Σ
Featured_scoliosis

Η σκολίωση είναι η ανώμαλη καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης προς τα πλάγια.
Συνήθως δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα σε παιδιά, παρά μόνο επηρεάζει την εμφάνιση της πλάτης.


Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Σ

Τα σημάδια της σκολίωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

μια εμφανώς κυρτή σπονδυλική στήλη
ο ένας ώμος προεξέχει περισσότερο από τον άλλο
τα ρούχα δεν στέκονται σωστά στο σώμα
υπάρχει μια κλίση του σώματος προς τη μία πλευρά

Συνήθως, η σκολίωση μπορεί να γίνει επίπονη μόνο στους ενήλικες.

Γιατί συμβαίνει η σκολίωση;

Η αιτία της σκολίωσης συχνά δεν εντοπίζεται. Αυτή είναι γνωστή ως ιδιοπαθής σκολίωση και αντιπροσωπεύει περίπου οκτώ από τις δέκα περιπτώσεις.

Μερικές περιπτώσεις της σκολίωσης προκαλούνται από άλλες παθήσεις, όπως οι για παράδειγμα:

εγκεφαλική παράλυση - μια κατάσταση που προκαλείται από βλάβη του εγκεφάλου και εμφανίζεται κατά τη γέννηση ή λίγο αργότερα
μυϊκή δυστροφία - μια γενετική κατάσταση που προκαλεί μυϊκή αδυναμία
σύνδρομο Marfan - μια διαταραχή των συνδετικών ιστών

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σκολίωση μπορεί να υπάρχει εκ γενετής και οφείλεται σε ένα πρόβλημα με την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης στη μήτρα.
Στους ενήλικες, η πάθηση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα βλάβης στη σπονδυλική στήλη ή και παιδική σκολίωση, η οποία δεν είχε διαγνωστεί και επιδεινώθηκε με την πάροδο του χρόνου.
Στο παρελθόν, υπήρχε η πεποίθηση ότι η σκολίωση ήταν πάθηση της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο, αναγνωρίζεται πλέον ως μια κατάσταση που επηρεάζει ολοένα και περισσότερους ενήλικες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία , αλλά είναι πιο συχνή κατά την έναρξη της εφηβείας.
Η σκολίωση είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες.

Αναζητώντας ιατρική συμβουλή

Αν εσείς ή το παιδί σας εμφανίζετε σημάδια σκολίωσης, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού για να δείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα προβεί σε φυσική εξέταση της πλάτης σας, αλλά μπορεί να σας παραπέμψει και για μια ακτινογραφία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Πώς αντιμετωπίζεται η σκολίωση;

Η πλειοψηφία των παιδιών με σκολίωση δεν χρειάζονται θεραπεία, διότι η πάθηση είναι ήπια και διορθώνεται από μόνη της καθώς το παιδί μεγαλώνει. Εάν η θεραπεία κριθεί απαραίτητη, ένα στήριγμα φοριέται στην πλάτη μέχρι το παιδί να σταματήσει να αναπτύσσεται και είναι συνήθως επιτυχής όσον αφορά στην πρόληψη της σπονδυλικής στήλης από περαιτέρω κάμψη. Πολύ λίγα παιδιά θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί η θέση της σπονδυλική στήλης τους.

Στους ενήλικες, είναι συνήθως πολύ αργά για να διορθωθεί η θέση της σπονδυλικής στήλης, έτσι η θεραπεία έχει ως στόχο να ανακουφίσει τον πόνο της πλάτης. Τα παυσίπονα είναι η πρώτη επιλογή, ενώ η χειρουργική επέμβαση θεωρείται ως έσχατη λύση.

Περαιτέρω προβλήματα

Η σκολίωση μπορεί να προκαλέσει μερικές φορές περαιτέρω σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα .
Έχοντας μια εμφανώς κυρτή σπονδυλική στήλη ή φορώντας ένα στήριγμα στην πλάτη, μπορεί να προκαλέσει μια άσχημη εικόνα του σώματος και να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση και τη συνολική ποιότητα της ζωής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους εφήβους με σκολίωση.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η σκολίωση μπορεί να προκαλέσει τη συστροφή της άνω σπονδυλικής στήλης και η καμπυλότητα αυτή, μπορεί να προσθέσει αυξημένη πίεση για την καρδιά και τους πνεύμονες.

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα