ΠΑΙΔΙ
Featured_190

Το καλοκαίρι έφτασε! Καιρός για διακοπές και ξένοιαστα παιχνίδια στον ήλιο και τη θάλασσα! Πέρα από την αυτονόητη αλλαγή διάθεσης, οι συνθήκες της εποχής ευνοούν συνήθως και τη βελτίωση πολλών νοσημάτων, όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, η ατοπική δερματίτιδα, κ.ά. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια νοσήματα που επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μεταξύ των οποίων είναι και οι γνωστές μυκητιάσεις.

Οι μυκητιάσεις οφείλονται σε ευρέως διαδεδομένους μικροοργανισμούς, με τους οποίους το δέρμα έρχεται συνεχώς σε επαφή από την έναρξη κιόλας της ζωής του ατόμου. Συνήθως οι μύκητες εγκαθίστανται στην επιδερμίδα και   τους θύλακες των τριχών, προκαλούν την άμεση αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και τελικά αφομοιώνονται από τον οργανισμό χωρίς νόσημα. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις, όπου οι μικροοργανισμοί προκαλούν σημαντική διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ελλειπής προσωπική υγιεινή, η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ή αντιβιοτικών, η υπερβολική κόπωση και διάφορα νοσήματα που προκαλούν αναπόφευκτα πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. καρκίνος, AIDS).

Οι ειδικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων το καλοκαίρι είναι:

Η αυξημένη θερμότητα σώματος και η εφίδρωση

Οι μύκητες προτιμούν συνήθως το θερμό και υγρό περιβάλλον, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται κυρίως σε συνθήκες έλλειψης αερισμού. Οι συγκεκριμένες καταστάσεις ευνοούνται το καλοκαίρι, ιδιαίτερα στα παχύσαρκα άτομα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση μυκητιάσεων στις μεσοδακτύλιες πτυχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ερυθρότητα, απολέπιση και  διάβρωση ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών, καθώς και ονυχομυκητιάσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από πάχυνση του νυχιού και αλλαγή του χρώματός του.

Η αντιμετώπιση των μυκήτων συνίσταται στον συνεχή και επαρκή αερισμό όλων των σωματικών περιοχών (π.χ. άνετα και ευάερα ρούχα, εσώρουχα και παπούτσια), τα συχνά ντους με καλό στέγνωμα, ώστε να μη μένει σαπούνι και νερό πάνω στο σώμα, καθώς και τη χρήση τοπικών σκευασμάτων, όπως    αντιμυκητιασικών πουδρών, κρεμών και διαλυμάτων ιωδίου. Εάν το πρόβλημα επιμένει, μπορεί να προτιμηθεί η αγωγή με λήψη δισκίων, η οποία μπορεί να διαρκέσει 3-6 μήνες.

Οι επισκέψεις σε κολυμβητήρια

Η χρήση χλωρίου στις πισίνες εμποδίζει πιθανή μετάδοση μόλυνσης μέσα σε αυτές, όχι όμως και στα απόνερά τους, όπου είναι αρκετά πιθανό να «κολλήσει» κάποιος μύκητες, μυρμηγκιές και άλλες δερματοπάθειες. Καλό είναι, λοιπόν, να προτιμάται η χρήση παντόφλας / σαγιονάρας αντί για τα γυμνά πόδια.

Η επαφή με τη φύση

Στο έδαφος υπάρχουν διάφοροι μύκητες που μπορούν να προσβάλουν το άτομο κατά την παραμονή του στην παραλία, το γρασίδι ή το κάμπινγκ. Η συνηθέστερη απειλή είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση. Η συγκεκριμένη μυκητίαση χαρακτηρίζεται από καφεγαλακτόχροες κηλίδες με ελαφρά απολέπιση στο άνω μέρος του σώματος (στήθος, πλάτη), οι οποίες οφείλονται σε ένα είδος διαφράγματος που σχηματίζει ο μύκητας πάνω στο δέρμα, με αποτέλεσμα να μην αφήνει το φως του ήλιου να φτάσει στα σημεία που βρίσκονται οι κηλίδες και να μη μαυρίζει το δέρμα. Η θεραπεία της ποικιλόχρους πιτυρίασης συνίσταται στη χρήση αντιμυκητιασικών σαμπουάν, κρεμών και σπρέι, ενώ σε περίπτωση εμμονής υπάρχει και η λύση της χορήγησης δισκίων.

Άλλη μορφή μυκητίασης είναι η δερματοφυτία του σώματος, που οφείλεται κυρίως σε μύκητες του εδάφους. Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση στρογγυλών πλακών με φλεγμονώδη παρυφή, ενώ το κέντρο τους σχηματίζει έναν δακτύλιο. Και σε αυτήν την περίπτωση, η θεραπεία έγκειται στη χρήση αντιμυκητιασικών κρεμών και σπρέι.

Η επαφή με τα ζώα

Εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους εκδήλωσης δερματοφυτίας, όπου εκτός από τη θεραπευτική αγωγή του ατόμου, επιβάλλεται και η θεραπεία του ζώου για να αποτραπεί ο κίνδυνος επαναμόλυνσης.

Συμπερασματικά, λοιπόν, οι καλοκαιρινές μυκητιάσεις αποτελούν συχνό πρόβλημα που παραμονεύει κάθε στιγμή. Πάντως, το ευχάριστο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι πως μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με ήπια αγωγή, χωρίς τελικά να μας στερήσουν τις στιγμές χαλάρωσης και ξενοιασιάς που αυτή η εποχή προσφέρει τόσο απλόχερα.

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Παιδί

Σχετικά Άρθρα

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Φθινόπωρο. Τι σημαίνει για εσάς;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα