ΠΑΙΔΙ

Ενώ ο άγγελός σας απολάμβανε όλη σας την αγάπη, τώρα ένα άλλο παιδάκι μονοπωλεί το ενδιαφέρον σας. Δεν είστε πια η «δική» του μαμά, δεν τρέχετε αμέσως μόλις σας φωνάξει, δεν παίζετε πια τόσες πολλές ώρες μαζί του... Αλλά εκτός από εσάς, θείοι, παππούδες και λοιποί συγγενείς έχουν την προσοχή τους στραμμένη στον μικρό εισβολέα τόσο πολύ, που το πρώτο σας παιδάκι αισθάνεται ότι χάνει την «εξέχουσα» θέση που είχε. Λαμβάνοντας υπόψη πως τα παιδιά αισθάνονται ανασφάλεια αν κάτι ταράξει την καθημερινότητά τους, κάντε τη συμβίωση σας περισσότερο... ήρεμη, διαβεβαιώνοντας το μικρός πως η αγκαλιά σας είναι τόσο μεγάλη που χωράει και τους δυο!

Όταν τα δεδομένα αλλάζουν

Νευράκια που εκδηλώνονται με κάθε τρόπο, φωνή που υψώνεται, κακές κουβεντούλες, άρνηση σε όλα, βίαιες κινήσεις... Η συμπεριφορά του σας έχει αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Το καλόβολο μικρούλι σας εδώ και λίγο καιρό έχει μετατραπεί σε ένα δύσκολο παιδί που δεν συμβιβάζεται, φέρνει συνεχώς αντιρρήσεις και είναι αρκετά επιθετικό. Η λύση του γρίφου είναι το νέο μέλος της οικογένειας που ήρθε και... ξαναμοίρασε τους ρόλους. Τώρα εκείνο χρειάζεται περισσότερη προσοχή και εσείς του την προσφέρετε απλόχερα! Έτσι λοιπόν το μεγαλύτερο παιδάκι σας έχασε τον πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από τα χέρια του και τελευταία αισθάνεται παραμελημένο.

Ζήλια που εκδηλώνεται

Παρόλο που οι ενδείξεις διαφέρουν από παιδί σε παιδί, είναι καλό να γνωρίζετε τις πιο συνηθισμένες. Το παιδί λοιπόν που ζηλεύει είναι πιθανό να...

Γίνεται επιθετικό απέναντι στο αδερφάκι του. Μπορεί π.χ. να το δαγκώνει, όταν κλαίει να του κλείνει το στόμα, να του πετά το μαξιλάρι για να σταματήσει κ.λπ.

Στρέφεται εναντίον σας και θυμώνει με ασήμαντες αφορμές. Είναι πιθανό να σας κλοτσά, να σας σπρώχνει, να σας βρίζει κ.λπ.

Αδιαφορεί για τις υποδείξεις ή τις συμβουλές σας, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει επίτηδες αυτό ακριβώς που του τονίσατε να αποφύγει.

Αρνείται πεισματικά να φάει ακόμα και το αγαπημένο του φαγητό, κατακρίνοντάς το ή κάνοντας μορφασμούς αποδοκιμασίας.

Δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή προσπαθεί να μένει όσο το δυνατό περισσότερη ώρα ξύπνιο.

Γυρίζει σε συμπεριφορές προηγούμενων αναπτυξιακών σταδίων. Δεν αποκλείεται δηλ. να θέλει ξανά να χρησιμοποιεί πιπίλα, να βάλει πάνες κ.λπ.

Προφασίζεται συχνά πως είναι άρρωστο για να τραβήξει την προσοχή σας, κερδίζοντας έτσι λίγο παραπάνω χρόνο μαζί σας.

Μυστικά (δικής σας) συμπεριφοράς

Αρχικά πρέπει να καταλάβετε πως είναι αρκετά δύσκολο είναι για ένα παιδί κάτω των 6 ετών να αποδεχτεί πως δεν βρίσκεται πλέον στο κέντρο της προσοχής των γονιών του. Αφού αποδεχτείτε τα συναισθήματα της ζήλιας και του θυμού του, δεν πρέπει να ξεχνάτε πόσο σημαντικό είναι να...

Σας θεωρεί «φίλη/ο» του. Με κάθε ευκαιρία, τόσο εσείς όσο και ο μπαμπάς, συζητάτε μαζί του για τη νέα μορφή της οικογένειας ζητώντας του να περιγράψει τα συναισθήματά του τώρα που απέκτησε αδερφάκι. Έτσι, καταλαβαίνει πως νοιάζεστε για εκείνο.

Υποδείξετε τρόπους εκτόνωσης. Προτείνετέ του δραστηριότητες μέσα από τις οποίες θα μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά του χωρίς να βλάπτει κανέναν, όπως π.χ. η ζωγραφική, το παιχνίδι με την μπάλα κ.λπ.

Σέβεστε όσα λέει. Μην κρίνετε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη δική σας συμπεριφορά προς το μικρότερο αδερφάκι ή προς το ίδιο, ακόμα και αν βρίσκετε την εκτίμησή του υπερβολική ή παράλογη. Αντιθέτως, προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από τη δική του πλευρά.

Αποφύγετε να λέτε συνέχεια «ναι». Είναι λάθος να κάνετε όλα τα χατίρια του και να ικανοποιείτε ακόμα και τις πιο παράλογες επιθυμίες του για να νιώσει ευτυχισμένο ή να πιστέψει πως πράγματι το λατρεύετε.

Συμμετέχει στην καθημερινή φροντίδα του μωρού. Ζητήστε τη βοήθειά του σε θέματα που αφορούν τη φροντίδα του νεογέννητου: να φέρει την πιπίλα του, να σας ενημερώσει αν ξύπνησε, να βάλει τα ρουχαλάκια του στο συρτάρι κ.λπ.

Βάλετε γερές βάσεις στη σχέση τους. Μιλήστε του για την αξία της αδελφικής σχέσης τονίζοντας πως μεγαλώνοντας θα δεθούν και θα μπορεί ο ένας να στηρίζεται και να εμπιστεύεται τον άλλον, όπως δυο πολύ καλοί φίλοι.

Βάλετε όρια. Αν το παιδί γίνεται βίαιο, είναι απαραίτητο να εφαρμόσετε σαφείς κανόνες πειθαρχίας, η παράβαση των οποίων θα υποδεικνύει ξεκάθαρες επιπτώσεις.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Παιδί

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα