Ν
Featured_peripheral_nerves

 

 

Η περιφερική νευροπάθεια είναι ένας όρος για την βλάβη στο περιφερικό νευρικό σύστημα .

Το περιφερικό νευρικό σύστημα

Το νευρικό σύστημα αποτελείται από:

το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό
το περιφερικό νευρικό σύστημα - το οποίο περιλαμβάνει όλα τα μέρη του νευρικού συστήματος που βρίσκονται έξω από το κεντρικό νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των κινητικών νεύρων, τα οποία ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί για τον έλεγχο των μυών.

Το περιφερικό νευρικό σύστημα αποτελείται από τρία κύρια είδη νεύρων, το καθένα με τη δική του ειδική λειτουργία:

αυτόματα νεύρα, που βοηθούν στη ρύθμιση των αυτόματων λειτουργιών του οργανισμού, όπως η αρτηριακή πίεση και η λειτουργία της ουροδόχου κύστης

κινητικά νεύρα, που ελέγχουν τους μύες του σώματος
αισθητήρια νεύρα, που συνδέουν τις αισθήσεις - όπως το κρύο, τη θερμότητα ή τον πόνο - με τον εγκέφαλο


 

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Ν

Αν τα περιφερειακά νεύρα καταστραφούν, μπορεί να προκαλέσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

μούδιασμα και φαγούρα στα πόδια και τα χέρια
έναν καυστικό, διαπεραστικό πόνο
απώλεια του συντονισμού των προσβεβλημένων τμημάτων του σώματος
μυϊκή αδυναμία

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί η περιφερική νευροπάθεια, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας, εάν έχετε συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας.

Τι προκαλεί περιφερική νευροπάθεια;

Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που συνδέονται με τον διαβήτη, μπορεί να βλάψουν τα νεύρα. Αυτό το είδος βλάβης των νεύρων είναι γνωστό ως διαβητική πολυνευροπάθεια.
Εκτιμάται ότι περίπου ένα στα πέντε άτομα με διαβήτη έχει διαβητική πολυνευροπάθεια.
Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να έχει ένα ευρύ φάσμα άλλων αιτιών. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλείται από μια ιογενή λοίμωξη, ή ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων .
Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο περιφερικής νευροπάθειας, συνιστάται να κάνουν τακτικές εξετάσεις, έτσι ώστε η λειτουργία των νεύρων τους να μπορεί να εκτιμηθεί.

Η πρόβλεψη για την περιφερική νευροπάθεια μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία και το είδος των περιφερικών νεύρων που έχουν πληγεί. Για παράδειγμα, εάν επηρεάζονται τα αισθητήρια νεύρα των χεριών ή των ποδιών, οι προοπτικές είναι γενικά καλές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία, η οποία συχνά είναι ο διαβήτης.
Με το πέρασμα του χρόνου, η διαβητική πολυνευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει ένα διαβητικό έλκος πόδι (μια ανοικτή πληγή που αναπτύσσεται στο πόδι). Εάν αυτή η πληγή μολυνθεί, υπάρχει ο κίνδυνος σηψαιμίας.


Οι προοπτικές δεν είναι και τόσο καλές σε περιπτώσεις όπου η νευροπάθεια επηρεάζει τις αυτόματες λειτουργίες της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος. Αυτό συμβαίνει επειδή η πάθηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου, ως αποτέλεσμα της ξαφνικής παύσης της καρδιάς (καρδιακή ανακοπή).

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα