ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_psires

 

 

Οι ψείρες είναι μικροσκοπικά έντομα χωρίς φτερά που ζουν στην ανθρώπινη τρίχα. Η φθειρίαση είναι συνηθισμένη, ειδικά στα παιδιά,
Οι ψείρες του κεφαλιού έχουν γκρι - καφέ χρώμα, το μέγεθος ενός κεφαλιού καρφίτσας όταν εκκολαφθούν και το μέγεθος σουσαμιού όταν αναπτυχθούν πλήρως.
Δεν μπορούν να πετάξουν, να πηδήσουν ή να κολυμπήσουν, ενώ μεταδίδονται με την επαφή των μαλλιών, ανεβαίνοντας από τα μαλλιά ενός ατόμου στα μαλλιά κάποιου άλλου.
Μια μόλυνση από ψείρες δεν είναι το αποτέλεσμα βρόμικων μαλλιών ή κακής υγιεινής. Οι ψείρες του κεφαλιού μπορεί να «κολλήσουν» σε όλους τους τύπους μαλλιών, ανεξαρτήτως μήκους. Οι ψείρες του κεφαλιού επηρεάζουν μόνο τον άνθρωπο και δεν μπορούν να περάσουν στα ζώα.

Κύκλος ζωής

Μια θηλυκή ψείρα κεφαλής γεννά τα αυγά και τα στερεώνει κοντά στη ρίζα της τρίχας, όπου διατηρούνται ζεστά από το τριχωτό της κεφαλής. Τα αυγά έχουν το μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας και είναι δύσκολο να τα δούμε.
Μετά από 7-10 ημέρες, γεννιούνται τα μωρά ψείρες και τα κενά κελύφη των αυγών παραμένουν κολλημένα στη θέση τους. Αυτά τα απομεινάρια είναι γνωστά ως κόνιδες.
Οι ψείρες του κεφαλιού τρέφονται με το αίμα του κεφαλιού. Χρειάζονται 6-10 ημέρες για να αναπτυχθούν πλήρως. Μόλις μια ψείρα μεγαλώσει, μπορεί να μεταφέρεται από κεφάλι σε κεφάλι.
Μια θηλυκή ψείρα μπορεί να γεννήσει αυγά μέσα σε επτά ημέρες αφού έχει εκκολαφθεί. Έτσι, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος και να σταματήσουν να εξαπλώνονται, θα πρέπει να απομακρυνθούν από το κεφάλι εντός επτά ημερών από την εκκόλαψη.

Πώς να εντοπίσετε τις ψείρες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κνησμός είναι το κύριο σύμπτωμα. Δεν προκαλείται από το δάγκωμα της ψείρας στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά από αλλεργία στις ψείρες. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι φαγούρα.
Δεν είναι πάντα εύκολο να δει κανείς τις ψείρες, άρα η ανίχνευση με το χτένισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις βρείτε. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση μιας ειδικής λεπτής οδοντωτής χτένας για ψείρες (με απόσταση μεταξύ των δοντιών μικρότερη από 0,3 χιλιοστά για να παγιδεύουν και τις μικρότερες ψείρες). Λειτουργεί καλύτερα σε βρεγμένα μαλλιά, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε στεγνά μαλλιά.

Αντιμετώπιση

Οι ψείρες του κεφαλιού μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη χρήση φαρμακευτικών λοσιόν, καθώς και χρησιμοποιώντας τις ειδικά σχεδιασμένες χτένες για την απομάκρυνσή τους.

Πρόληψη


Είναι δύσκολο να αποφευχθεί η μόλυνση από ψείρες. Η τακτική ανίχνευση με το χτένισμα - για παράδειγμα, σε εβδομαδιαία βάση - είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε τις νέες ψείρες γρήγορα.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

«Το καλοκαίρι του Covid-19», πόσο φοβισμένοι είστε με την νέα πραγματικότητα;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα