ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_measles

Η ιλαρά είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής ασθένεια. Μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη και ενδεχομένως να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως τύφλωση, ακόμη και θάνατο. Ωστόσο, είναι πλέον σπάνια λόγω της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού.
Ο καθένας μπορεί να πάθει ιλαρά εάν δεν έχει εμβολιασθεί, αν και είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και τεσσάρων ετών.
Ο ιός της ιλαράς περιέχεται στα εκατομμύρια μικροσκοπικά σταγονίδια που βγαίνουν από τη μύτη και το στόμα, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται.
Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, και η ιλαρά προκαλείται από την εισπνοή αυτών των σταγονιδίων ή αγγίζοντας μια επιφάνεια που έχει μολυνθεί με τα σταγονίδια και στη συνέχεια τοποθετώντας τα χέρια κοντά στη μύτη ή το στόμα.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Τα αρχικά συμπτώματα της ιλαράς περιλαμβάνουν :

συμπτώματα κρυολογήματος
κόκκινα μάτια και ευαισθησία στο φως
πυρετός
γκριζωπές - λευκές κηλίδες στο στόμα και το λαιμό

Μετά από λίγες μέρες ένα κόκκινο - καφέ εξάνθημα θα εμφανιστεί. Συνήθως ξεκινά πίσω από τα αυτιά, στη συνέχεια εξαπλώνεται γύρω από το κεφάλι και το λαιμό πριν εξαπλωθεί στα πόδια και το υπόλοιπο σώμα.

Πότε πρέπει να δείτε το γιατρό σας

Τα περισσότερα εξανθήματα που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία δεν είναι της ιλαράς, αλλά δείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε τα παραπάνω συμπτώματα και υποψιάζεστε ιλαρά.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε επιπλέον συμπτώματα, ενώ το παιδί σας έχει ιλαρά, ζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.
Η Ιλαρά μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστη και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως μηνιγγίτιδα και πνευμονία.

Θεραπεία της ιλαράς

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ιλαρά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα πρέπει να καταπολεμήσει την λοίμωξη μέσα σε μια-δυο εβδομάδες.
Εάν το παιδί σας έχει ιλαρά, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το κάνετε να αισθάνονται πιο άνετα, όπως:

κλείνοντας τις κουρτίνες για μείωση της ευαισθησίας στο φως
χρησιμοποιώντας βρεγμένο βαμβάκι για να καθαρίσετε τα μάτια
δίνοντάς του αντιπυρετικά και αναλγητικά για την ανακούφιση από τον πυρετό και τους πόνους
δίνοντάς του άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση

Σε σοβαρές περιπτώσεις της ιλαράς, ειδικά αν υπάρχουν επιπλοκές, θα χρειαστεί  νοσοκομειακή περίθαλψη.

Παρά το γεγονός ότι τα εμβολιασμένα παιδιά είναι απίθανο να κολλήσουν, να κρατήσετε το παιδί σας μακριά από άλλα παιδιά για τουλάχιστον πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Μετά την ανάρρωση από την ιλαρά, θα έχει αναπτύξει ανοσία σε αυτή.

Το πρώτο εμβόλιο πρέπει να γίνεται όταν το παιδί σας είναι περίπου 13 μηνών. Ένα επαναληπτικό εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται πριν το παιδί σας αρχίσει το σχολείο.
Εάν το παιδί σας είναι ηλικίας κάτω των 13 μηνών και νομίζετε ότι μπορεί να έχει εκτεθεί στον ιό της ιλαράς, δείτε το γιατρό σας αμέσως. Το εμβόλιο μπορεί να γίνει αν είναι άνω των έξι μηνών, ή μπορεί να δοθούν αντισώματα για την άμεση προστασία εάν είναι κάτω των έξι μηνών.

Ιλαρά και εγκυμοσύνη

Εάν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος και δεν έχετε περάσει ιλαρά, κανονίστε με το γιατρό σας για να κάνετε το εμβόλιο.
Αν μολυνθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ιλαρά μπορεί να περάσει στο μωρό σας, η οποία μπορεί να είναι πολύ επιζήμια ή ακόμη και μοιραία για το μωρό σας. Ιλαρά στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό ή ένα μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης. Το εμβόλιο δεν μπορεί να χορηγηθεί κατά την κύηση.


Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα