ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_heart-attack

Μια καρδιακή προσβολή είναι μια κατάσταση στην οποία η παροχή του αίματος προς την καρδιά ξαφνικά σταματά, συνήθως από έναν θρόμβο αίματος. Η έλλειψη αίματος προς την καρδιά μπορεί να βλάψει σοβαρά τον καρδιακό μυ.
Μια καρδιακή προσβολή είναι γνωστή ιατρικά ως έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω


Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

πόνο στο στήθος: το στήθος μπορεί να αισθάνεται σαν να πιέζεται από ένα βαρύ αντικείμενο και ο πόνος μπορεί να επεκταθεί από το στήθος στο σαγόνι, το λαιμό, τα χέρια και την πλάτη
δύσπνοια
αίσθημα αδυναμίας και / ή λιποθυμία
συντριπτική αίσθηση του άγχους

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν βιώνουν όλοι έντονο πόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια ενός εμφράγματος. Συχνά ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος και να μοιάζει με τη δυσφορία της δυσπεψίας.


Τι προκαλεί καρδιακή προσβολή;

Η στεφανιαία νόσος είναι η κύρια αιτία των καρδιακών προσβολών. Η στεφανιαία νόσος είναι μια κατάσταση κατά την οποία φράζουν οι στεφανιαίες αρτηρίες (τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα).

Το κάπνισμα, η υψηλή σε λιπαρά διατροφή, ο διαβήτης και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου.

Ανάρρωση

Ο χρόνος που χρειάζεται για την ανάρρωση από μια καρδιακή προσβολή θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της βλάβης στον καρδιακό μυ. Μερικοί άνθρωποι είναι αρκετά καλά για να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από δύο εβδομάδες. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες για να ανακάμψουν.

 

Η διαδικασία αποκατάστασης έχει ως στόχο να μειώσει τον κίνδυνο ενός νέου επεισοδίου καρδιακής προσβολής, συνδυάζοντας φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής. Στόχος είναι επίσης η σταδιακή αποκατάσταση τη φυσικής σας κατάστασης, ώστε να μπορείτε να επανέλθετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από μια καρδιακή προσβολή, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την υγεία σας, από την κατάσταση της καρδιάς σας και από το είδος της εργασίας που κάνετε.

Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές συμβαίνουν σε άτομα άνω των 45 ετών. Οι άνδρες είναι δύο έως τρεις φορές πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή απ’ ότι οι γυναίκες.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι σοβαρές και ενδεχομένως απειλητικές για τη ζωή, και περιλαμβάνουν:

καρδιακό σοκ – οι μύες της καρδιάς έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, που σημαίνει ότι η καρδιά δεν μπορεί πλέον να παρέχει αρκετό αίμα για να διατηρηθούν πολλές λειτουργίες του σώματος
ρήξη καρδιάς

αρρυθμία - είναι ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, όπου η καρδιά αρχίζει να χτυπά πολύ γρήγορα και καταλήγει σε ένα είδος σπασμού και στη συνέχεια σταματάει να χτυπάει (καρδιακή ανακοπή)

Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να συμβούν άμεσα μετά από μια καρδιακή προσβολή και αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου.

Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν ξαφνικά από μια επιπλοκή από καρδιακή προσβολή, πριν καν φτάσουν στο νοσοκομείο.

Θεραπεία της καρδιακής προσβολής.

Μια καρδιακή προσβολή είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Καλέστε ασθενοφόρο, αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει πάθει καρδιακή προσβολή. Αν το θύμα δεν είναι αλλεργικό στην ασπιρίνη, δώστε ένα δισκίο (ιδανικά 300mg) ώστε να το μασήσει σιγά-σιγά και στη συνέχεια να το καταπιεί όσο περιμένετε το ασθενοφόρο να φτάσει.
Η ασπιρίνη θα βοηθήσει στην αραίωση του αίματος και θα επαναφέρει την παροχή αίματος προς την καρδιά.

Η θεραπεία για καρδιακή προσβολή, θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρή είναι.

Δύο είναι οι κύριες θεραπείες:

χρήση φαρμάκων για την διάλυση των θρόμβων αίματος - αυτό είναι γνωστό ως θρομβόλυση
χειρουργική επέμβαση για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ροής του αίματος προς την καρδιά

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα