περάσουν από την ίδια διαδικασία πάχυνσης και πτώσης, με τη διαφορά ότι αυτοί δεν έχουν τρόπο να αποβληθούν από το σώμα. Αυτό οδηγεί σε πόνο, πρήξιμο και μερικές φορές βλάβη στις σάλπιγγες ή στις ωοθήκες, προκαλώντας προβλήματα γονιμότητας.

Θεραπεία της ενδομητρίωσης

Δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για την ενδομητρίωση. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί συχνά να αντιμετωπιστούν με αναλγητικά ή ορμονικές θεραπείες, τα οποία βοηθούν στην βελτίωση της καθημερινής σας ζωής.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί μερικές φορές να βελτιώσει τα συμπτώματα.
Η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βελτιώσει τα επίπεδα ενέργειας και βοηθά στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου.

Μια εγκυμοσύνη μειώνει μερικές φορές τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, αν αυτά συχνά επιστρέφουν, μόλις ο εμμηνορροϊκός κύκλος επιστρέφει στο φυσιολογικό.

Μία από τις κύριες επιπλοκές της ενδομητρίωσης είναι η δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης (υπογονιμότητα).
Μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γονιμότητας με την αφαίρεση των ιστών ενδομητρίωσης, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα σας επιτρέψει να μείνετε έγκυος.

Η ενδομητρίωση είναι απίθανο να βάλει την εγκυμοσύνη σας σε κίνδυνο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως προεκλαμψία, ένα πρόωρο τοκετό ή την ανάγκη για καισαρική τομή.

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα