Σ
Featured_heart

 

 

Η στεφανιαία νόσος είναι η σοβαρότερη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) σχετικά με την Ελλάδα για το έτος 1998, η επικρατούσα ηλικία θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ήταν 69 – 72 ετών στους άνδρες και 74 – 78 ετών στις γυναίκες. Το 2001 ήταν η αιτία για το 1/3 των θανάτων στον κόσμο. Εκτιμά όμως ότι το 2020 τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα ευθύνονται για τον θάνατο σχεδόν 25 εκατομμύρια ατόμων στον κόσμο.

Η στεφανιαία νόσος μπορεί να προκαλέσει πλήθος διαφορετικών προβλημάτων, που οφείλονται στην ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στον καρδιακό μυ. Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν στον καρδιακό μυ το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά και να παραμένει υγιής. Η στεφανιαία νόσος αναπτύσσεται σταδιακά, στη διάρκεια πολλών ετών και περιλαμβάνει όλες εκείνες τις κλινικές καταστάσεις (αρρυθμίες, συγκοπή, στηθάγχη, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιος θάνατος) που οφείλονται στην αρτηριοσκλήρυνση των στεφανιαίων αρτηριών.

Η στεφανιαία νόσος επηρεάζει γενικά περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες, αλλά από την ηλικία των 50 και μετά, οι πιθανότητες ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου είναι παρόμοια για τους άνδρες και τις γυναίκες.

Εκτός του πόνου στο στήθος, τα κύρια συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου είναι τα εμφράγματα και η καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι τα ίδια συμπτώματα και μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα, πριν διαγνωστούν με στεφανιαία νόσο.

Η καρδιά

Η καρδιά είναι ένας μυς περίπου στο μέγεθος της γροθιάς σας. Στέλνει αίμα σε όλο το σώμα σας και χτυπά περίπου 70 φορές το λεπτό. Το αίμα φεύγει από τη δεξιά πλευρά της καρδιάς σας και πηγαίνει στους πνεύμονες, όπου παίρνει οξυγόνο. Το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα, επιστρέφει στην καρδιά σας και στη συνέχεια διοχετεύεται στα όργανα του σώματός σας, μέσω ενός δικτύου αρτηριών. Το αίμα επιστρέφει στην καρδιά μέσω των φλεβών προτού αντληθεί πίσω στους πνεύμονές σας και πάλι. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κυκλοφορία. Η καρδιά παίρνει τη δική της παροχή αίματος από ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στην επιφάνειά της και ονομάζονται στεφανιαίες αρτηρίες.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Σ

Τι προκαλεί τη στεφανιαία καρδιακή νόσο;

Στεφανιαία καρδιακή νόσος είναι ο όρος που περιγράφει τι συμβαίνει όταν η παροχή αίματος της καρδιάς σας είναι διακόπτεται από τη συσσώρευση λιπαρών ουσιών στις στεφανιαίες αρτηρίες .
Με την πάροδο του χρόνου, τα τοιχώματα των αρτηριών σας μπορεί να καλυφθούν με λιπαρές ουσίες. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως αθηροσκλήρωση, ενώ οι ουσίες που την προκαλούν ονομάζονται αθηρώματα.


Αθηροσκλήρωση μπορεί να προκληθεί από τις συνήθειες του τρόπου ζωής και άλλες συνθήκες , όπως:

κάπνισμα
υψηλή χοληστερόλη
υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
διαβήτης

Η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου

Εάν ο γιατρός σας θεωρεί ότι κινδυνεύετε από στεφανιαία νόσο, μπορεί να προβεί σε εκτίμηση των κινδύνων. Αυτό περιλαμβάνει το ερώτημα για το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό σας, τον τρόπο ζωής σας και τη λήψη αίματος για εξέταση.
Περαιτέρω εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, όπως οι εξής:

ηλεκτροκαρδιογράφημα
ακτινογραφία
μαγνητική τομογραφία
αξονική τομογραφία
στεφανιογραφία

Θεραπεία της στεφανιαίας νόσου

Παρά το γεγονός ότι η στεφανιαία νόσος δεν μπορεί να θεραπευτεί, η αγωγή μπορεί να βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και να μειώσει τις πιθανότητες προβλημάτων, όπως η καρδιακή προσβολή.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τακτική άσκηση και διακοπή του καπνίσματος, αλλά και φαρμακευτική αγωγή και ίσως χειρουργική επέμβαση.
Αν έχετε προβλήματα καρδιάς, αν είχατε πάθει καρδιακή προσβολή, ή έχετε κάνει οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση καρδιάς, είναι δυνατό να επανέλθετε σταδιακά στην κανονική σας ζωή.

Πρόληψη

Κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Αυτές είναι:

υγιεινή διατροφή
φυσική δραστηριότητα
διακοπή του καπνίσματος
έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα

Κρατώντας την καρδιά σας υγιή, θα έχετε και άλλα οφέλη για την υγεία σας, όπως μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα