Ε
Featured_ekzema

 

Ατοπικό έκζεμα, επίσης γνωστό ως ατοπική δερματίτιδα, είναι η πιο κοινή μορφή εκζέματος. Επηρεάζει κυρίως τα παιδιά, αλλά μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την ενηλικίωση.
Το έκζεμα είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί στο δέρμα φαγούρα, κοκκίνισμα, ξηρότητα και μικρές πληγές.

Το ατοπικό έκζεμα εμφανίζεται συνήθως σε περιοχές με πτυχώσεις του δέρματος, όπως:

πίσω από τα γόνατα
στο εσωτερικό των αγκώνων
στα πλάγια του λαιμού
γύρω από τα μάτια και τα αυτιά

Μπορεί να ποικίλει σε σοβαρότητα και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το έχουν σε σοβαρή μορφή. Τα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν ραγισμένο δέρμα, πόνο και αιμορραγία του δέρματος.

Άτομα με ατοπικό έκζεμα συνήθως περνούν περιόδους, όπου τα συμπτώματα είναι λιγότερο εμφανή, καθώς και περιόδους έξαρσης, όπου τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά και χρειάζονται επιπλέον θεραπεία.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ε


Τι προκαλεί το ατοπικό έκζεμα;

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Ωστόσο, συμβαίνει συχνά σε άτομα με αλλεργίες («ατοπικό» σημαίνει ευαισθησία στα αλλεργιογόνα). Μπορεί να είναι κληρονομικό και συχνά εμφανίζεται μαζί με άλλες παθήσεις, όπως το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα.

Θεραπεία ατοπικού εκζέματος

Το ατοπικό έκζεμα βελτιώνεται σημαντικά σε πολλά παιδιά καθώς μεγαλώνουν. Στο 53% περίπου των περιπτώσεων, θεραπεύεται από τη στιγμή που ένα παιδί φτάσει 11 ετών, και στο 65% των περιπτώσεων θα θεραπευτεί μετά τα 16.
Ωστόσο, οι σοβαρές περιπτώσεις συχνά έχουν σημαντική επίδραση στην καθημερινή ζωή και μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν σωματικά και ψυχικά. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος μολύνσεων.
Πολλοί διαφορετικοί τύποι θεραπείας μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του εκζέματος, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και της ομοιοπαθητικής.

Η κύρια θεραπεία είναι:

ενυδατικές κρέμες - χρησιμοποιούνται για το ξηρό δέρμα
τοπικά κορτικοστεροειδή - χρησιμοποιούνται για τη μείωση οιδήματος και ερυθρότητας κατά τη διάρκεια των εξάρσεων

Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο;


Περίπου ένα στα πέντε παιδιά έχει έκζεμα. Στις 8 από τις 10 περιπτώσεις, το ατοπικό έκζεμα εμφανίζεται πριν το παιδί φτάσει στην ηλικία των πέντε ετών. Σε πολλά παιδιά, εμφανίζεται πριν από τα πρώτα τους γενέθλια.
Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με ατοπικό έκζεμα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να είναι λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής ή των περιβαλλοντικών παραγόντων.

 

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα