ΠΑΙΔΙ

Από τη γέννηση μέχρι και τον έκτο μήνα ζωής του μωρού, το γάλα καλύπτει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες του. Μετά το διάστημα αυτό, τα φυσιολογικά αποθέματα σιδήρου αρχίζουν να εξαντλούνται, γι’ αυτό η διατροφή του πρέπει να εμπλουτιστεί με νέες τροφές πλούσιες σε σίδηρο και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που θα του δώσουν τα εφόδια για υγιή ανάπτυξη!

Έφτασε η μέρα που το μωράκι σας θα γευτεί την πρώτη του στερεά τροφή!

Γύρω στον έκτο μήνα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να ξεκινήσετε, πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, να ταΐζετε το μωράκι σας με κρέμα, φρουτόκρεμα ή σούπα. Προτιμήστε την κρέμα βανίλια ή αραβοσίτου, τις δύο πιο ήπιες γεύσεις για το ανώριμο ακόμα πεπτικό σύστημα του μωρού.

Ο απογαλακτισμός πρέπει να γίνει σταδιακά, αντικαθιστώντας σταδιακά τα γεύματα γάλακτος με γεύματα κρέμας. Την πρώτη εβδομάδα του απογαλακτισμού πρέπει να συμπληρώνετε το γεύμα κρέμας με γάλα, διότι η ποσότητα κρέμας που θα καταναλώνει το μωρό θα είναι μικρή, άρα θα πεινάει. Συνεχίστε μέχρι να φτάσει να καταναλώνει ένα κανονικό πιάτο κρέμας. Το νερό που θα χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι πάντα βρασμένο, ακόμα και αν έχετε σταματήσει την αποστείρωση.

Την ίδια λογική πρέπει να ακολουθήσετε και στην αντικατάσταση του δεκατιανού γεύματος γάλακτος με φρουτόκρεμα. Εκτός από τη σπιτική φρουτόκρεμα, που αποτελεί πάντοτε την καλύτερη επιλογή, μπορείτε να εμπιστεύεστε και τις φρουτόκρεμες εμπορίου που περιέχουν φρούτα ειδικά καλλιεργημένα για μωρά, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή συντηρητικά. Τα παιδάκια που μαθαίνουν από μικρή ηλικία να τρώνε ποικιλία φρούτων, έχουν μεγάλες πιθανότητες να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή όταν μεγαλώσουν.

Συμβουλές για τις πρώτες ημέρες

  • Προσπαθήσετε να φάει το μωρό όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποσότητα κρέμας.
  • Δείξτε λίγη παραπάνω υπομονή, μιας και θα είναι η πρώτη επαφή του με το κουτάλι.
  • Είναι καλό να έχετε μια μεγάλη σαλιάρα, καθώς τα πρώτα… ατυχήματα δε θα αργήσουν να συμβούν!
  • Προσπαθήστε να το διασκεδάσετε, γιατί σίγουρα οι πρώτες επαφές, εκτός από άφθονο γέλιο, θα σας χαρίσουν και άφθονο… πασάλειμμα!

Η προοδευτική εισαγωγή νέων τροφών και γεύσεων θα σας βοηθήσει, όχι μόνο να εντοπίσετε τις προτιμήσεις του, αλλά και πιθανές τροφικές αλλεργίες που θα εκδηλώσει. Αν διαπιστώσετε ότι το μωράκι σας παρουσιάζει αντιδράσεις, όπως διάρροια, εμετό, κοκκινίλες στο σωματάκι του, συνάχι ή δύσπνοια, θα πρέπει να ειδοποιήσετε άμεσα τον παιδίατρό σας.

Σταδιακά μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή του βρεφικά μπισκότα ως σνακ, τα οποία είναι ειδικά μελετημένα για το στάδιο της οδοντοφυΐας, καθώς μασουλώντας τα θα ανακουφίσει τα πονεμένα ούλα του και θα εξοικειωθεί καλύτερα με τις στερεές τροφές. Προσοχή, όμως, να μην αφήνετε πότε μόνο του το μωρό σας ενώ τρώει.

Από τον έκτο μήνα μπορείτε επίσης να εντάξετε κάποια χορτόσουπα ως μεσημεριανό. Δοκιμάστε στην αρχή πατάτες, καρότα, κολοκύθια, κρεμμύδι, σέλινο ή σπανάκι. Να βράζετε πάντα τα λαχανικά 30’-40’ τουλάχιστον και στη συνέχεια να τα αλέθετε μέχρι να γίνουν χυλός. Μπορείτε να προσθέσετε μία κουταλιά λάδι, μερικές σταγόνες λεμόνι και ρυζάλευρο, ώστε να γίνει η σούπα του πιο πηκτή.

(ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Nutricia για την παραχώρηση του σχετικού υλικού)

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Παιδί

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα