ΠΑΙΔΙ
Featured__

 

Ο Θόδωρός σας, 19 μηνών, ρίχνει το γάλα, την πορτοκαλάδα, το νερό, στο τραπέζι, στο πάτωμα, στα ρούχα του κι ενθουσιάζεται! Όπως έχετε ήδη διαπιστώσει υπάρχουν δύο περιπτώσεις τέτοιας διαχείρισης υγρών: Το ατύχημα λόγω ανωριμότητας και το προσχεδιασμένο..

Ο Θόδωρός σας, 19 μηνών, ρίχνει το γάλα, την πορτοκαλάδα, το νερό, στο τραπέζι, στο πάτωμα, στα ρούχα του κι ενθουσιάζεται! Όπως έχετε ήδη διαπιστώσει υπάρχουν δύο περιπτώσεις τέτοιας διαχείρισης υγρών: Το ατύχημα λόγω ανωριμότητας και το προσχεδιασμένο..Και οι δύο περιπτώσεις είναι αναμενόμενες και συγχωρητέες αλλά κουραστικές κι εκνευριστικές!

Αν πρόκειται για ανωριμότητα

Προβλέψτε την! Χρησιμοποιείστε κατάλληλο πλαστικό ποτηράκι με στόμιο, δίνετε πάντα μικρό ποτηράκι τέτοιο που να μπορεί να το πιάσει καλά με το χεράκι του, βάλτε λίγο υγρό, μη γεμίζετε το ποτηράκι δώστε του την ευκαιρία να κάνει «άσπρο πάτο».

Αν το πιτσιρίκι «έχει άποψη» και απαιτεί γεμάτο ποτήρι, αγοράστε πολύ μικρό ποτηράκι.

Δίνετε και παίρνετε τα ποτήρια και τα μπιμπερό στο χέρι - μην τα ακουμπάτε σε ακτίνα βραχίονα. Αν τα ακουμπήσετε (που είναι διαδικασία εκπαιδευτική για το παιδί να απλώσει να πάρει το ποτήρι για να πιει και να το ξανά ακουμπήσει) φροντίστε να είναι ακριβώς μπροστά του και όχι πλάγια δεξιά ή αριστερά κι όχι κοντά στην άκρη του τραπεζιού.

Αφήνετέ το να πίνει μόνο του σε κατάλληλους χώρους όπου δεν δημιουργείται πρόβλημα αν χυθούν υγρά (όχι στον καλό καναπέ, όχι όταν φοράει τα καλά του για να πάτε σε βάφτιση).

 • Όταν γίνεται το ατύχημα (θα γίνεται για αρκετούς μήνες και στην αρχή πολλές φορές σε κάθε γεύμα) . αντιμετωπίστε το ακριβώς σαν αυτό που είναι: εκπαιδευτική διαδικασία σε νέες τεχνικές. Δεν περιμέ- νετε από το παιδί να τρώει σαν πρεσβευτής στο προεδρικό μέγαρο! Το εγχείρημα «τρώω-πίνω μόνο μου» δεν είναι απλή υπόθεση όταν δεν είσαι ούτε 2 χρονών ακόμη! Εσείς, εξασκείστε πάνω από 25 χρόνια και πάλι καμιά φορά ρίχνετε το κρασί στο τραπεζομάντιλο! Εδώ πρόκειται για αρχάριο! Δώστε του λίγο χρόνο.
 • Έχετε κοντά σας χαρτομάντιλα, βετέξ, σποντέξ, πλυντηρέξ, σφουγγαρέξ και υπομονή για να σκουπίζετε ήρεμα και αποτελεσματικά το παιδί και τον περιβάλλοντα χώρο.

Αποφύγετε

 1. Αντισταθείτε στον πειρασμό να απομακρύνετε τα υπεύθυνα αντικείμενα, ποτήρια, μπιμπερό, κουτάλια για «να μη λερώνεται» και «για να τελειώνουμε καμιά φορά με το φαγητό του». Δώστε του ευκαιρίες να αποκτήσει σιγά-σιγά τις απαραίτητες δεξιότητες.
 2. Μην το μαλώνετε «Πρόσεχε πια!» «Μα τι είναι αυτά, πάλι χάλια τα έκανες!».
 3. Μην το παίρνετε όμως στο αστείο: «Μα τι είσαι εσύ; Γουρουνάκι είσαι, καμάρι μου;».
 4. Αποφύγετε κάθε σχόλιο.

Αν πρόκειται για προσχεδιασμένη επιχείρηση, αναρωτηθείτε:

Μιλάει ο ερευνητής μέσα του;

Αν πειραματίζεται στην ...υδροδυναμική πετώντας νερό από το ποτήρι με το κουταλάκι, αν χύνει το νερό από το ποτήρι στο τραπέζι και παρακολουθεί με ενδιαφέρον την πορεία του, αν απλώνει το χυμένο νερό με το χεράκι του βγάζοντας ευχαριστημένες κραυγές «Κοίτα! Κοίτα», μιλάει ο ερευνητής μέσα του!

 1. Πείτε με αποφασιστικότητα «όχι, όχι στο τραπέζι, τώρα τρώμε, δεν παίζουμε».
 2. Μεταφέρετε αργότερα την ερευνητική δραστηριότητα σε κατάλληλο χώρο, στη μπανιέρα, στη βε- ράντα: Δώστε κουβαδάκια, πλαστικά ποτηράκια, μπολάκια κι αφήστε το να μεταγγίζει νερά να το ευχαριστηθεί.

Μιλάει ο ηθοποιός μέσα του;

Αν πιτσιλάει -χύνει- αναποδογυρίζει μπολάκια και κοιτάει να δει την αντίδρασή σας (Θυμώνετε; Γελάτε;) μιλάει ο ηθοποιός μέσα του! Ζητάει ακροατήριο! Στερήστε του το ακροατήριο. Πάρτε το ποτήρι με συ- γκρατημένη αδιαφορία και πείτε «Θα στο δώσω όταν θέλεις να πιεις». Κάντε σαφές ότι δεν σας αρέσει αυτό το παιχνίδι κι αν δεν θέλει να πιεί δεν πίνει.

Σε κάθε περίπτωση συγκρατηθείτε!

 1. Μην αγανακτείτε «Μα να το κάνει επίτηδες το παλιόπαιδο!».
 2. Μην απειλείτε «Αν το ξανακάνεις θα...».
 3. Μη γελάτε.
 4. Μην μπείτε στο παιχνίδι του να παίξετε κι εσείς ρόλο τραγωδού «δεν αντέχω άλλο» «Μα δε λυπάσαι τη μανούλα που σφουγγαρίζει!».

Ευχαριστούμε την "Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του παιδιού ΕΛΙΖΑ" για την διάθεση του υλικού "Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι" , Παιδιάτρος κα.Ελένη Βαλάσση -Αδάμ.

info@eliza.org.gr www.eliza.org.gr

Περισσότερα άρθρα στην ενότητα Παιδί

Αναζήτηση Γιατρού

Πείτε μας τη γνώμη σας

Εσείς παίρνετε πρωινό;

Ajax-indicator

ή Δείτε τα αποτελέσματα