ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω
Featured_otitis-externa

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή (ερυθρότητα και πρήξιμο) του εξωτερικού ακουστικού πόρου - του σωλήνα μεταξύ του εξωτερικού τμήματος του αυτιού και του τυμπάνου.
Η εξωτερική ωτίτιδα συχνά αναφέρεται ως «αυτί του κολυμβητή», διότι η  επαναλαμβανόμενη έκθεση στο νερό μπορεί να κάνει το κανάλι του αυτιού πιο ευάλωτο στη φλεγμονή (η εξωτερική ωτίτιδα είναι ένας από τις πιο κοινές παθήσεις που επηρεάζουν τους κολυμβητές).

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Από το Α έως το Ω

Τα συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας περιλαμβάνουν:

πόνο στο αυτί, που μπορεί να κυμαίνεται από μέτριος έως σοβαρός
υγρό ή πύον στο αυτί
προσωρινή απώλεια ακοής (σε κάποιο βαθμό)

Με τη θεραπεία, αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να υποχωρήσουν μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για πολλούς μήνες, μια πάθηση γνωστή ως χρόνια εξωτερική ωτίτιδα. Τα συμπτώματα της χρόνιας εξωτερικής ωτίτιδας τείνουν να είναι πολύ πιο ήπια.

Τι προκαλεί την εξωτερική ωτίτιδα;

Η παρατεταμένη έκθεση στο νερό αυξάνει τον κίνδυνο για εξωτερική ωτίτιδα. Αυτό είναι επειδή το νερό καθαρίζει το κερί από το εξωτερικό κανάλι του αυτιού, γεγονός που προκαλεί έντονη φαγούρα. Αν προσπαθήσετε να ξύσετε το αυτί σας, το ευαίσθητο δέρμα του καναλιού μπορεί να σπάσει, οδηγώντας στην ανάπτυξη μόλυνσης. Το νερό στο αυτί δημιουργεί επίσης ένα υγρό περιβάλλον, το οποίο ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Άλλες αιτίες:

ένα σπυράκι που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του αυτιού
μια μυκητιασιακή λοίμωξη
οτιδήποτε μπορεί να ερεθίζει άμεσα το κανάλι του αυτιού, όπως ένα ακουστικό βαρηκοΐας

Θεραπεία εξωτερικής ωτίτιδας

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε εξωτερική ωτίτιδα, επισκεφτείτε τον γιατρό σας, δεδομένου ότι θα διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες, αν δεν αντιμετωπιστεί.
Πιθανώς θα χρειαστεί να πάρετε σταγόνες και παυσίπονα για να αντιμετωπιστεί η μόλυνση και τυχόν πρήξιμο. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης, ενδέχεται να σας χορηγηθεί αντιβίωση.

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι σχετικά συχνή και ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Οι άνθρωποι με ορισμένες μακροχρόνιες παθήσεις, όπως το έκζεμα, το άσθμα ή η αλλεργική ρινίτιδα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν εξωτερική ωτίτιδα .

Πρόληψη

Αν είστε τακτικός κολυμβητής, χρησιμοποιείτε το ειδικό καπέλο για να καλύψετε τα αυτιά σας και να τα προφυλάξετε από το νερό. Οι ωτασπίδες δεν συνιστώνται, διότι μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο κανάλια αυτιών σας.
Βεβαιωθείτε επίσης, ότι δεν έχει μείνει νερό στα αυτιά σας μετά το κολύμπι, ή το ντους.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της εξωτερικής ωτίτιδας είναι ασυνήθιστες, αλλά κάποιες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Μια σπάνια και δυνητικά μοιραία επιπλοκή της εξωτερικής ωτίτιδας, είναι η εξάπλωση της λοίμωξης στο υποκείμενο οστό - αυτή είναι γνωστή ως κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα