Σ
Featured_irritable-bowel-syndrome

 

 

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια συχνή πάθηση του πεπτικού συστήματος. Μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις στις κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου εμφανίζονται συνήθως για πρώτη φορά, σε ηλικίες μεταξύ 20 και 30 ετών. Τείνει να εμφανίζεται και να φεύγει, συχνά σε περιόδους στρες ή μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων, ενώ επηρεάζει κάποιους ανθρώπους πιο σοβαρά απ΄ότι άλλους. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν είτε διάρροια, είτε δυσκοιλιότητα, ή εξάρσεις και των δύο.

 

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Σ

Τι προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Η ακριβής αιτία του ευερέθιστου εντέρου είναι άγνωστη, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι σχετίζεται με αυξημένη ευαισθησία του συνόλου του εντέρου, η οποία μπορεί περιστασιακά να συνδέεται με προηγούμενες ασθένειες που οφείλονταν στη διατροφή. Αυτό μπορεί να προκληθεί από μια αλλαγή στην ικανότητα πέψης του οργανισμού.

Πότε πρέπει να δείτε το γιατρό σας

Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν νομίζετε ότι έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αρχικά, ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να αποκλείσει άλλες ασθένειες, όπως η μόλυνση, η κοιλιοκάκη (πάθηση του πεπτικού όπου ένα άτομο έχει μια ανεπιθύμητη αντίδραση στη γλουτένη) ή χρόνια φλεγμονή του εντέρου.
Θα ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και για τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται - για παράδειγμα, αν έχουν την τάση να εμφανίζονται σε περιόδους έντονου στρες ή μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να κρατήσετε ένα «ημερολόγιο» διατροφής, για να δείτε αν η διατροφή σας, επηρεάζει τα συμπτώματά σας .

Περαιτέρω εξετάσεις θα κριθούν απαραίτητες, μόνο αν έχετε ορισμένα συμπτώματα που υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή πάθηση. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

ανεξήγητη απώλεια βάρους
φούσκωμα στην κοιλιά

αναιμία (έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων)

Θεραπεία


Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν κάνοντας αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Η φαρμακευτική αγωγή προβλέπεται μόνο για πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Αν και τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου μπορεί να είναι ενοχλητικά, η πάθηση δεν συνιστά απειλή για την υγεία σας. Για παράδειγμα, δεν θα αυξήσει τις πιθανότητές σας για την ανάπτυξη καρκίνου ή άλλων παθήσεων του εντέρου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι απρόβλεπτο. Μπορείτε για πολλούς μήνες να μην εμφανίσετε συμπτώματα και στη συνέχεια να έχετε μια ξαφνική έξαρση. Μπορεί επίσης, να χρειαστούν πολλοί μήνες για να απαλλαγείτε και πάλι από τα συμπτώματα.
Η πάθηση αυτή μπορεί επίσης να είναι επώδυνη και εξουθενωτική και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σας. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία θα είστε σε θέση να ζήσετε μια κανονική και ενεργό ζωή.

Ζώντας με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Ο πόνος και η ταλαιπωρία του ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να επηρεάσει μερικές φορές ένα άτομο ψυχολογικά.
Εκτιμάται ότι, τρεις στους τέσσερις ανθρώπους με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου θα περάσει μία περίοδο κατάθλιψης, ενώ περισσότεροι από τους μισούς θα αναπτύξουν μια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει συντριπτικά συναισθήματα άγχους και φόβου).
Μιλήστε με το γιατρό σας αν έχετε συναισθήματα της κατάθλιψης ή άγχους και επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή. Αυτός θα είναι σε θέση να σας προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες.

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα