ΠΑΙΔΙ

Γιατί αλληθωρίζει; Γιατί τα αυτιά του είναι μαλακά; Γιατί παθαίνει τόσο συχνά λόξιγκα; Οι ειδικοί μάς εξηγούν όλα αυτά τα αινίγματα.

Μελετάτε τα χαρακτηριστικά του μωρού σας από την ημέρα που γεννήθηκε, προσπαθώντας να ανακαλύψετε πώς προέκυψαν τα μεγάλα μάτια του και τα μακριά και λεπτά δάχτυλά του. Δεν περιμένατε να σας μοιάζει απόλυτα, ούτε όμως και να είναι τόσο διαφορετικό. Τα ποδαράκια του είναι καμπυλωτά, οι πατούσες του επίπεδες και τα κακά του… ας το ξεχάσουμε καλύτερα. Ποτέ δεν έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο.

Εάν το μικρό σας μπορούσε να μιλήσει, θα σας έλεγε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για το σώμα του. Ας δούμε μαζί είκοσι απ’ αυτά.

1. Μπορώ να αναπνέω ακόμη μόνο από τη μύτη

Αυτό συμβαίνει γιατί στα νεογέννητα ο λάρυγγας βρίσκεται πιο ψηλά από το λαιμό σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα βρέφη και τα νήπια. Έτσι το μωρό σας μπορεί να αναπνέει ενώ θηλάζει ή ενώ πίνει από το μπιμπερό του χωρίς να υπάρχει κίνδυνος το υγρό να εισέλθει στο φάρυγγα. Ωστόσο, αυτή η θέση του λάρυγγα έχει και μειονεκτήματα. Το μωρό δεν μπορεί να αναπνεύσει από το στόμα κι έτσι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα όταν μπουκώνει η μύτη του. Εάν το μικρό δείχνει να αγωνίζεται για να εισπνεύσει, καθαρίστε προσεκτικά τη μύτη του με μια ειδική σύριγγα με σφαιρική άκρη. Θα αρχίσει να αναπνέει από το στόμα μετά από λίγους μήνες.

2. Η αναπνοή μου είναι γρήγορη και ακανόνιστη

Ενώ εμείς παίρνουμε 12 έως 20 αργές και σταθερές αναπνοές το λεπτό, το νεογέννητο φτάνει ακόμη και τις 60! Η αναπνοή του είναι επίσης ακανόνιστη, γι’ αυτό μη φοβηθείτε αν παρατηρήσετε περιστασιακές «παύσεις» διάρκειας μέχρι και 10 δευτερολέπτων. Αυτοί είναι οι δύο λόγοι για τους οποίους το μωρό αναπνέει γρήγορα και παράξενα. Οι πνεύμονές του είναι αρκετά μικροί και το νευρικό του σύστημα έχει ακόμη μερικές ατέλειες. Η αναπνοή του μωρού θα ωριμάσει πλήρως μετά τους πρώτους έξι μήνες.

3. Τον πρώτο καιρό δε θα βγάζω δάκρυα

Όσο κι αν κλαίει το μικρό σας, τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του δε θα δείτε δάκρυα να τρέχουν στα παχουλά μαγουλάκια του. Στην αρχή, οι δακρυγόνοι αδένες, που βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά κάθε ματιού και παράγουν τα δάκρυα, παράγουν υγρό αρκετό μόνο για να διατηρείται ο βολβός του ματιού υγρός. Επιπλέον, οι δακρυγόνοι πόροι μπορεί να έχουν φραχτεί τελείως ή εν μέρει στη διάρκεια του τοκετού. Χρειάζονται από έναν έως έξι μήνες για να ανοίξουν πλήρως.

4. Μπορεί να αλληθωρίζω καμιά φορά

Ο μυς του ενός ματιού μπορεί να είναι λίγο πιο δυνατός από του άλλου. Εάν το αλληθώρισμα είναι περιστασιακό, μην ανησυχείτε καθόλου. Μιλήστε, όμως, με τον παιδίατρο εάν τα μάτια του μικρού συνεχίσουν να αλληθωρίζουν και μετά τον τρίτο μήνα ή εάν αλληθωρίζουν συνεχώς από την ημέρα που γεννιέται.

5. Δεν μπορώ ακόμη να δω πολύ μακριά

Τα όμορφα μάτια του νεογέννητού σας δε βλέπουν πέρα από το πρόσωπό σας. Η όρασή του είναι στην αρχή θολή και ξεχωρίζει πολύ πιο εύκολα τα αντικείμενα με «υψηλό κοντράστ». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μωρά κοιτάζουν περισσότερο το μέτωπο ή το στόμα σας παρά τα μάτια σας. Στην πραγματικότητα, μελετούν την οριοθέτηση του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής ή των δοντιών και των χειλιών σας.

Σιγά-σιγά, αλλάζει το σχήμα των βολβών των ματιών. Αυξάνεται το βάθος τους και ωριμάζει ο αμφιβληστροειδής τους. Τον έκτο μήνα, η όρασή του θα είναι από 20/80 έως 20/200. Στους 18-24 μήνες, θα είναι σχεδόν 20/20.

6. Έχω πολύ συχνά λόξιγκα

Πολλά μωρά το παθαίνουν πριν ακόμη γεννηθούν. Αυτοί οι σπασμοί είναι κινήσεις που εξασκούν το διάφραγμα, ένα μυ που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αναπνοή. Ο συχνός λόξιγκας μπορεί να συνεχίσει για αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση. Καμιά φορά είναι σημάδι ότι το μικρό σας έχει υπερδιεγερθεί. Άλλες φορές τον προκαλεί ο θηλασμός, ως ένα βαθμό ακριβώς γιατί το διάφραγμα είναι ακόμη ανώριμο. Κατά τον τρίτο με τέταρτο μήνα, το διάφραγμα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και ο λόξιγκας εμφανίζεται με μικρότερη συχνότητα.

7. Πεινάω συνεχώς

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το μωρό σας πρέπει να τρώει κάθε δύο ώρες; Τα βρέφη χρειάζονται περισσότερα γεύματα γιατί το στομάχι τους είναι πολύ μικρό -το 1/5 περίπου του στομάχου των ενηλίκων. Αλλά στα πρώτα του γενέθλια και στην πρώτη του τούρτα, η κοιλίτσα του μικρού σας θα έχει φτάσει σχεδόν στο 1/3 του τελικού μεγέθους της.

8. Υπάρχει λόγος που τα μάγουλά μου είναι παχουλά

Ο λόγος είναι ότι κάτω από το δέρμα υπάρχει ένα ειδικό στρώμα λίπους που ονομάζεται παρειακό. Το λιπώδες αυτό στρώμα δε χρησιμεύει μόνο για να κάνει το μικρό σας ακαταμάχητο στα φιλιά, αλλά υποστηρίζει το σαγόνι στη διάρκεια του θηλασμού, όσο το μωρό μαθαίνει ακόμη να συντονίζει το σαγόνι, τα χείλη, τα μάγουλα και τη γλώσσα του.

9. Τα αυτιά μου είναι χαλαρά

Μην ανησυχήσετε εάν τα αυτιά του είναι μαλακά ή ακόμη και λίγο διπλωμένα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χόνδρος, ο απαλός, ελαστικός συνδετικός ιστός στο εσωτερικό τους, είναι ακόμη ατελής και διπλώνει. Τις πρώτες κιόλας εβδομάδες θα αρχίσει να σκληραίνει. Έτσι, τα αυτιά του μωρού θα πάρουν σιγά-σιγά το φυσιολογικό σχήμα τους.

10. Μη σας ανησυχεί το εξόγκωμα ανάμεσα στα πλευρά μου

Αυτό το σκληρό εξόγκωμα είναι στην πραγματικότητα η κάτω άκρη του στέρνου, που στα παιδιά αποτελείται από τρία μέρη. Ονομάζεται ξιφοειδής απόφυση και, παρά το παράξενο όνομά του, είναι απολύτως φυσιολογικό. Μπορεί να μην το προσέξετε καν (είναι πιο εμφανές στα αδύνατα μωρά). Το εξόγκωμα εντάσσεται σταδιακά στο υπόλοιπο στέρνο, καλύπτεται από μυς και λίπος και παύει να φαίνεται.

11. Μπορεί να γίνομαι κατακόκκινο και να βγάζω ήχους όταν κάνω κακά μου, αλλά δεν είμαι δυσκοίλιο

Επειδή το έντερο του μωρού δεν κινείται όσο βρίσκεται μέσα στη μήτρα, οι κοιλιακοί μύες δεν ασκούνται. Έτσι, λοιπόν, αμέσως μετά τη γέννηση, είναι αδύναμοι και το μικρό σας πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να κινητοποιήσει το έντερο. Εφόσον τα κόπρανα είναι μαλακά, να ξέρετε ότι δεν είναι δυσκοίλιο. Και μην ξεχνάτε ότι τις περισσότερες φορές το μικρό κάνει κακά του ξαπλωμένο. Για δοκιμάστε να το κάνετε χωρίς να σφίγγεστε!

12. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που παθαίνω έκζεμα της πάνας

Το μωρό σας μπορεί να κάνει πιπί κάθε μία έως τρεις ώρες και κακά πολλές φορές την ημέρα. Μεγάλη ταλαιπωρία για το δερματάκι του. Αλλά υπάρχει άλλος ένας ένοχος για το κοκκίνισμα του ποπού του: τα κακά ενός μωρού είναι πολύ πιο όξινα από των ενηλίκων.

Το πεπτικό σύστημα δεν είναι ακόμη σε θέση να διασπάσει όλους τους υδατάνθρακες του γάλακτος, φυσικού ή τεχνητού. Στο κάτω μέρος του εντέρου γίνεται ζύμωση των υδατανθράκων που έχουν απομείνει δημιουργώντας αέρια και όξινα, ακόμη και αφρώδη κόπρανα. Έτσι, τα κακά ερεθίζουν το ήδη ευαίσθητο δέρμα του μικρού. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι συχνές αλλαγές της πάνας και να βάζετε άφθονη κρέμα.

13. Οι πατούσες μου είναι επίπεδες ή με ελάχιστη καμάρα

Στα νεογέννητα αυτό είναι φυσιολογικό και απολύτως υγιές. Αντίθετα, το ανησυχητικό είναι το πόδι του βρέφους να έχει μεγάλη καμάρα κατά τους πρώτους μήνες, γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει κάποιο νευρολογικό ή μυϊκό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, η καμάρα της πατούσας θα αναπτυχθεί πλήρως στην ηλικία των 4-6 ετών.

14. Δεν πειράζει που έχω τα δάχτυλα των ποδιών γυρισμένα προς τα μέσα και τα πόδια μου στραβά

Η κοιλιά της μαμάς είναι στενόχωρη όσο και ένα… διαμερισματάκι στο κέντρο της Αθήνας. Για να αξιοποιήσει τον περιορισμένο αυτό χώρο, το μωρό μεγαλώνει με τα χέρια και τα πόδια σταυρωμένα, τους γοφούς και τα γόνατα λυγισμένα, τα πόδια στραμμένα προς τα μέσα και την πλάτη καμπυλωμένη.

Μόλις οι μύες των γοφών και των ποδιών δυναμώσουν και επιμηκυνθούν, καθώς θα μπορούν πια να κινούνται ελεύθερα (συνήθως δύο μήνες μετά τη γέννηση), ο κορμός και τα πόδια του μικρού ξεδιπλώνονται. Τα πόδια θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο κατά το δεύτερο και τρίτο χρόνο της ζωής του, αλλά θα παραμείνουν στραμμένα προς τα μέσα μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Εφόσον μπορείτε με απλές κινήσεις να φέρετε τα ποδαράκια του στη φυσική τους θέση χωρίς να το πονάτε, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Παιδί

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα