ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_stroke

 

 

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα σοβαρό ιατρικό περιστατικό, που συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε κάποιο τμήμα του εγκεφάλου είναι αποκομμένο.
Η έγκαιρη θεραπεία είναι απαραίτητη, διότι όσο πιο γρήγορα ένα άτομο λαμβάνει θεραπεία για εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο λιγότερες θα είναι οι συνέπειες.

Τα κύρια συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε, έχοντας στο νου μας τα εξής:

Πρόσωπο - το πρόσωπο μπορεί να έχει πέσει από τη μία πλευρά, το άτομο μπορεί να μην είναι σε θέση να χαμογελάσει ή το στόμα ή τα μάτια του μπορεί να έχουν πέσει
Χέρια - το άτομο με υποψία εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να μην είναι σε θέση να σηκώσει το ένα ή και τα δύο χέρια και να τα κρατήσει εκεί, λόγω της αδυναμίας του βραχίονα ή από μούδιασμα
Ομιλία - η ομιλία του μπορεί να είναι παραμορφωμένη, ή μπορεί να μην είναι σε θέση να μιλήσει καθόλου, ενώ φαίνεται να έχει τις αισθήσεις του

Καλέστε αμέσως ασθενοφόρο, αν δείτε κάποιο από αυτά τα σημάδια ή συμπτώματα

Γιατί συμβαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια;

Όπως όλα τα όργανα, έτσι και ο εγκέφαλος χρειάζεται το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται από το αίμα για να λειτουργήσει σωστά. Αν η παροχή του αίματος περιορίζεται ή διακόπτεται, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου και ενδεχομένως θάνατο.

Τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου

Υπάρχουν δύο κύριες αιτίες των εγκεφαλικών επεισοδίων:

ισχαιμική (που αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% όλων των περιπτώσεων) - η παροχή αίματος έχει σταματήσει λόγω ενός θρόμβου αίματος
αιμορραγική - ένα αποδυναμωμένο αιμοφόρο αγγείο εκρήγνηται και προκαλεί εγκεφαλική βλάβη

Υπάρχει επίσης μια σχετική πάθηση γνωστή ως, παροδική ισχαιμική προσβολή, όπου η παροχή του αίματος προς τον εγκέφαλο έχει διακοπεί προσωρινά, προκαλώντας ένα «μίνι-εγκεφαλικό επεισόδιο». Οι παροδικές ισχαιμικές προβολές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, δεδομένου ότι είναι συχνά ένα προειδοποιητικό σημάδι για ένα επερχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποιος κινδυνεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο;

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μείζον πρόβλημα υγείας. Κάθε χρόνο, πάνω από 150.000 άνθρωποι παθαίνουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και είναι η τρίτη μεγαλύτερη αιτία θανάτου, μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Η βλάβη του εγκεφάλου που προκαλείται από εγκεφαλικά επεισόδια, είναι η μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας των ενηλίκων.

Οι άνθρωποι άνω των 65 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν εγκεφαλικά επεισόδια, αν και το 25% των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε άτομα που είναι κάτω των 65 ετών. Είναι όμως πιθανό να συμβούν ακόμη και σε παιδιά.

Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή είναι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, οι συνθήκες που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, κολπική μαρμαρυγή και ο διαβήτης, αυξάνουν τον κίνδυνο.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Η θεραπεία ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος του εγκεφαλικού επεισοδίου που έχετε πάθει, ποιο μέρος του εγκεφάλου έχει επηρεαστεί, καθώς και τι το προκάλεσε.
Τις περισσότερες φορές, τα εγκεφαλικά επεισόδια αντιμετωπίζονται με φάρμακα. Αυτά μπορεί να είναι γενικά φάρμακα για την πρόληψη και την εξάλειψη θρόμβων αίματος, μείωση της πίεσης του αίματος και μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως φραγμένες αρτηρίες ή αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ζωή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι βλάβες που προκαλούνται από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι μακροχρόνιες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια μακρά περίοδο αποκατάστασης για να μπορέσουν να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους, ενώ πολλοί δεν θα ανακάμψουν ποτέ πλήρως.
Η διαδικασία αποκατάστασης είναι εξειδικευμένη για κάθε ασθενή, ενώ εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης. Θα χρειαστεί μια ομάδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένων φυσιοθεραπευτών, ψυχολόγων, εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών.

Μπορεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο να προληφθεί;

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί συνήθως να αποφευχθεί μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο και η αποφυγή του καπνίσματος, θα μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο. Η μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος και των επιπέδων χοληστερόλης μειώνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα