Χ
Featured_lungs

 

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι η ονομασία για μια ομάδα ασθενειών των πνευμόνων, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας βρογχίτιδας, του εμφυσήματος και της χρόνιας αποφρακτικής νόσου των αεραγωγών.
Τα άτομα με ΧΑΠ έχουν αναπνευστικές δυσκολίες, κυρίως λόγω της στένωσης των αεραγωγών τους.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Χ

Τυπικά συμπτώματα της ΧΑΠ, περιλαμβάνουν:

αυξανόμενη δύσπνοια κατά τη διάρκεια κάποιας εργασίας
επίμονος βήχας με φλέγμα
συχνές λοιμώξεις του θώρακα

Από τι προκαλείται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια;


Η κύρια αιτία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας είναι το κάπνισμα και η πιθανότητα ανάπτυξής της αυξάνεται όσο περισσότερο καπνίζετε. Αυτό συμβαίνει επειδή το κάπνισμα ερεθίζει τους πνεύμονες, δημιουργώντας ουλές.
Αν η φλεγμονή υπάρχει πολλά χρόνια, οδηγεί σε μόνιμες βλάβες στον πνεύμονα. Τα τοιχώματα των αεραγωγών πυκνώνουν και παράγεται περισσότερη βλέννα. Η βλάβη στα λεπτά τοιχώματα των θυλάκων αέρα στους πνεύμονες, προκαλεί εμφύσημα και οι πνεύμονες χάνουν την ελαστικότητά τους. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν τα συμπτώματα της δύσπνοιας, του βήχα και την παραγωγή φλέγματος.


Μερικές περιπτώσεις της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας προκαλούνται από αναθυμιάσεις, σκόνη, ρύπανση του αέρα και γενετικές διαταραχές, αλλά αυτές είναι σπανιότερες.
Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες, αν και τα ποσοστά στις γυναίκες αυξάνονται .

 

Διάγνωση

Είναι σημαντικό η ΧΑΠ να διαγιγνώσκεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, που έχει ως στόχο να επιβραδύνει την επιδείνωση της κατάστασης των πνευμόνων σας. Θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας εάν έχετε κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Θεραπεία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας

Παρά το γεγονός ότι η ζημιά που έχει ήδη συμβεί στους πνεύμονές σας δεν μπορεί να αντιστραφεί, μπορείτε να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να γίνει αυτό.
Οι θεραπείες για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, συνήθως περιλαμβάνουν ανακούφιση από τα συμπτώματα με φαρμακευτική αγωγή, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας μια συσκευή εισπνοής για να κάνει ευκολότερη αναπνοή.

 

Ζώντας με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Η ΧΑΠ μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας αρνητικά με πολλούς τρόπους, αλλά ο αντίκτυπός της μπορεί να μειωθεί με την κατάλληλη βοήθεια και θεραπεία. Απλά βήματα, όπως το να διατηρείτε την υγεία σας, να είστε ενεργοί όσο το δυνατόν, να μάθετε τεχνικές αναπνοής και να παίρνετε τα φάρμακά σας, μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματα της πάθησης.


Μπορεί η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια να προληφθεί;

Εάν καπνίζετε, η διακοπή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο του να αναπτύξετε αυτή την πάθηση.
Επίσης, αποφύγετε την έκθεση στον καπνό όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα