ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_crohn_s_disease

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου του πεπτικού συστήματος.
Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του πεπτικού συστήματος, από το στόμα, μέχρι και τον πρωκτό, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στο τελευταίο τμήμα του λεπτού ή του παχέος εντέρου.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Τα συνήθη συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

διάρροια
κοιλιακό άλγος
κόπωση (υπερβολική κούραση)
ακούσια απώλεια βάρους
αίμα και βλέννα στα κόπρανα

Οι άνθρωποι με νόσο του Crohn περνούν μερικές φορές, μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς συμπτώματα ή με πολύ ήπια συμπτώματα. Αυτό είναι γνωστό ως ύφεση. Η ύφεση μπορεί να ακολουθείται από περιόδους κατά τις οποίες τα συμπτώματα είναι σε έξαρση και γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικά.

Αιτία

Η ακριβής αιτία της νόσου του Crohn είναι άγνωστη. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι υπεύθυνος ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως:

γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Crohn
το ανοσοποιητικό σύστημα - η φλεγμονή μπορεί να προκαλείται από ένα πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα, που το αναγκάζει να επιτεθεί σε υγιή βακτήρια στο έντερο
προηγούμενη μόλυνση - μια προηγούμενη λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μια μη φυσιολογική αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα
κάπνισμα - οι καπνιστές με νόσο του Crohn έχουν συνήθως πιο σοβαρά συμπτώματα από τους μη καπνιστές
περιβαλλοντικοί παράγοντες - η νόσος του Crohn είναι πιο συχνή σε δυτικές χώρες και λιγότερο κοινή στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, όπως η Αφρική, η οποία υποδηλώνει ότι το περιβάλλον παίζει ρόλο

Αντιμετώπιση της νόσου του Crohn

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Crohn, οπότε οι στόχοι της θεραπείας είναι να σταματήσει η φλεγμονή, να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση, όπου είναι δυνατόν.
Η πρώτη θεραπεία που προσφέρεται για να μειώσει τα συμπτώματα, είναι συνήθως στεροειδή φάρμακα (κορτικοστεροειδή). Αν αυτό δεν βοηθά, συστήνεται φαρμακευτική αγωγή για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος (ανοσοκατασταλτικά) και φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση της φλεγμονής από κάποιο τμήμα του εντέρου.

Μόλις τα συμπτώματά σας είναι υπό έλεγχο (σε ύφεση), θα χρειαστεί περαιτέρω φαρμακευτική αγωγή για να τα διατηρήσετε.

Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Ωστόσο, οι περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσονται μεταξύ των ηλικιών 16 και 30. Ένας μεγάλος αριθμός των περιπτώσεων, μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μεταξύ των ηλικιών 60 και 80. Επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, αλλά στα παιδιά, επηρεάζονται περισσότερο τα αγόρια.

Η νόσος του Crohn είναι πιο κοινή σε λευκούς ανθρώπους απ’ ότι σε έγχρωμους ή σε Ασιάτες.

Επιπλοκές

· Στένωση του εντερικού σωλήνα. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, επεισόδια φλεγμονής του εντερικού τοιχώματος δίνουν τη σειρά τους σε περιόδους επούλωσης. Αυτή η συνεχής εναλλαγή έχει τελικά σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη ουλωτικού ιστού σε διάφορα σημεία του εντερικού τοιχώματος που έχει σαν αποτέλεσμα να «στενεύει» τον εντερικό αυλό και να εμποδίζει τη διέλευση του περιεχομένου.

· Δημιουργία συριγγίων, δηλαδή καναλιών επικοινωνίας μεταξύ οργάνων ή περιοχών που φυσιολογικά δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα μεταξύ του εντέρου και του κόλπου ή μεταξύ του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.

· Διάτρηση του εντέρου σε σπάνιες περιπτώσεις.

· Εμφάνιση καρκίνου: ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για το λεπτό έντερο και πολύ μικρότερος για το παχύ.

 

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα