ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_nose_bleed

Οι ρινορραγίες μπορεί να είναι τρομακτικές. Ωστόσο, είναι αρκετά συνήθεις ιδιαίτερα στα παιδιά, και συνήθως αντιμετωπίζονται στο σπίτι. Ο ιατρικός όρος για τη ρινορραγία είναι η επίσταξη.

Κατά τη διάρκεια μιας αιμορραγίας από τη μύτη, το αίμα ρέει από το ένα ρουθούνι, ή μερικές φορές και από τα δύο ρουθούνια. Μπορεί να είναι βαριά ή ελαφριά, ενώ διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα έως περισσότερο από 10 λεπτά.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Τι προκαλεί αιμορραγίες της μύτης;

Το εσωτερικό της μύτης σας είναι γεμάτο από μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία, που μπορεί να αιμορραγήσουν από έναν μικρό τραυματισμό, ακόμα και από το φύσημα της μύτης σας. Ρινορραγία μπορεί επίσης να προκύψει, εάν η βλεννογόνος της μύτης στεγνώσει. Αυτό μπορεί να προκληθεί από μια μόλυνση, από το κρύο ή από το κλιματιστικό που ξηραίνει την ατμόσφαιρα. Εάν η βλεννώδης μεμβράνη αναπτύξει φλεγμονή, είναι πιο πιθανό να προκληθεί αιμορραγία, ακόμη και από ασήμαντη αιτία.

Στον καθένα μπορεί να συμβεί μια αιμορραγία στη μύτη, αλλά πιο συχνά συμβαίνουν σε:

μικρά παιδιά
ηλικιωμένους
έγκυες γυναίκες
άνθρωποι που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη και αντιπηκτικά

άτομα με διαταραχές του αίματος

Πότε πρέπει να δείτε το γιατρό σας

Οι περισσότερες ρινορραγίες είναι μικρές και συνήθως σταματούν με κάποια μικρή φροντίδα στο σπίτι. Θα χρειαστεί να επισκεφθείτε το γιατρό σας, μόνο εάν έχετε μεγάλες ή συχνές ρινορραγίες.
Η αιμορραγία μπορεί να είναι πιο βαριάς μορφής ή να διαρκεί περισσότερο, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια, ή εάν παίρνετε κάποιο φάρμακο που αραιώνει το αίμα (αντιπηκτικό), όπως ασπιρίνη. Εάν η αιμορραγία διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά, πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, το συντομότερο δυνατό.

 

Θεραπεία

Συνήθως, μπορείτε να σταματήσετε μόνοι σας την αιμορραγία απλά πιέζοντας τη μύτη σας ακριβώς πάνω από τα ρουθούνια για 10 λεπτά, ενώ αποφύγετε να σκύψετε προς τα εμπρός, διότι αυτό προκαλεί μεγαλύτερη αιμορραγία.
Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αν η αιμορραγία από τη μύτη σας δεν έχει σταματήσει μετά από 20 λεπτά. Αρχικά ο γιατρός καυτηριάζει το σημείο που αιμορραγεί, ώστε να κλείσει το συγκεκριμένο αγγείο. Αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, τότε τοποθετούνται γάζες στο εσωτερικό της μύτης μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία, οι οποίες πρέπει να αφαιρεθούν από γιατρό και όχι να τις βγάλετε μόνοι σας στο σπίτι.

Οι ρινορραγίες συνήθως δεν είναι κάτι σοβαρό. Ωστόσο, αν είναι συχνές και έντονες, μπορεί να υποδεικνύουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, και θα πρέπει να ελεγχθούν.
Μια ρινορραγία μπορεί να είναι πιο σοβαρή για τους ηλικιωμένους, των οποίων το αίμα παίρνει περισσότερο χρόνο για να πήξει, επειδή είναι σε κίνδυνο να χάσουν περισσότερο αίμα. Συχνές και έντονες αιμορραγίες κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης χρονικής περιόδου, μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία

 

Πρόληψη

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τις ρινορραγίες περιλαμβάνουν:

αποφύγετε να φυσάτε τη μύτη σας δυνατά

ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες για τα ρινικά αποσυμφορητικά
μιλήστε με το γιατρό σας αν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα και έχετε ιστορικό με ρινορραγίες

Μετά από μια ρινορραγία, μια « κρούστα » θα σχηματιστεί μέσα στη μύτη σας. Αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο, αλλά προσπαθήστε να μην το αφαιρέσετε εφόσον είναι μέρος της διαδικασίας επούλωσης.
Ενώ η μύτη σας είναι στο στάδιο της επούλωσης, είστε πιο ευάλωτοι σε κάποια μόλυνση, οπότε αποφύγετε άτομα με ίωση ή κρυολόγημα. Επίσης, αποφύγετε το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα ζεστά ροφήματα, επειδή διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία στα τοιχώματα της μύτης σας.

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα