Α
Featured_asthma1

 

 

Το άσθμα είναι μια συνήθης μακροχρόνια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει βήχα, συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Το άσθμα μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο στους περισσότερους ανθρώπους, τις περισσότερες φορές.

Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα προκαλείται από φλεγμονή των αεραγωγών. Αυτοί είναι μικροί σωλήνες, που ονομάζεται βρόγχοι, οι οποίοι μεταφέρουν αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Αν έχετε άσθμα, οι βρόγχοι θα παρουσιάζουν φλεγμονή και θα είναι πιο ευαίσθητοι από ότι συνήθως.

 

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Α

Όταν έρχεστε σε επαφή με κάτι που ερεθίζει τους πνεύμονές σας, οι αεραγωγοί σας στενεύουν, οι μύες γύρω από αυτούς σφίγγουν και αυξάνεται η παραγωγή κολλώδους βλέννας (φλέγμα). Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα όπως τα εξής:

δυσκολία στην αναπνοή
συριγμό και βήχα
σφίξιμο στο στήθος

Μια σοβαρή εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι γνωστή ως μια επίθεση άσθματος ή «οξεία επιδείνωση του άσθματος». Οι κρίσεις άσθματος μπορεί να απαιτούν θεραπεία σε νοσοκομείο και μπορεί μερικές φορές να είναι απειλητικές για τη ζωή, αν και αυτό είναι σπάνιο.

Για ορισμένα άτομα με χρόνιο άσθμα, μια μακροχρόνια φλεγμονή των αεραγωγών μπορεί να οδηγήσει σε πιο μόνιμη στένωση.

Εάν έχετε διαγνωστεί με άσθμα ως παιδί, τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια της εφηβείας σας. Ωστόσο, το άσθμα μπορεί να επιστρέψει στην ενήλικη ζωή. Μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα άσθματος της παιδικής ηλικίας είναι πιο πιθανό επανεμφανιστούν αργότερα στην ενήλικη ζωή. Το άσθμα δεν προσβάλλει μόνο νεαρά άτομα και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Συνήθεις παράγοντες ερεθισμού των αεραγωγών.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που ερεθίζουν τους αεραγωγούς και προκαλούν τα συμπτώματα του άσθματος. Αυτοί διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Οι πιο συνήθεις είναι: τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, το τρίχωμα των ζώων, η γύρη, ο καπνός, η άσκηση, ο κρύος αέρας και ορισμένες λοιμώξεις του θώρακα.

Το άσθμα μπορεί να επιδεινωθεί με ορισμένες δραστηριότητες, όπως η εργασία. Για παράδειγμα, κάποιες νοσοκόμες μπορεί να αναπτύξουν τα συμπτώματα άσθματος μετά από έκθεση στο λάτεξ. Αυτό συχνά αναφέρεται ως άσθμα που σχετίζεται με την εργασία ή επαγγελματικό άσθμα.

 

Θεραπεία του άσθματος

Ενώ δεν υπάρχει καμία θεραπεία για το άσθμα, υπάρχουν μια σειρά από θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στον έλεγχό του. Η θεραπεία έχει δύο σημαντικούς στόχους:

την ανακούφιση των συμπτωμάτων
την πρόληψη μελλοντικών συμπτωμάτων


Η θεραπεία και η πρόληψη περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό φαρμάκων, ιατρικές συμβουλές για τον τρόπο ζωής, καθώς και τον εντοπισμό και στη συνέχεια την αποφυγή των παραγόντων που ερεθίζουν το άσθμα.

 

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα